Apple Store-butiken i Kungsträdgården som aldrig blev av

Från sajten:
image

När den nya majoriteten skulle ta över i Stockholm stads stadshus lovade man att hindra möjligheterna för Apple att bygga en butik i Kungsträdgården.

Detta klubbades igenom i mitten av december och igår den 9 januari avslutades ärendet formellt hos Stadsbyggnadskontoret.

Vad som nu händer med en Apple Store i centrala Stockholm eller med restaurangen som finns där nu är högst oklart. Apple äger fortfarande tomträtten och har fortfarande möjlighet att lämna in ett bygglov på en betydligt mindre butik men Apple är inte kända för att bygga litet.

Läs också alla våra inlägg om Apple Store Kungsträdgården.

Källa: Stockholm.se

Från sajten:
image

Apple kan tänka sig att sälja tomträtten de äger i Kungsträdgården. De vill dock ha rejält betalt – 50 miljoner mer än vad de köpte den för. Dessutom vill de inte ha någonting med staden att göra enligt Fastighetsvärlden.

Liberala stadsbyggnadspolitiken Björn Ljung säger till tidningen “Ja, det stämmer. Det var absolut inga snälla ord, det var elaka sådana som jag inte vill återge

Summan det skulle kosta skattebetalarna blir därmed 179 miljoner kronor. För en tomträtt som staden en gång skänkte bort gratis till Stockholms Handelskammare.

Vidare rapporterar tidningen att fastighetsbolaget Vasakronan har uppvaktat Apple med lokaler i nya Sergelshuset vid Sergels torg men där har man fått nej. Apple har också tackat nej till nybyggnaden av Gallerian på grund av att det bygget gått för långt för att kunna anpassas till en Apple Store.

Läs alla våra artiklar om Apple Store Kungsträdgårdens uppgång och fall.

 

Från sajten:
image

Stockholm Stad kommer inte lägga några skattekronor på att köpa loss tomträtten i Kungsträdgården från Apple. Detta meddelar man efter att Apple begärt 179 miljoner kronor för den.

Det är efter att den nya majoriteten i Stockholms stadshus sa blankt nej till en Apple Store i Kungsträdgården där det idag står en resturang från TGI Friday som diskussionen vad som nu händer uppstod.

Häromdagen kunde vi läsa att det var rätt så dålig stämning från Apples håll och att man kunde tänka sig sälja för 50 miljoner mer än vad man köpte den för.

Nu får alltså Apple hitta en ny köpare. Värdet av tomträtten är möjligheten att ta betalt från restaurangen som ligger där eller ansöka om bygglov för en ny restaurang. Vill man göra någonting annat måste även villkoren i tomträtten förhandlas om då dessa stipulerar att det bedrivs en servering på platsen.

Läs hela följetången om Apple Store Kungsträdgården här på Teknikveckan.

Källa: Stockholm Direkt.

Från sajten:
image

Att Apple försökt att få till en Apple Store i Kungsträdgården i Stockholm har varit ett hett samtalsämne den senaste tiden. Men många trodde att det sista slaget avgjorde kriget mellan det nya politiska styret i Stockholm och Apple. Att när det nu blev helt stopp så var det över. Men Apple verkar kunna lägga det i sträckbänken för Stockholmarna. Björn Ljung från Liberalerna som är ledamot i Stadsbyggnadsnämnden har tidigare berättat att Apple var allt annat än glada och slängde ur sig en hel del jättefula ord som kanske gör lyssnaren ledsen.

”Ja, det stämmer. Det var absolut inga snälla ord, det var elaka sådana som jag inte vill återge”, sa Björn Ljung till Fastighetsvärlden.

Apple har tidigare sagt att de kan tänka sig att sälja tillbaka tomträtten till Stockholms Stad för det ringa beloppet av 50 miljoner mer än de 129 miljoner kronor som de köpte den för. Summan det skulle kosta skattebetalarna är därmed 179 miljoner kronor. För en tomträtt som staden en gång skänkte bort gratis till Stockholms Handelskammare.

Nu skriver Breakit att Mitti Stockholm kommit med uppgifterna om att Stockholms Stad tappat intresset för att köpa tillbaka det hela. Då Apple har ett avtal som sträcker sig i 60 år, från 1986 till 2046 som staden inte kan säga upp så kan tomten bli stående orörd de kommande 27 åren. Så länge som Apple ser till att betal hyran, något som inte torde vara allt för svårt med den pengahög Apple sitter på i dag.

Via: Breakit

Källa: Mitti Stockholm

Från sajten:
image

Apple ger nu helt och hållet upp tankarna på någon form av butik i Kungsträdgården. Man har nu anlitat en mäklare för att sälja tomträtten som en gång köptes in för projektet. Detta rapporterar Fastighetsvärlden.

Under 2015 köptes tomten från Handelskammaren i Stockholm och planerna var att bygga en exklusiv flaggskeppsbutik i norra hörnet av Kungsträdgården. Ett nytt landmärke för innestaden.

Men så gott som alla instanser var emot och när Stockholm kommun bytte majoritet i stadshuset blev det definitivt ett nej från staden.

