Är Flic Twist de smarta knapparnas Messias?

Från sajten:
image

Det optimala smarta hemmet styr sig själv med automatiseringar baserat på aktuell situation. Eller med rösten om man är extra lat men ibland krävs lite manuell kontroll.

Det här med att sätta upp ett smart hem kan enkelt gå överstyr när andelen automationer snabbt sticker iväg. Eller om antalet prylar blir så många att ingen annan än en själv vet hur man styr och kontrollerar dessa. Visst har röstassistenterna på senare år underlättat en del av hur man styr sitt smarta hem. Men, det är inte alltid läge att börja slänga ur sig röstkommando när alla andra sover.

Den, ack så enkla, lösningen då kan vara en smart knapp. Det finns ett ganska stort utbud av smarta knappar på marknaden idag där en del framhäver sin enkelhet medan andra tar det ett steg längre. Svenska Flic var tidigt ute med sin smarta knapp när den lanserades som ett crowdfunding-projekt för ett antal år sedan. Sedan dess har en del hänt och deras senaste Flic Twist nådde marknaden i höstas efter en del förseningar. Vi fick tillsänt oss lite av varje från Shortcut Labs och har testat!

Det här är den smarta knappen Flic Twist

Flic Twist är den smarta knappen som lanserades som ett projekt på Kickstarter i slutet av 2021. Till skillnad från de flesta andra smarta knappar då så skulle denna kunna styra så mycket mer på ett mer intuitivt sätt. Jämfört med de tidigare versionerna av Flic Button så såg denna ut att vara betydligt mer kompetent.

Flic Twist finns i tre olika färgversioner, en svart och en vit samt en begränsad upplaga av en svart/vit som alla dock gör precis samma sak. Det finns fyra olika fysiska möjligheter till styrning; enkeltryck, dubbeltryck, vridning samt tryck + vridning.

Baksidan på Flic Twist har en inbyggd vägghållare som kan skruvas fast varpå enheten sedan hänger på denna. För enkelhetens skull så är även baksidan magnetisk vilket innebär att det är enkelt att fästa den på exempelvis kylskåpsdörren.

Två medföljande batterier av typen AAA behövs för att styra Flic Twist som sitter åtkomliga under en lucka. Den övre delen är väggfästet samt täcklocket för detta. Notera att väggfästet gör sig bäst på en plan yta, minsta lilla struktur på väggen får Flic Twist att sitta lite sämre på detta.

När batterierna väl är på plats lyser Flic Twist upp via sina 12 vita LED som alla sitter runt den centrerade tryckknappen. Dessa indikerar status av bland annat volym, ljusstyrka eller valda kontrollmöjligheter.

Formen på Flic Twist är helt cirkulär och tryckknappen är upphöjd vilket gör den lätt att hantera även om det är mörkt i rummet. Den vita delen runt om är själva vridringen som används för att hantera volym, ljusstyrka eller för att välja mellan olika förinställda scener och enheter som kan styras.

Storleksmässigt så sticker den ut jämfört med tidigare produkter från Flic. De betydligt mindre Flic Button är enklare att dölja i hemmet men givetvis också betydligt mer begränsade när det gäller möjlighet att styra och kontrollera hemmet.

Det närmsta en smart knapp som marknaden erbjuder idag skulle vara Philips Hue Tap Dial Switch som presenterades efter Flic Twist men som hann nå marknaden före det svenska alternativet. Storleksmässigt är de ungefär lika stora där Philips Hue har fyra tryckknappar samt en vridring för dimning. De fyra knapparna har vardera två funktioner, enkeltryck samt långt tryck vilket ger en del möjligheter – primärt för hushåll med många belysningsprodukter från företaget.

Kvalitetsmässigt så känns den från Philips Hue lite bättre. Båda är av tillverkade av plast men det är trots allt skillnad på plast och plast där Philips Hue vinner. Å andra sidan så vinner Flic Twist när det gäller kontrollmöjligheter vilket ju väger tyngre. När det gäller de mindre (till formatet) smarta knapparna så är inte skillnaden i kvalitet lika påtaglig – de känns ungefär nästan samma vid knapptryckningar och där vinner Flic Button med ett smidigare format.

En trevlig detalj är att det finns ett antal olika dekaler som kan användas om man går all in och maxar antalet automationer via Flic Twist. Blir ju lite svårt för den mest inbitna användare att hålla koll på allt i huvudet – speciellt om man har flera olika i hemmet.

Installation av smarta knappen Flic Twist

Flic använder sig av Bluetooth för kommunikation vilket innebär att man som användare inte behöver någon extra hubb. Dock så krävs det att vald enhet är inom räckvidd för mobiltelefonen annars går det inte att styra vilket kan bli problematiskt om andra vill använda knapparna när man inte själv är hemma. För mer nytta av de olika Flic-knapparna så rekommenderas en hubb vilket underlättar användandet samt ger stöd för exempelvis Apple Home.

