Apple säljer tomten i Kungsträdgården

Från sajten:
image

Om några år kommer Apple öppna en flaggskeppsbutik i Stockholm. Platsen är Kungsträdgården och antagligen på platsen där TGI Friday ligger idag. Att projektet offentliggörs så här tidigt i ett annars så hemlighetsfullt företag beror på svenska bygglagar där projekt av den här kalibern måste gå ut på samråd.

Enligt bilden från arkitekterna Forster and Partners kommer butiken bestå av stora glaspartier ut emot Kungsträdgården. Målet för både Stockholms politiker och Apple är att göra butiken till en egen turistattraktion i sig, i stil med glaskuben på Fifth Avenue i New York. De stora glasfasaderna kommer låta förbipasserande att kunna se igenom butiken och på sätt fortsätta kunna se resten av Kungsträdgården.

Projektet kommer att visas upp i form av en utställning på Kulturhuset i Stockholm 5 mars.

Angela Ahrendts, chef för Apples butiker världen runt, låter hälsa att Stockholm är en fantastiskt stad.

Källa: Expressen

Från sajten:
image

När det planeras bygga en Apple Store i Kungsträdgården så svallar känslorna nästan lika högt som när almarna skulle sågas ner på 70-talet. I ett inlägg på DN Åsikter problematiseras åter igen bygget.

Det skall sägas att den delen av Kungsträdgården är planlagd som kommersiell vilket betyder att vem som helst har rätt att bygga en restaurang eller butik så länge man uppfyller bygglovet. Vad Apple nu vill är att bygga en större lokal än vad detaljplanen tillåter vilket betyder att det är en större process än en vanlig byggnad.

Vad tycker du? Är det en bra idé att bygga en stor Apple Store i ena ändan av parken eller borde det bara någonting annat?

Läs mer på DN Åsikter. Här kan du läsa om ärendet hos Stockholm Stad. Kommentera gärna här i artikeln eller ta del av diskussionen i vår Applebubbla på Facebook.

Och ja, bilden ovan är ett montage :)

Från sajten:
image

Turerna kring Apples butik i Stockholm har varit många. Politikerna har kritiserat Apples tidigare planer på bygget, men nu har det tagit ett steg närmare verklighet. Från idag så inleds samrådet som gör det möjligt för stockholmarna att tycka till om bygget som Apple vill genomföra i Kungsträdgården.

24 myndigheter och instanser bjuds in för att tycka till om bygget och de nya planerna. Några av instanserna är Trafikverket, länsstyrelsen och Skönhetsrådet. Fram till den 12:e september pågår samrådet, och den 23:e augusti kommer det hållas ett samrådsmöte i Kungsträdgården klockan 16.30 – 18.00.

Apple har alltså släppt nya konceptbilder på hur bygget skulle kunna se ut.

Tanken för hur butiken ska se ut inuti.

 

Sett från Hamngatan

 

Överblick på butiken

 

Butiken ifrån Birgit Nilssons allé.

 

Butiken ifrån Jussi Björlings allé vid Sverigehuset.

 

Via Mitti

Foton: Apple/Foster&Partners

Från sajten:
image

Apple lär ha svårt att få igenom sin butik i Kungsträdgården. Detta eftersom de flesta politiska partier ställer sig tveksamma till den i nuvarande format.

Varför det är en politisk fråga från början och inte bara en vanlig bygglovshandläggning beror på att Apple vill använda 375 kvadratmeter av parkyta utöver den ytan som är satt till kommersiell verksamhet.

Att Apple äger den spelar ingen roll då detaljplanen inte medger några fastigheter utanför det området där det är idag. Byggnaden är helt enkelt för stor.

Skiss från insidan.

Beslutet att förändra detaljplanen ligger på politikerna som sitter i stadsbyggnadsnämnden i Stockholm stad. Di Digital har frågat dessa vad de tycker.

Inom parantes hur många mandat man har i kommunfullmäktige. S, MP, V och Fi bildar majoritet.

  • Centern: Positiva. (3)
  • Moderaterna: Tveksamma men inväntar samrådet. 28)
  • Vänsterpartiet: Tveksamma med inväntar samråd. (10)
  • Socialdemokraterna: Tveksamma men inväntar samråd. (4)
  • Miljöpartiet: Nej. (16)
  • Kristdemokraterna: Nej. (2)
  • Liberalerna: Nej. (9)
  • Sverigedemokraterna: Nej. (6)
  • Feministiskt initiativ: Ej tillfrågade. (3)

Med Miljöpartiets tydliga nej och avsaknaden av stöd från övriga partier är det inte troligt att förslaget går igenom.

