Apple rör om i grytan ordentligt efter EU-kraven – så här kommer det bli framöver

Vissa apptillverkare kan ju välja att lämna Appstore till förmån för en egen butik och då behöver du installera ”deras” appbutik framöver.

Jag bedömer det som osannolikt.

Som jag har uppfattat måste det vara en faktisk appbutik för att släppas in av Apple, det är inte så att en apputvecklare kan skapa en butik bara för deras app.

Tror den stora frågan är om det kommer dyka upp någon seriöst alternativ appbutik från någon större spelare. Jag håller med @BlackSmp att det nog är osannolikt.

Det får vi hoppas på är ju så jag läser Bubblan på iPhonen. :crossed_fingers:

1 gillning

Den som lever får se :slightly_smiling_face: Tar säkert ett tag innan man ser vilka konsekvenser det får och hur olika aktörer väljer att göra. Det är ju inte jätteattraktivt att slänga upp en ny appstore heller då det är förenat med nya avgifter.

1 gillning

Från sajten:
image

Apple har meddelat att de kommer att inaktivera progressiva webbappar i EU och skyller på de nya reglerna i EU:s lag om digitala marknader.

Detta innebär att användare som klickar på progressiva webbappar (PWA) på hemskärmen kommer att omdirigeras till Safari istället. Tidigare har progressiva webbappar kunnat fungera som fristående appar med notiser, eget fönster och annat. Apple skyller på att EU:s nya lagar kräver att de tillåter webbläsare som inte använder Apples renderingsmotor WebKit. Detta gör det för komplicerat och osäkert enligt Apple.

Men organisationen Open Web Advocacy anser att Apple har haft femton år på sig att öppna upp för andra renderingsmotorer och två år på sig att anpassa sig till EU:s nya lagar att ordna verktyg för utvecklare. De säger att Apple försöker sabotera webbappar som ett alternativ till appar från App Store. Detta kommer inte att påverka bokmärken som vi kan lägga till som en ikon på hemskärmen.

Via: Engadget

Läs mer:

Det är lite ironiskt att Apple nu tar bort möjligheten till webappar i iOS i EU när de i höstas la till det i Safari på macOS 14. :face_with_raised_eyebrow:

Eller säg så här, går det på macOS så går det på iOS - om Apple vill.

Ok, det kanske komplicerar om PWA skall fungera på alla webmotorer som nu måste tillåtas (vet inte om det är ett krav enligt DMA), men det borde varit enkelt för Apple att låta det vara kvar som en funktion enbart i Safari, och samtidigt ge en tidplan för när det kan fungera för andra webmotorer (om det är ett krav).

På macOS har väl PWA redan funnits i Chrome? Tänk om iOS kunde varit precis som macOS när det gäller tredjeparts appar. Det går ju att göra ett hyffsat öppet system säkert där. Och iOS hade då helt naturligt passerat allt vad DMA kräver.

Det är ju detta som de inte får, om möjligheten inte finns för andra webläsare får de inte ha den i Safari.

Från sajten:
image

Apple har infört nya villkor för app-utvecklare i EU som ska följa den nya lagen om digitala marknader – men många är missnöjda.

Apple kommer att fortsätta ta ut 27 procent i provision på försäljningar utanför App Store i EU för amerikanska utvecklare. De alternativa villkoren som erbjuds innebär en årlig avgift på 0,50 euro per nedladdning och uppdatering efter en miljon nedladdningar. Om appen är en appbutik så gäller den avgiften från första nedladdningen. Detta kommer att göra det svårt för många utvecklare att tjäna mer pengar utanför Apples tjänster.

Meta och Microsoft har nu uppmanat EU att kräva bättre villkor från Apple för utvecklare. Båda företagen anser att Apples villkor är orimliga och motverkar lagens syfte. De vill att EU ska tvinga Apple att öppna upp sitt mobila operativsystem för mer konkurrens och valfrihet. EU har sagt att de överväger frågan och är redo att vidta åtgärder om de anser att Apples agerande inte är acceptabelt.

