Att trycka en bok, mindre upplaga

I förra forumet fanns det en avdelning för grafiska frågor...

Hur som helst! Jag skriver dikter och tar bilder och nu har många uppmanat mig att ge ut en bok med dessa saker i. Jag är så osäker och skulle gärna vilja föra ett resonemang.

Finns det nån tjänst på Internet som fixar med dessa saker!? Jag har arbetat på reklambyrå, prepress med Quark Xpress... så jag är skapligt påläst med dessa saker.

Eller vänd på det, vet ni nån som har gett ut en bok på säg 100 ex?

Har en släkting som använt sig av Books on Demand och är nöjd.

Hej och välkommen till forumet. Vilken fantastiskt intressant fråga. Ser att du redan fått svar om att Vulkan kan fungera.

Amazon KDP. Där kan man lägga upp sina egna böcker och sälja.
Man kan ha e-bok, mjuka och hårda omslag mm.

Det är print-on-demand

Finns många guider på nätet om hur man gör det.

https://kdp.amazon.com

Det kostar inget, vad jag vet, att lägga upp dessa på Amazon. Däremot tar de en del av försäljningen.

Enligt ChatGPT (vara bara tvugne att testa) så är det:

  1. BoD (Books on Demand) – BoD är en av de största aktörerna på marknaden för självpublicering av böcker. De har tryckerier i flera länder och kan hjälpa dig att trycka upp din bok i både pappersformat och e-bok.
  2. Pumbo – Pumbo är en nederländsk tryckeritjänst som har specialiserat sig på att trycka upp böcker i små upplagor. De erbjuder tryckning i olika format och kan även hjälpa till med formatering och omslagsdesign.
  3. Vulturna AB – Vulturna AB är ett svenskt tryckeri som erbjuder tryckning av böcker i små upplagor. De har ett brett utbud av papperskvaliteter och format att välja mellan.
  4. 24Symbols – 24Symbols är en plattform för digital publicering av böcker och erbjuder tryckning av pappersböcker i små upplagor. De har tryckerier i flera länder och kan leverera böcker till hela världen.
  5. BookBaby – BookBaby är en amerikansk tryckeritjänst som har specialiserat sig på att hjälpa författare att självpublicera och distribuera sina böcker. De erbjuder tryckning i små upplagor samt hjälp med distribution och marknadsföring.

Det är skillnad på Self Publishing och print-on-demand.

Self Publishing förutsätter, oftast, att du trycker ett visst antal böcker. Print-on-demand trycker då någon beställer boken.

Vi kör med POD i många av de shoppar vi driftar, då slipper vi/kunden ligga med lager, som kanske inte blir sålt. Vi har dock inte böcker.

Tack alla för fina svar! Det händer så mycket på detta området så ... det var bra att jag fick skriva, för att tänka till lite! Jag inser att man måste begränsa sig.

Jag förstår att det kommer att kosta och jag får betala själv. Jag vill nog gärna betala för fysiska böcker och inte ha Print on Demand. Jag tänker mig en blygsam upplaga på kanske 100 ex. Kanske 200? ... men rätt tveksamt.

Förmodligen kommer jag att få ge bort de flesta böckerna själv... jag har så svårt att se att folk vill betala för dessa saker! Alltså, skräpiga dikter från samtiden i kombination av fina bilder. Mina bilder är roliga och fina... men roliga och fina bilder finns det överallt, så det är ingen direkt "unique sellingpoint" så att säga!

Fast kombinationen med dikterna är tillräckligt ovanlig för att jag inte kan ge något exempel.

Budget är mer flytande... Jag kan tänka mig att betala både 10 och 20 tusen för böcker...

OK, så med denna tråden kan jag nu konstatera att jag tror inte jag vill ha Print on Demand och inte heller i USA eller via Amazon eller annan amerikansk tjänst. Eller det kanske jag vill!?

Jag ska titta på de alternativet ni skriver om här ovan. Vulkan och bod.se och Amazon. Tack för länkarna! Jag är helt ny på dessa saker! :slight_smile:

1 gillning

Tack för länkar!
Jag har tittat på förslagen nu och det är fasligt dyrt...! 10-20 tusen räcker inte, helst runt 50....
Hemsidan Books on Demand, bod.se , känns relativt relevant.

Men jag vill gärna ha era råd! Min bok ska vara med dikter och med fina bilder. På det sättet påminner boken om en bok för hobby och fritid eller om maträtter. Alltså, ingen roman tryckt på 80 g tidningspapper...

Man måste givetvis ha lite finare papper!
Vilken typ av böcker har ni publicerat eller gett ut? Barnbok? Roman? Matbok med recept...? Man måste förbereda sig på olika sätt för dessa olika typer av böcker!

Jag måste fixa med manus. För min del blir det bilder och oetiska dikter... Jag måste få till det där på nåt sätt! Men bra med dialogen! Tack!