Kommer inte hända.

Ett så kallat samråd är en utställning så att grannars eller andra relevanta åsikter kan komma fram. I detta har bland annat skönhetsrådet för staden sagt nej.

Sammanfattningsvis ser det mycket dystert ut för Apple i frågan.

Från sajten:
image

En eventuell Apple Store i och vid Kungsträdgården är något som berör Stockholmarna och det har kommit in närmare 1700 svar på det samråd som skickats ut från kommunen.

Nästan alla är negativt inställda. Framförallt handlar det om att det kommer en butik i stället för restaurang. Catarina Holdar på Stockholms stadsbyggnadskontor säger till SVT: ” Det handlar om kärnfunktionen, att man förändrar funktionen från restaurang till butik. Folk vill inte ha en affär där, man tycker väl att en restaurang är mer publik.”

Det här är intressant, för det är inte det som frågan handlar om. Det är inte upp till varken politiker, tjänstemän på kommunen eller stadens invånare vad som finns på platsen där TGI Friday ligger idag. Så länge det inte byggs bostäder, industrier eller alldeles för högt och/eller estetisk som är helt galen så är det upp till den som äger tomträtten vad som byggs – och det är det Apple som gör. Detta då marken är planerade för så kallade kommersiella fastigheter vilket inte gör skillnad på restauranger och butikslokaler.

Vänta, va?

Vän av ordning undrar säkert då varför frågan är ställd från första början och var allt hallabaloo kommer i från.

Jo Apple önskar bygga en betydligt större lokal än vad som är planlagt för kommersiella fastigheter vilket gör att man måste bygga på en bit som idag är planlagd som park. Att det idag är stenbelagt i båda zonerna och ingen ser skillnad spelar ingen roll. En detaljplan är en detaljplan.

Inom den röda fyrkanten får Apple eller den som äger marken göra vad de vill. Men utanför kräver beslut från kommunen.

Därför har Apple lämnat in en önskan om att förändra den delen av parken till att också innefatta kommersiella fastigheter. Och det är det som nu ute på samråd och det som politikerna i stadsbyggnadsnämnden och slutligen kommunfullmäktige skall besluta om.

Därför lär slutresultatet vara sämre än båda alternativet. Om detaljplanen inte ändras kommer Apple med största sannolikhet inte bygga någon butik alls då det inte är troligt att man anser att den lilla ytan som idag accepterar en butik är tillräckligt stor.

Därmed säljs antagligen marken igen. Där är det inte troligt att någon är beredd att betala 130 miljoner kronor för att fortsätta hyra ut den till en resturang.

Foto: A.Currell CC BY-NC 2.0. Montage: Teknikveckan.

Således lär de som firar när Apples förslag skrotas sätta kaffet i vrångstrupen när de i stället får en butikslokal från en annan stor kedja med betydligt mindre sinne för att bygga något som passar in i närmiljön.

Läs också “Stort motstånd från alla håll till en Apple Store i Stockholm“. Diskutera vidare: Gå med i Sveriges största Apple-grupp på Facebook.

Från sajten:
image

Stockholm Stads samråd där man tar in synpunkter från allmänhet och remissinstanser huruvida det är en bra idé att bygga en Apple Store i Kungsträdgården avslutades i fredags. Över 17000 synpunkter kom in – det stora flertalet negativa.

En av dessa kom från Länsstyrelsen Stockholm. Man skriver bland annat: “Länsstyrelsen är kritisk till att en utveckling av Kungsträdgården inte tar avstamp i parkens kulturhistoria, både funktionellt och gestaltningsmässigt. Den föreslagna byggnaden har en skala, färgsättning, form och placering som förminskar upplevelsen av parken som helhet. Det, tillsammans med byggnadens funktion och trädfällningar, riskerar att förstärka Hamngatan på bekostnad av parkens funktion i stadsrummet. I praktiken skulle det innebära att Kungsträdgårdens norra del kopplas bort från parken och infogas i Hamngatans affärsstråk.”

Hela yttrandet finns att läsa i en sexsidig PDF.

Läs alla våra artiklar om Apple Store Kungsträdgården.

Från sajten:
image

Det blir ingen Apple Store i Kungsträdgården. Detta lovas av den nya majoritet som tar över Stockholm Stads kommunhus.