I detta test har vi primärt använt oss av den lite mer avancerade hubben, Flic Hub LR som kan hantera upp till 64 stycken olika Flic-knappar. Följ instruktionerna i appen varpå Flic Twist dyker upp i översiktsvyn över anslutna enheter.

Flic Twist är mer mångsidig än tidigare smarta knappar från företaget. Den har fyra olika lägen för att kunna styra och kontrollera ditt smarta hem; Twist, Push & Twist, Push samt Double Push. Med Twist går det exempelvis att ställa in ljusstyrkan på vald belysning eller hur mycket rullgardinen ska rullas ner samt givetvis styra volym på anslutna högtalare. Det finns också mer avancerade möjligheter vilket vi återkommer till.

Funktionen Push ger olika möjligheter när det gäller att styra anslutna enheter. Det erbjuds en mängd olika integrationer för dina smarta knappar vilket kan underlätta styrningen i hemmet för den som vill ha en fysisk knapp att förlita sig på istället för att vara beroende av en mobiltelefon. Välj en lösning och därpå kan enheterna från denna läggas till för styrning.

Flic ansluter till dina befintliga produkter, antingen direkt eller via en brygga/gateway/hubb som då länkas till ditt användarkonto. Att lägga till en Hue Bridge från Philips Hue eller Ikea Dirigera är enkelt och det är bara att följa anvisningarna i appen.

Nanoleaf använder som bekant ingen hubb utan där sker anslutningen direkt mot enheten. Även här är det bara att följa anvisningarna i appen och leta upp den enhet som ska styras. Det finns många olika tillverkare att lägga till men dock inte alla så försök ha koll på vad du vill kunna styra och kontrollera så att detta går.

En fördel med Flic Hub LR är att den ger möjlighet till att kunna använda anslutna enheter i Apple Home. Visserligen är ytterligare hubbar inget som direkt står överst på önskelistan i många smarta hem men ibland är det motiverat. Hubben läggs enkelt till som en brygga i Hem-appen varpå anslutna enheter exponeras i Apple Home. Dock så gäller detta inte Flic Twist, antagligen för att knappens beteende och möjligheter inte har några direkta motsvarigheter i Apple Home. Det kanske blir en ändring på detta när stödet för Matter ska komma i en framtida uppdatering…

Användning av Flic Twist i vardagen

En liten nackdel med att integrera exempelvis Philips Hue i Flic är att appen drar in alla namn utan hänsyn till i vilket rum dessa finns. Enkelt förklarat så innebär detta i undertecknads fall att det finns en hel drös med “Taklampa” i Flic-appen eftersom dessa är döpta så i Hue-appen där de också är placerade i olika rum. Att reda ut vilken “Taklampa” som var vilken tog därför lite extra tid eftersom det finns åtskilliga taklampor i hemmet som är från Philips Hue. Alternativet annars är att temporärt döpa om den lampa som önskar styras i Hue-appen varpå detta syns i Flic-appen.

Exemplet som ses nedan är styrningen av en taklampa i köket där en E27 från Philips Hue sitter sedan flera år. Dock så har resten av familjen aldrig klurat ut en enkel styrning av denna (som även har en Philips Hue Wall Switch). Därför blev experimentet att använda en Flic Twist för att kontrollera denna på ett enklare sätt. Genom att vrida på Flic Twist ändras ljusstyrkan vilket fungerar bra. Att trycka in och vrida ändrar färgtemperaturen vilket också fungerar som det är tänkt och ett tryck tänder belysningen och dubbeltryck släcker. Precis så enkelt som det borde vara och en lösning som anammats av familjens andra medlemmar (de som inte andas smarta hem).

Som tredje skärmdumpen visar så har en vanlig Flic Button också lagts till i appen men där med valet “Add to HomeKit” vilket innebär att konfigurationen sker i Hem-appen. Där exponeras knappen med tre funktioner; enkeltryck, dubbeltryck och längre tryck och valfria automatiseringar eller enheter kan därmed enkelt styras. Detta innebär att flera olika Flic Buttons nu finns gömda under lite möbler eller på väl valda platser för enkel och tyst styrning (vilket är att föredra framför att ropa efter Siri).

I köket sitter det nu en Flic Twist under en golvvärmetermostat från Meross och under denna finns en Hue Button som snart får se sig om efter en annan plats då den blivit överflödig i köket.

Flic Twist finns i tre olika utföranden vilket innebär att det finns goda möjligheter att få den att smälta in med övrig inredning. Den är också magnetisk vilket innebär att det är enkelt att fästa den på kylskåpet där den nu bland annat styr volymen på en högtalare (Ikea Symfonisk) i köket samt lite annan belysning på bottenvåningen.