Välj alla turer runt bygget via vår artikelserie om Apple Store Kungsträdgården.

 

Fortfarande så otroligt dumt hela den här soppan, fan va fin en butik hade blivit där!

4 gillningar

Det hade det!

1 gillning

Men va fan...

Hoppas de bygger en flaggskeppsbutik på Sveriges framsida istället så kan politikerna i Stockholm fortsätta ha ett hamburgerhak i Kungsträdgården :wink:

2 gillningar

Gör om Slussen till en Apple Store.

1 gillning

Bästa jag hört på länge :smiley:

Kungsträdgården är absolut den fulaste park av dem alla i Stockholm med 50 meter höga fula gamla almar (Kom ni ihåg Almstriden ) som hindrar solljus ta sig ner till marken som gjort att det inte finna gräs eller blommor under almarna. Att kalla denna park för "Kungsträdgård" är ett skämt. Jag som bor mitt i smeten går aldrig genom Kungsträdgården, det är säkert 20 år sedan. Det finns ingenting att gå till genom parken.
Om man jämför Humlegården med Kungsan ser man att parkförvaltningen lägger ner miljoner varje år på Humlegården med sina ansade blomrabatter och häckar. Hur många enkronor lägger man på det som skall anses som huvudstadens klenod när det gäller parker. Inte många som parken ser ut. Hur många lampor finns det i beckmörka parken som gör att folk drar sig för att gå genom parken förutom knarkhandlarna.
Mitt tips blir därför att riva gråa betongfula Svampen på Stureplan och där i trekanten mellan Sturegatan-BirgerJarlsgatan och Sturegallerian bygga Apples Stockholmsbutik där det är extremt många som går förbi av olika orsaker dygnet runt.

Bilden i första inlägget är ett montage för att förvilla tittarna som är rena ögongodiset som ser att Apples butik går från Sverigehuset ner till Kungsträdgårdsgatan. Dit är det flera hundra meter. Att myndigheterna vägrar tillstånd för bygget är för att Kungsan är en park och inte ett köpcenter. Rusta upp parken i stället så besökarna dras dit.

1 gillning

Från sajten:
image

Apple har så slutligen fått såld tomträtten där man en gång i tiden fick nej på att bygga en Apple Store. Köparen är ett svenskt fastighetsbolag.

Det har gått över tre år sedan Apple fick nej av Stockholm Stad att smälla upp en stor butik i norra delen av Kungsträdgården i Stockholm. Efter att det blev klart att man från stadens håll inte heller var intresserad av att köpa tomträtten från Apple så har bolaget försökt sälja den på marknaden.

Nu är affären klar och bolaget Maelir har köpt rättigheterna att bygga på platsen. Till tidningen Fastighetsvärlden säger man

– De planer som vi har kommer att rymmas inom nuvarande detaljplan, säger Jakob Johansson till Fastighetsvärlden.

Vi kan alltså anta att man inte köpt tomten för att fortsätta hyra ut den till T.G.I. Friday som ligger där idag. Då man inte har för avsikt att försöka ändra detaljplanen så som Apple ville (man behövde tillstånd att bygga en del av tomten som räknades som parkmark) så är det en betydligt enklare process att riva och bygga något nytt. Men det betyder inte att man kan få bygga vad som helst.

Rendering på hur Apple Store Kungsträdgården hade kunnat se ut

Rendering på hur Apple Store Kungsträdgården hade kunnat se ut. Delar av den breder ut sig över delar av Kungsträdgården som ej får ha bebyggelse i dagsläget.

Platsen innehar nämligen inte den tydligaste detaljplanen i dagsläget. Tittar man tillbaka i gamla dokument pratas det om att verksamheten skall erbjuda “bricklunch”. Det tolkas i dag som att det går bra att bygga en nättare resturang eller ett kaffe. I den frågan anser vi på redaktionen att det aldrig kan finnas för många Espresso House.

Det går naturligtvis att förändra även detta och exakt hur det blir får en nära framtid utvisa.

Vad tycker du skulle passa där T.G.I. Friday ligger idag?

En stor grushög skulle vara vackrare än nuvarande byggnad.

1 gillning

Minns du inte? Det var ju här det började – när vi var unga och oförstörda. Det är som att du inte hade sett en iPhone innan.

3 gillningar

Första mötet med Apples PR då va?

Efter mötet med er vill Apple aldrig lämna byggnaden. Till slut köpte de byggnaden för att bygga ett tempel över den kärlek ni visat till varandra. Nu har guldet blivit till sand, eller grus som Attefors skrev, och alla letar nya kärlekar. Kanske återfår ni varandra, kanske skiljs era vägar åt för alltid. Men mest troligt är att ni får älska varandra på distans och digitalt. Kvar står Stockholm och undrar vad som hände.

Eller hur!

Fråga. Kör alla i kommunen faildroid och winfail? :rofl:

Vi hoppas på Apple Store Slussen i stället så att @Marcus_Attefors nästan måste bege sig till knivsöder.

1 gillning

raul julia GIF