Det är KD, M, L, C och Miljöpartiet som kommer styra Stockholm de kommande fyra åren. En av de punkter man lyfte fram på pressträffen är att man kommer säga nej till den detaljplan som möjliggör att Apple bygger sin butik i Kungsträdgården.

“De får gärna etablera sig i Stockholm, men inte i Kungsträdgården.” Säger Erik Slottner – KD.

Foto: Peter Esse

Övriga förtydligande gäller att det inte blir vinter OS 2026 och att Nobel Centret inte byggs på Blasieholmen samt att barn till föräldralediga får gå 30 timmar i veckan på förskola igen.

Vad man faktiskt VILL göra är inte lika tydligt.

Kommer inte hända.

 

Inte från denna vinkeln heller.

 

Från sajten:
image

I och med att den nya majoriteten i Stockholms stadshus en gång för alla satte ner foten mot att utöka den kommersiella ytan i Kungsträdgården och därmed satte stopp för Apples planer undrar säkert vän av ordning vad som händer nu.

Enligt Erik Slottner (KD) som varit i kontakt med bolaget så är inte Apple intresserade att bygga någon annanstans än just där. Trots att staden sagt nej till att ändra detaljplanen så finns det fortfarande en chans att butiken kan bli av genom att göra den mindre. På så sätt behövs bara ett bygglov och inte en förändring i detaljplanen, en betydligt mindre process.

I slutändan kan det bli ett nej ändå då tomträtten som Apple köpt har inskrivit att det skall vara en restaurangverksamhet och inte butik.

Di Digital har sökt Apple men ej fått någon kommentar.

Från sajten:
image

När den nya majoriteten skulle ta över i Stockholm stads stadshus lovade man att hindra möjligheterna för Apple att bygga en butik i Kungsträdgården.

Detta klubbades igenom i mitten av december och igår den 9 januari avslutades ärendet formellt hos Stadsbyggnadskontoret.

Vad som nu händer med en Apple Store i centrala Stockholm eller med restaurangen som finns där nu är högst oklart. Apple äger fortfarande tomträtten och har fortfarande möjlighet att lämna in ett bygglov på en betydligt mindre butik men Apple är inte kända för att bygga litet.

Läs också alla våra inlägg om Apple Store Kungsträdgården.

Källa: Stockholm.se

Från sajten:
image

Apple kan tänka sig att sälja tomträtten de äger i Kungsträdgården. De vill dock ha rejält betalt – 50 miljoner mer än vad de köpte den för. Dessutom vill de inte ha någonting med staden att göra enligt Fastighetsvärlden.

Liberala stadsbyggnadspolitiken Björn Ljung säger till tidningen “Ja, det stämmer. Det var absolut inga snälla ord, det var elaka sådana som jag inte vill återge

Summan det skulle kosta skattebetalarna blir därmed 179 miljoner kronor. För en tomträtt som staden en gång skänkte bort gratis till Stockholms Handelskammare.

Vidare rapporterar tidningen att fastighetsbolaget Vasakronan har uppvaktat Apple med lokaler i nya Sergelshuset vid Sergels torg men där har man fått nej. Apple har också tackat nej till nybyggnaden av Gallerian på grund av att det bygget gått för långt för att kunna anpassas till en Apple Store.

Läs alla våra artiklar om Apple Store Kungsträdgårdens uppgång och fall.

 

Från sajten:
image

Stockholm Stad kommer inte lägga några skattekronor på att köpa loss tomträtten i Kungsträdgården från Apple. Detta meddelar man efter att Apple begärt 179 miljoner kronor för den.

Det är efter att den nya majoriteten i Stockholms stadshus sa blankt nej till en Apple Store i Kungsträdgården där det idag står en resturang från TGI Friday som diskussionen vad som nu händer uppstod.

Häromdagen kunde vi läsa att det var rätt så dålig stämning från Apples håll och att man kunde tänka sig sälja för 50 miljoner mer än vad man köpte den för.

Nu får alltså Apple hitta en ny köpare. Värdet av tomträtten är möjligheten att ta betalt från restaurangen som ligger där eller ansöka om bygglov för en ny restaurang. Vill man göra någonting annat måste även villkoren i tomträtten förhandlas om då dessa stipulerar att det bedrivs en servering på platsen.

Läs hela följetången om Apple Store Kungsträdgården här på Teknikveckan.

