Apple tappar ledande chipdesigner till Intel

Från sajten:
image

Apple fortsätter att tappa högt uppsatt personal till konkurrenter och denna gången är det Intel.

Jeff Wilcox har tidigare arbetat för Intel innan han anslöt till Apple 2013 och återvänder nu till sin gamla arbetsgivare. Hos Apple har han ansvarat för hårdvaruarkitekturen som Director of Mac Systems Architecture. Han har haft stort ansvar i övergången från Intels processorer till Apple Silicon och M1.

Hans nya jobb kommer likt med M1 innefatta att ta fram systemchipp som kombinerar processor och grafik i ett paket. Apple har tidigare försökt med bonusar på upp till 180 000 dollar för ingenjörer som väljer att stanna kvar hos dem när Meta lyckades locka över flera anställda från viktiga positioner.

Via: Appleinsider

Intel kan verkligen behöva lite hjälp med en hopplös arkitektur. Jag tror inte detta drabbar Apple speciellt. De har ett stort försprång.

Ja det är normalt att folk byter jobb/företag. Apple klarar sig nog. Det är ju inte så att vi får se ett M1 chipp i en Acer dator. Men Intel har väl insett att de kan inte leva på enbart sitt namn utan nu får de sätta fart på utvecklingen.
Bra för oss konsumenter oavsett om man är Mac eller PC användare.

Nej apple har absolut inte ett stort försprång… var har du fått det ifrån?

Och resonerar man så i den branchen blir man omkörd direkt.

3 gillningar

Det senare har du rätt i. Men nog har de ett försprång, x86 kommer inte att klara av motsvarande produkter på ett tag som Apples Kisel klarar av. Frågan är om de andra Arm tillverkarna kan komma ikapp, för det är ju ett paradigmskifte med M1 gällande hur man bygger processorer. Hur stor betydelse det har vet vi inte än, men om det har stor betydelse kommer de andra behöva följa Apple och det betyder organisatoriska förändringar i företagen.
Microsoft verkar ju haka på som vanligt, så vi får se.

X86 lär vara relevant ett bra tag, vi har ju inte bara Intel utan även AMD. Men med konkurrens med flera aktörer så blir det bättre för konsumenten. Apple gör det bra med sina datorer men de andra sitter inte stilla i båten heller:

Microsoft håller på med ARM också. De har annonserat en utvecklar dator. Men de kan inte ta samma jättekliv som Apple gjorde. Utan x86 och ARM kommer nog leva parallellt rätt länge inom Microsoft:

Problemet för Intel är ju att de är fast i en rävsax och inte själva kan kontrollera övergången till ARM.

1 gillning

Så är det Microsoft är inte att lita på riktigt heller. Den första Surface plattan hade en ARM processor. Köpte en sådan för ett antal år sedan, tillbehör som tangentbord också.
Men helt plötsligt la Microsoft ned supporten för den och slutade med utvecklingen av appar m.m…

Då kände man sig blåst, var inte en billig enhet heller. De förlorade ett tillfälle som om det hade varit rätt gjort kunde ha givit dem ett försprång gentemot Apple i dagsläget. Men Microsoft är lite av en dinosaurie som ofta agerar sent. Gäller även på telefoner.

Så det var lite av den anledningen jag började successivt gå över till Apple.
Återstår att se hur den här senaste satsningen utfaller.

Men precis, det är för många kockar inblandade och de är inte i synk.

1 gillning

Just nu testar jag en Samsung Galaxy Book2 Pro med Intel Core i7-1260P 2100 MHz (12 kärnor).

Så här hamnar den i prestanda - Mac Studio och MacBook Pro 14 Max har ju helt annan prisklass men den faller rätt kort jämfört med MacBook Air i Single Core (Jämsides i multi core) som kostar exakt lika mycket med 16 GB ram – 15 495 kr. Den har dock högre upplöst skärm.

Sorterat på Multicore

Sorterat på single core

Men problemet är att den blir så helskotta varm när processorn får jobba lite. Det går typ inte att lägga handen på vänster sida om datorn (dvs det går inte att skriva meningsfullt) utan att känna obehag.

1 gillning

När du säger den får jobba lite… vad gjorde du då?.

Geekbench tex. Vågar inte ens dra igång Lightroom, måste kolla brandförsäkringen först.

2 gillningar

Angående Apples M2 chipp så ser den ut att eventuellt dröja till 2023:
(761) Why Apple is DELAYING the Real M2 chip.. (WWDC Disaster) - YouTube