Betalbedrägerier kostade oss 3,7 miljarder 2022

Från sajten:
image

Bedrägerier vid betalningar är ingen ny företeelse och nu visar en undersökning från Adyen hur mycket det kostade oss förra året. Hela 3,7 miljarder kronor!

Adyen är ett betalföretag som tillhandahåller olika lösningar för att handlare ska kunna ta betalt såväl i butiker som online. Nu har de sammanställt statistik över vad betalbedrägerier kostade svenskarna 2022. I Adyens Retailbarometer 2023 framkommer det att svenskarna kan ha blivit bedragna på hela 3,7 miljarder svenska kronor och den genomsnittliga summan som gått förlorad per utsatt svensk är över 2 700 kronor (2 771,25 kronor).

Rapporten visar att hela 17 procent av svenskarna har råkat ut för betalningsbedrägerier. Det som förvånar är att unga mellan 18 och 24 år den mest utsatta gruppen där drygt var fjärde har drabbats. Motsvarande siffra i åldersgruppen 55+ är sju procent.

I rapporten framkommer också att användningen av digitala plånböcker som Apple Pay och Google Pay ökar. Hela 26 procent uppger att de föredrar digitala plånböcker i butik jämfört med 27 procent som hellre betalar med kontanter.

De tre vanligaste betalsätten i butik:

  1. Betalkort
  2. Kontant
  3. Digital plånbok (Apple pay, Google pay, etc.)

De tre vanligaste betalsätten online:

  1. Betalkort
  2. Faktura (exempelvis Klarna, Qliro, etc.)
  3. Digital plånbok (Apple pay, Google pay, etc.)

Vilket är ditt föredragna betalsätt vid köp online respektive i butiker?

Källa: Pressmeddelande