Källa: Stockholm Direkt.

Från sajten:
image

Att Apple försökt att få till en Apple Store i Kungsträdgården i Stockholm har varit ett hett samtalsämne den senaste tiden. Men många trodde att det sista slaget avgjorde kriget mellan det nya politiska styret i Stockholm och Apple. Att när det nu blev helt stopp så var det över. Men Apple verkar kunna lägga det i sträckbänken för Stockholmarna. Björn Ljung från Liberalerna som är ledamot i Stadsbyggnadsnämnden har tidigare berättat att Apple var allt annat än glada och slängde ur sig en hel del jättefula ord som kanske gör lyssnaren ledsen.

”Ja, det stämmer. Det var absolut inga snälla ord, det var elaka sådana som jag inte vill återge”, sa Björn Ljung till Fastighetsvärlden.

Apple har tidigare sagt att de kan tänka sig att sälja tillbaka tomträtten till Stockholms Stad för det ringa beloppet av 50 miljoner mer än de 129 miljoner kronor som de köpte den för. Summan det skulle kosta skattebetalarna är därmed 179 miljoner kronor. För en tomträtt som staden en gång skänkte bort gratis till Stockholms Handelskammare.

Nu skriver Breakit att Mitti Stockholm kommit med uppgifterna om att Stockholms Stad tappat intresset för att köpa tillbaka det hela. Då Apple har ett avtal som sträcker sig i 60 år, från 1986 till 2046 som staden inte kan säga upp så kan tomten bli stående orörd de kommande 27 åren. Så länge som Apple ser till att betal hyran, något som inte torde vara allt för svårt med den pengahög Apple sitter på i dag.

Via: Breakit

Källa: Mitti Stockholm

Från sajten:
image

Apple ger nu helt och hållet upp tankarna på någon form av butik i Kungsträdgården. Man har nu anlitat en mäklare för att sälja tomträtten som en gång köptes in för projektet. Detta rapporterar Fastighetsvärlden.

Under 2015 köptes tomten från Handelskammaren i Stockholm och planerna var att bygga en exklusiv flaggskeppsbutik i norra hörnet av Kungsträdgården. Ett nytt landmärke för innestaden.

Men så gott som alla instanser var emot och när Stockholm kommun bytte majoritet i stadshuset blev det definitivt ett nej från staden.

Välj alla turer runt bygget via vår artikelserie om Apple Store Kungsträdgården.

 

Fortfarande så otroligt dumt hela den här soppan, fan va fin en butik hade blivit där!

4 gillningar

Det hade det!

1 gillning

Men va fan...

Hoppas de bygger en flaggskeppsbutik på Sveriges framsida istället så kan politikerna i Stockholm fortsätta ha ett hamburgerhak i Kungsträdgården :wink:

2 gillningar

Gör om Slussen till en Apple Store.

1 gillning

Bästa jag hört på länge :smiley:

Kungsträdgården är absolut den fulaste park av dem alla i Stockholm med 50 meter höga fula gamla almar (Kom ni ihåg Almstriden ) som hindrar solljus ta sig ner till marken som gjort att det inte finna gräs eller blommor under almarna. Att kalla denna park för "Kungsträdgård" är ett skämt. Jag som bor mitt i smeten går aldrig genom Kungsträdgården, det är säkert 20 år sedan. Det finns ingenting att gå till genom parken.
Om man jämför Humlegården med Kungsan ser man att parkförvaltningen lägger ner miljoner varje år på Humlegården med sina ansade blomrabatter och häckar. Hur många enkronor lägger man på det som skall anses som huvudstadens klenod när det gäller parker. Inte många som parken ser ut. Hur många lampor finns det i beckmörka parken som gör att folk drar sig för att gå genom parken förutom knarkhandlarna.
Mitt tips blir därför att riva gråa betongfula Svampen på Stureplan och där i trekanten mellan Sturegatan-BirgerJarlsgatan och Sturegallerian bygga Apples Stockholmsbutik där det är extremt många som går förbi av olika orsaker dygnet runt.

Bilden i första inlägget är ett montage för att förvilla tittarna som är rena ögongodiset som ser att Apples butik går från Sverigehuset ner till Kungsträdgårdsgatan. Dit är det flera hundra meter. Att myndigheterna vägrar tillstånd för bygget är för att Kungsan är en park och inte ett köpcenter. Rusta upp parken i stället så besökarna dras dit.

1 gillning