Biltema börjar sälja smart belysning

Från sajten:
image

Biltema ger sig in på området smart belysning. Nya katalogen listar en mängd olika ljuskällor för det smarta hemmet.

Det är Tuya som producerar en mängd olika ljuskällor för Biltema och dessa kan styras via Tuya Smart Home-appen. Det behövs ingen hub eller gateway för att använda dessa ljuskällor utan de ansluts till ditt wifi-nätverk. Ljuskällorna finns i flera olika formfaktorer som E27, E14 och GU10 med olika utseende och olika ljusstyrkor, se komplett lista med priser nedan:

 • Smart Vintage Bulb, E27, DIM, 6.5 W, 79.9o kr
 • Smart Vintage Bulb, E27, DIM, 7 W, 69.90 kr
 • Smart Globe, E27, DIM/CCT, 8.5 W, 79.90 kr
 • Smart Mini-globe, E27, DIM/CCT, 4.9 W, 59.90 kr
 • Smart Normal Bulb, E27, DIM, 8.5 W, 49.90 kr
 • Smart Normal Bulb, E27, DIM/CCT/RGB, 8.5 W, 79.90 kr
 • Smart Vintage Bulb, E14, DIM, 4.5 W, 79.90 kr
 • Smart Candle Bulb, E14, DIM/CCT, 4.9 W, 59.90 kr
 • Smart Candle Bulb, E14, DIM/CCT/RGB, 4.9 W, 79.90 kr
 • Smart Mini-globe, E14, DIM/CCT, 4.9 W, 59.90 kr
 • Smart Spotlight, GU10, CCT/DIM, 4,9 W, 59.90 kr
 • Smart Spotlight, GU10, CCT/DIM/RGB, 4,9 W, 79,90 kr

I sortimentet finns även ett par filament-varianter och alla säljs till konkurrenskraftiga priser. Som med övrig smart belysning går det att dimma ljuskällorna och via appen kan du schemalägga när belysningen ska tändas och släckas. Kompatibilitet med såväl Google Home som Amazon Alexa finns via Tuya-appen.

Det ser ut som att Tuya tar sig in på marknaden för smarta hem via allt fler aktörer nu. Även sortimentet från Lidl kommer från Tuya, liksom det sortiment som säljs av bland annat Mio.

Vad tror ni om detta? Blir detta en språngbräda för smart belysning i våra hem?

Källa: Biltema

Lampor anslutna direkt till wifi. Vilken mardröm säkerhetsmässigt. :exploding_head:

Varför? :slight_smile:

För att attackytan blir så mycket större än om lamporna varit anslutna till en hub. Det är lättare att hålla en enhet säker (hub) än 24 (enskilda lampor).
Speciellt som vi vet att IoT-prylar får väldigt få säkerhetsuppdateringar. Dessutom tror jag att Philips, i kraft av sin storlek, är bättre på att underhålla sin Bridge än dom flesta andra.

Varför skulle man släppa in Tuya i sitt hem? Ett kinesiskt företag där det enda målet är att finnas i så många hem som möjligt samtidigt som de underminerar resten av marknaden. Precis som med alla stora kinesiska företag har staten inblick, helt plötsligt har de tillgång till miljoner hem. Perfekt! Nä, smarta hem är bra, men Tuya rör jag inte med tång.

4 gillningar

Därför som man ska ha ett eget wifi för IoT.

2 gillningar

Kommer absolut testa en och att få in den i Home Assistant med hjälp av Local tuya så att lampan inte har kontakt med molnet.

Absolut. Men det är nog inte många procent av den breda allmänheten som ens bemödar sig med en tanke på att det kan utgöra en säkerhetsrisk, än mindre göra något för att säkra upp nätverket mot det.
Produkterna är ju billiga, då är dom också bra!

Se bara i detta forum. Hur många kommenterar i trådar som denna? Intresset är minst sagt svalt.

Det är sant men frågan är hur många som hur som uppdaterar sin hub också. Visst blir det bara en enhet som skulle behöva hållas uppdaterad men auto update skulle lösa mycket av det problemet.

1 gillning

En del av ointresset i detta forum tror jag delvis beror på att dom inte har stöd för HomeKit vilket kanske säger en del om dessa produkter. :thinking:

Kan så vara.

Jag kör själv c:a 90 “endpoints” I mitt hemautomationssystem (Zipabox 2 som Master och Zipabox som Slave) de flesta är z-wave enheter, ett par kör jag på ZigBee. Jag tycker inte det finns någon anledning att cykla på en motorväg som är avsedda för tunga och snabba fordon. Det skulle bara skapa irritation och trafikstockning. Wifi är inte konstruerat för låg intensiv och små data mängder. Det fungerar men det är överdimensionerat för ändamålet. Dessutom är nod begränsningen i de flesta wifi routrar för hemmabruk runt 80 enheter (ej faktabaserad) utan egen killgissning :grin:. Därför mitt svala intresse för wifi baserade lampor m.m.

Spot on. Sådana ska man hålla sig från att sponsra.

Väldigt lockande med tanke på priset. Men som många andra så vill jag också undvika för mycket på wi-fi och nyttja zigbee istället. Upplever att räckvidden på zigbee är bättre med.

Nu verkar de ha kommit in i varuhusen.