Äntligen! – AirCard är allt vad AirTag borde vara – men du behöver inte välja

Från sajten:
image

I stressiga tider är det lätt att vi glömmer bort saker och ting eller lämnar kvar visitkorten på kontoret. Tur då att nya trackern AirCard sett dagens ljus.

AirCard är resultatet av ett projekt på Kickstarter av företaget Rolling Square. Vad de valt att göra är att kombinera en tracker med ett digitalt visitkort som du alltid kan bära med dig i plånboken. En bra idé för den som ofta är på språng eller på möten och gärna vill kunna dela med sig av sina kontaktuppgifter på ett snabbt och smidigt sätt. Då givetvis med tryggheten av att veta att AirCard även håller koll på din plånbok om det blir så stressigt att du inte har koll på var du lagt denna.

Givetvis tänkte vi på Teknikveckan att det här var en trevlig sak att titta närmare på och stöttade därför projektet. Företaget Rolling Square var också närvarande på elektronikmässan IFA 2023 i Berlin och drog till sig en del uppmärksamhet med sin smidiga lilla tracker.

Det här är trackern AirCard

AirCard är alltså en tunn liten tracker i kreditkortsformat som har stöd för nätverket Apple Find My. Med andra ord så beter sig denna pryl sig likadant som en vanlig AirTag från Apple – samma möjligheter att kunna spåra och hitta borttappade prylar. Fast då i ett tunt format som ger den lite fler valmöjligheter när det gäller at hålla koll på udda produkter. Vår AirCard levererades ett tag efter den tid som var utsatt i projektet och då i ett väldigt litet kuvert. En smidig förpackning med uppmaning om att hålla haven fria från plast…

En enkel förpackning som formligen skriker ut hållbarhet döljer sedan själva trackern – AirCard. En förklarande text på insidan för den som inte greppat vad Apple Find My kan göra för användaren.

AirCard är i samma storlek som ett vanligt kreditkort, kanske något tjockare men väger lite mer med tanke på all elektronik som finns förpackat i den antiexplosiva glasytan. Materialet som inte är glas är CNC aluminium så kvalitetskänslan är det inget fel på. Här syns också en QR-kod som kan användas för att låta en användare skanna av ditt digitala visitkort.

Baksidan döljer en NFC-tagg som kan användas för att låta en mottagare ta del av dina kontaktuppgifter om denne inte vill skanna QR-koden. Trevligt med valalternativ och det hela visar sig fungera bra när det gäller att dela med sig av uppgifterna.

Det hela ser ut som en högteknologisk komponent och frun frågade nyfiket vad detta var för något som kommit hem i brevlådan. Det är snyggt paketerat och kan säkert imponera på en och annan affärskontakt.

Installation av AirCard

För att komma igång med installationen så trycker man ner ett par sekunder på AirCard varpå den går in i parningsläge. I Hitta-appen på din iPhone eller annan kompatibel enhet så väljer du alternativet “Lägg till ett annat föremål” varpå en sökning påbörjas. Efter att AirCard hittats så namnges föremålet på ett smart sätt och sparas ner.

Välj en passande emoji som kan beskriva föremålet och sedan bekräftas det att enheten är länkad till ditt Apple-ID. Det går då också att se var föremålet befinner sig samt se batteristatus. Just batteriet är helt inbyggt och ska räcka i upp till 2,5 år innan det kan returneras till företaget mot en rabatt på en ny enhet. Kanske inte en helt optimal lösning men plus för att de ändå erbjuder en lösning för att ta hand om kasserade enheter.

För att fixa till kontaktuppgifterna för din AirCard så görs detta via en tjänst som heter sherr.it och som i nuläget befinner sig i ett beta-stadie. Genom att logga in på ett konto där så går det att anpassa vilka uppgifter som ska delas av dig. Utöver bild och namn samt titel så går det att ändra bakgrund och sedan lägga till olika social medier och annat som du vill kunna dela med en mottagare. Enkel översikt kring det hela och dessutom finns en url att använda om man vill skicka över allt på en gång via en dator: då är det sherr.it/username som används – smart.