Några av Apples nya villkor i EU:

  • Apple tillåter utvecklare att distribuera appar, inklusive alternativa appbutiker, utanför App Store.
  • Apple erbjuder utvecklare två alternativ för att hantera betalningar för sina appar:
    • Alternativ 1: Betala 27 procent i avgift till Apple för alla försäljningar med App Stores betalningssystem.
    • Alternativ 2: Betala en årlig avgift på 0,50 euro per nedladdning och uppdatering efter den första miljonen för appar i andra butiker. Om appen är en appbutik så gäller avgiften från första nedladdningen.
  • Apple tar fortfarande ut 27 procent i provision på försäljningar inom App Store, oavsett var utvecklaren är baserad.
  • Apple har sänkt provisionen till 15 procent för utvecklare som tjänar mindre än en miljon dollar per år genom App Store Small Business Program.
  • Apple har också sänkt provisionen till 15 procent för utvecklare som erbjuder streaming av spel genom App Store.
  • Apple inför nya skyddsåtgärder för att minska de integritets- och säkerhetsrisker som förändringen medför, till exempel attestering för iOS-appar, godkännande för marknadsplatsutvecklare och upplysningar om alternativa betalningar.
  • Apple släpper fler än 600 nya API:er, utökad appanalys och funktionalitet för alternativa webbläsarmotorer.
  • Apple erbjuder också nya alternativ för streaming av spel och mer än 50 nya datarapporter om engagemang, handel, appanvändning och mer.
  • Apple låter användare välja standardappar för webbläsare, kontaktlösa betalningar och appbutiker.
  • Apple inaktiverar progressiva webbappar i EU.

Via: 9to5mac

Läs mer:

Verkar som om Apple ändrat sig nu. De låter PWA fungera oförändrat inom Webkit.

Utan att ha läst DMA antar jag att det följer intentionen i lagen att främja konkurrens och alternativa apparmarknader mer än tolkningen att alla webläsare måste ha exakt samma funktioner.

Uppdtaterad text hos Apple, längst ner bland Q&A

UPDATE: Previously, Apple announced plans to remove the Home Screen web apps capability in the EU as part of our efforts to comply with the DMA. The need to remove the capability was informed by the complex security and privacy concerns associated with web apps to support alternative browser engines that would require building a new integration architecture that does not currently exist in iOS.

We have received requests to continue to offer support for Home Screen web apps in iOS, therefore we will continue to offer the existing Home Screen web apps capability in the EU. This support means Home Screen web apps continue to be built directly on WebKit and its security architecture, and align with the security and privacy model for native apps on iOS.

Developers and users who may have been impacted by the removal of Home Screen web apps in the beta release of iOS in the EU can expect the return of the existing functionality for Home Screen web apps with the availability of iOS 17.4 in early March.

Via Macrumors

1 gillning

Bra, det var ju inte så svårt. :stuck_out_tongue:

2 gillningar

Jag undrar om några svenska banker eller andra aktörer jobbar på att använda NFC-chipet för sina egna kontaktlösa betalningssystem. Borde ju vara intressant för Swish-konsortiet som redan dominerar svenska marknaden.

Från sajten:
image

Nu i början av mars såg det ut som att Apple skulle ta bort möjligheten att spara webbappar på hemskärmen på iPhone – det hela var en reaktion på att bolaget nu behöver öppna upp iOS för webbläsare som använde sina egna renderingsmotorer. Fram tills nu så använder alla webbläsare i iOS Apples egna renderingsmotor Webkit.

Apple menade att detta inte gick att kombinera med att våra eventuella webbappar skulle använda samma underliggande webbläsare ur ett säkerhetsperspektiv – därmed så var de tvungna att ta bort funktionen att öppna dessa webbappar och webbsidor från direkt hemskärmen i stället för att gå via aktuell webbläsare.

Nu meddelar dock bolaget att de löst det – webbappar och webbsidor som du öppnar från hemskärmen kommer helt enkelt att använda Apples underliggande webbmotor för Safari. Detta oavsett vilken webbläsare du använder i övrigt.

Därmed kan du med fördel fortsätta använda exempelvis vårt forum till lika progressiva webapp bubblan.teknikveckan.se direkt från din hemskärm.

Via: 9to5mac

Apropå NFC. Är väl det som redan används för att verifiera pass/nationellt id-kort när man skaffar mobilt BankID?

Yep.

Om man har betan, kan man då ladda ner appar utanför appstore nu?

Finns inget att hämta än. Macpaw planerar släppa en Setapp App Store (i dagsläget en prenumerationstjänst för appar på macOS). Ska öppna i April, man kan skriva upp sig på väntelista.

Sedan planerar nog Epic släppa spel inklusive Fortnight i egen App Store, har bara sett att de angett ”i år”.

Som sagt, finns ingen alternativ App Store ännu men installation av appar är ändrat

Ah ok, kan du tex ladda ner den Apple sport appen??

Kommer man kunna hämta hem Apple news då också kanske ? :slight_smile:

Det var ett dåligt exempel som jag hade råkat spara men det ser likadant ut för vanliga appar (men det kanske bara kommer en gång per App Store eftersom jag inte kan få fram det nu)

Jag har en amerikansk Apple id som jag loggade in på. Varför vet jag inte… :slight_smile:

1 gillning