Bästa morgonautomatiseringen?

Hej Bubblan, detta blir mitt första inlägg här.

Jag är väldigt intresserad av just Hemautomatisering och det är något jag ofta sitter och skissar på i mitt huvud. Framför allt är det morgonrutinerna som jag vill få ordning på. Hur ser era automatiseringar ut? Jag är framför allt nyfiken på hur ni eventuellt har automatiserat kaffet.

Så här skulle min perfekta automation av en morgon se ut:
Telefon/klocka/säng känner av att jag sover mjukt och aktiverar därför följande:

  • 1 Belysningen i sovrum och kök tänds med en behaglig ljusnivå.
  • 1.2 Om fönstrets placering gör det möjligt rullas rullgardinen upp
  • 2 Den senaste nyhetssändningen ifrån ekot och lokala P4 spelas upp i Sovrummet,
  • 3 Dörrsensor till sovrummet känner av att dörren öppnats och startar därför kaffebryggare
  • 3.1 Musiken i köket aktiveras
  • 4 Efter X minuter får jag en notis med dagens agenda ifrån lämplig app i telefon

  • 5 När jag går hemifrån trycker jag på en knapp och alla lamor släcks, musik stängs av och dammsugare rullar ut i köket för att ta hand om det som eventuellt hamnat på golvet.
7 gillningar

Svårigheten med kaffet är ju om man har bryggare, som måste laddas med pulver och vatten. Svårt att automatisera det.

1 gillning

Jag ställer mitt larm i HomeAssistant.

Belysningen tänds vid kin sida av sängen. P3 börjar spelas på låg volym på en Google nest mini. Sovrums tvn slås på. Efter 30 stängs det av automatiskt.

Förr hade jag att vattenkokaren slog på när Frugans larm gick. Sen körde vi fransk kaffepress.

Allt du vill göra är enkelt faktiskt.

1 gillning

Spännande, hur lång tid skulle du säga att det tar att lära sig HomeAssistant?

Så är det, jag hoppas personligen att någon ska få till den här produkten. För det enda som återstår att lösa där är tömningen av sumpen så att man inte behöver göra det varje gång.

Det har skett rätt mycket senaste 2 åren med HomeAssistant. Det har blivit mycket enklare med automationer genom deras GUI, så man behöver inte kunna speciellt mycket YAML programmering.

Men varnar dig att det är ett djuuuupt kaninhål när man väl börjar.

Säg till om du behöver hjälp, vi är flera här som kan komma med inputs.

Du kan sätta zoner i HA. Så om du lämnar hemmet så sker allt automatiskt. Vi har t.ex. att alla acn är avslagna när ingen är hemma. Har räddat våran elräkning ett antal gånger.

Om man är lite petig med kaffet så tappar du säker någon mikrometer i smak om pulver och vatten ska stå hela natten. Kanske för lite för att stoppa en god plan? Själv skulle jag som @Curiosity skriver, välja att köra pressokaffe och låta vattenkokaren starta.

2 gillningar

Jag kör också Home Assistant och det du vill göra är möjligt i kombination med Google Home.

Jag och min fru går dock upp olika tider så tänder därför inte lamporna i sovrummet när vi ska upp, men det tänds i resten av huset tillsammans med kaffekokaren. Kaffet måste laddas kvällen innan dock. Får påminnelse om det när TVn stängs av på kvällen.

Jag har en knapp vid ytterdörren som släcker alla lampor, startar båda robotdammsugarna, samt aktiverar larmet och låser ytterdörren (efter 5 sekunder). Detta går att lösa med geofencing så det sker automatiskt när man lämnar hemzonen, men jag vill ändå själv se att det faktiskt blir låst och larmat innan jag lämnar. Samt att jag inte vill att huset släcks ner om någon gäst skulle vara kvar i huset. Däremot tänds huset, larmas av och låser upp automatiskt när vi kommer hem.

1 gillning

Skapa en helper bara som Guestmode så kan du aktivera det när du har gäster hemma. Sen är det givetvis viktigt att alla strömbrytare bör vara smarta, så man kan använda allt som "vanligt".

Jag har en sådan redan, men man måste komma ihåg att aktivera den också :slight_smile:

För gäster som är där ofta så trackas de genom wifi, men vissa har tendenser att stänga av sitt wifi ibland och å funkar inte det. :man_facepalming:

Jag har Shelly-puckar bakom samtliga strömbrytare så alla är smarta. Shelly Dimmer 2 har ju två ingångar där den ena kan användas till just HA-scenarion som tex en Hejdå-knapp i mitt fall. Har även en godnatt-knapp i sovrummet :slight_smile:

Dock får jag en actionable notis när vi lämnar huset och har glömt att trycka på knappen. Då kan vi larma på direkt från notisen.

1 gillning

Bra där.

Vi har också tracking via Wifi hemma för gäster. Vi har 3 våningar i huset, och tredje våningen är bara för gäster. Så kan sätta upp en motion sensor eller dörr sensor där bara och om den blir aktiverad 1 gång per dygn så är gäst mode på.
Beror givetvis på hur ni bor, men rätt enkel lösning. :slight_smile:

1 gillning

Lidl säljer en Wifi kaffebryggare då och då. Men man ska ju fylla på vatten och kaffepulver som står över natten. Frågan är om smaken påverkas?

Vi laddar ofta bryggaren på kvällen, inga problem. Har inte mätt upp om kaffeinhalten minskar något.

1 gillning

Sant, men tidigt på morgonen är det nog mest viktigt att jag får i mig något som kallas kaffe. Senare på dagen kan man bli petig med nymalt kaffe osv.

1 gillning

Jag håller i grunden med och man kan ställa sig frågan om det ens är märkbart. Och skulle det vara märkbart lär det vara så lite att en smart automatisering och ljuvlig kaffedoft väger upp det. Men om man vill vara petig...

Haha ja, du har ju inte fel.

1 gillning

Hemma hos oss skulle det inte vara möjligt oavsett automation…sambon skulle inte acceptera att inte ha dragit ur kabeln till kaffebryggaren när vi går o lägger oss :joy:

Man får bygga sånt stegvis. Först var jag den största tönten i landet som hade flera Google Home där hemma. Sen fick jag bråka om vem som skulle bestämma över radion i köket. Sen var det onödigt med rörelsesensor för nattbelysningen utanför toaletten. Men efter någon vecka kom önskemål om fler funktioner.

1 gillning

Den det är intressant. Jag förstår hur hon tänker till viss del men alla andra maskiner är ju inkopplade som kyl, frys, mikro, tvättmaskin, TV osv?

1 gillning