Den tredje färgkombinationen, svart och vit sitter snyggt och prydligt på gaspannan och styr lite annat, bland annat lite utomhusbelysning. Enkelheten innebär att vissa produkter nu styrs lite mer välvilligt av de andra i familjen vilket är positivt på så många sätt. Trots allt så har de tvingats in i ett hem med mängder av olika knappar både här och där samt prylar som de antagligen inte har en susning om vad de gör så här är Flic Twist en välkommen lösning!

Under trappan placerades en Flic Button som är konfigurerad (i Apple Home) att släcka olika ljuskällor på bottenvåningen vilket är praktiskt innan läggdags. Siste person upp som vill släcka fixar detta enkelt med en knapptryckning även om det mesta ändå släcks automatiskt så finns det ljuskällor som ligger utanför schemalagda tider. Flic Button är så pass liten och diskret att den enkelt kan “gömmas” undan vilket uppskattas.

Det är mycket trevligt att se att Flic utvecklats genom åren – undertecknad investerade i den första crowdfunding-kampanjen från företaget redan 2015 för den första generationens Flic Button men denna avyttrades efter ett tag då nyttan inte direkt infann sig (mycket för att det smarta hemmet här hemma kretsar kring Apple Home). När sedan Flic Twist presenterades 2021 så kändes det mer motiverat att backa även denna kampanj även om det sedermera visade sig att detta projekt blev försenat ett bra tag. Men till sist så kom denna nya produkt från Shortcut Labs och överlag är det en funktionell smart knapp för, troligtvis de flesta hem som är utrustade med smarta enheter.

Deras “Selector”-läge är kreativt för den påhittige och innebär att olika händelser kan triggas beroende på vilket läge den vrids till. Mellan 3 och upp till 11 olika lägen ger möjligheter som inga andra smarta knappar har så vitt undertecknad känner till. Det hela förklaras närmare i videoklippet nedan. För övrigt så finns det föredömligt många instruktionsvideos samlade som hjälper användarna att få ut mesta möjliga av sina enheter.

Visst, allt är inte guld och gröna skogar. Appen kraschar ibland, hubbar hittas inte alltid och diverse felmeddelande dyker upp då och då. Lite synd också att det är stört omöjligt att komma åt hubben om man inte är hemma. Vid flertalet försök så händer inget men så fort man är på hemmaplan så nås hubben direkt och inställningar och annat kan göras. Detta är ju ett beteende som skiljer sig från andra hubbar där dessa kan nås oavsett var man befinner sig. Det hade också varit önskvärt med fler integrationer, som det är nu så saknas en del av de företag som nämndes när Flic Twist pitchades vilket är synd men det verkar dock som att detta fixas till när stöd för Matter lanseras (utlovat under 2024).

Recension: Flic Twist

Fördelar

  • Mångsidig på många sätt
  • Smarta styrningar möjligt
  • Magnetiska möjligheter
  • Apple Home via Flic Hub LR
  • Stöd för Matter på gång
  • Många integrationsmöjligheter

Nackdelar

  • Appen stundtals instabil
  • Hubben nås inte på distans
  • Inte helt billig

Detaljer

Tekniska specifikationer Flic Twist:

  • BatteriTekn: 2x AAA
  • Batteritid: Upp till 2 år
  • Mått: 65 x 20 millimeter
  • Räckvidd inomhus: Upp till 50 meter
  • LED: 12 stycken vita
  • Kompatibilitet: Flic Hub, Hub LR & Hub Mini, iOS, Android
  • Knappfunktioner: Tryck, dubbeltryck, vrid, vrid & tryck
  • Versioner: Vit, svart samt limiterad B&W, extra dekaler

Rekommenderat pris för Flic Twist är cirka 818 kronor och mer information finns att läsa på hemsidan.

Sammanfattning

Flic Twist är en smart styrning för ditt hem som har många möjligheter. Det är enkelt att komma igång med Flic Twist (och andra Flic Buttons) och rätt använda går det att få ut ganska mycket av dessa enheter. Konstruktionen av Flic Twist är helt okej om än med en lite plastig känsla och plus för att de byggt in en magnet baktill som ger fler möjligheter. Det inbyggda väggfästet fungerar men tänk på placeringen. De olika kontrollmöjligheterna öppnar upp för enklare styrning av andra i hemmet vilket är bra. Att det sedan går att maximera möjligheterna med "Selector"-läget är bra men troligtvis mest användbart att de mer inbitna användarna. Flic Twist är inte en lösning av det billigare slaget men rätt använd så blir den prisvärd och färre knappar behövs i hemmet.

Betyg: 4 / 5

Teknikveckan rekommenderar!

Galleri