Användning av AirCard i vardagen

Hur fungerar det då att använda AirCard i det vardagliga livet? Ganska bra faktiskt, under testets gång har jag använt mig av en traditionell plånbok där jag stoppat ner trackern. I vanliga fall så använder jag en MagSafe Wallet från Apple eftersom de flesta korten redan ligger i mobilen men ibland får uppoffringar göras för laget. Tjockleken är som sagt var något större än för ett vanligt kreditkort men inte mycket – därför får den också plats i de flesta fack som finns i dagens plånböcker.

Formatet är som sagt platt och smidigt vilket innebär att det också går att använda AirCard för att hålla koll på en mängd andra föremål som laptops, böcker, portmonnäer, pärmar, dokumentportföljer eller annat som man vill ha extra koll på. Det tunna formatet gör att den går att gömma undan i ett fack utan att något putar ut vilket kan vara användbart beroende på situationen.

Att dela med sig av sina kontaktuppgifter när man använder AirCard som ett visitkort är enkelt, bara att hålla denna i närheten av användarens NFC-läsare på mobilen varpå det dyker upp en fråga om att öppna kontaktinformationen i en webbläsare. Smidigt för den som gärna och ofta delar med sig av sina kontaktuppgifter antingen i arbetslivet eller på krogen. Det går också att lägga till kontaktinformation om man skulle tappa bort sin AirCard så att om någon skannar av koden så kommer ett meddelande upp om instruktioner för att kunna lämna tillbaka denna.

Det finns även en inbyggd högtalare som kan spela upp ett ljud som är 20 procent högre än det som går via en AirTag, detta om den tappas bort i hemmet så Rolling Square har lyckats trycka in mycket på liten yta i denna trackern.

Recension: Rolling Square AirCard

Fördelar

  • Smidigt format
  • Digitalt visitkort
  • Stöd för Apple Find My
  • Kvalitetskänsla
  • Både QR-kod och NFC

Nackdelar

  • Ej utbytbart batteri

Detaljer

Tekniska specifikationer AirCard:

  • Mått: 85,6 x 54 x 2,2 millimeter
  • Vikt: 19 gram
  • Material: Aluminium, 9H antiexplosivt glas
  • Kapslingsklass: IPX6

Rekommenderat pris för AirCard är 470 kronor och mer information finns att läsa på hemsidan.

Sammanfattning

AirCard sågs mest som en kul grej när den dök upp på Kickstarter vilket ledde till en beställning. När produkten nu levererats och använts ett par veckor så är den ganska användbar, speciellt om du tillhör kategorin människor som ofta deltar i nya möten eller befinner dig på språng. Kombinationen att använda en tracker i ett vanligt förekommande format och trycka in ett digitalt visitkort är ganska smart faktiskt. Även om man inte vill använda AirCard som ett digitalt visitkort så är trackern i ett format som innebär att du kan hålla koll på lite andra udda prylar där en AirTag är för klumpig. Att AirCard har stöd för nätverket Apple Find My är ett stort plus - åtminstone om du är en Apple-användare. Priset är väl helt överkomligt men lite synd dock att när den är död så är den död eftersom batteriet inte går att byta ut.

Betyg: 4 / 5

Teknikveckan rekommenderar!

Nackdelar: Delningsfunktionen är beroende av en molntjänst som kommer att gå i konkurs inom två år.

Är det alltså en tävling om vad som lägger av först , batteriet eller molntjänsten? :grin:
Mvh,
Hittills nöjd användare av aircard

Synd att det stannar där och att själva produkten är skrot när batteriet är slut :expressionless:

1 gillning

Väntar på mitt. Under processen så kom det tydligen något mejl(mer om det nedan) som jag missade där man skulle uppge adress och jag trodde ett tag att jag hade halkat ur projektet. Men då jag hade betalat gnagde detta i bakhuvudet. Så för ett par veckor sedan fick jag helt plötsligt ett nytt mejl där jag skulle uppge adressen och ett par dagar senare fick jag besked om att det var på väg.

Jag är fundersam både till att det kommer fungera att returnera kortet när batteriet är slut och att delningsfunktionen kommer fungera särskilt länge. Men vill ändå testa.

Till sist detta med Kickstarter och mejl. Jag tycker att man översköljs av mej om man beställer på Kickstarter. Blir skittrött på alla dessa utskick och i detta fall ledde det till att jag missade ett med relevant information.

Vi har både lite kablar och ett Edge-kit från Rolling Square. Känns som ett kul innovativt företag. Sen kan man möjligen ha synpunkter på alla dessa 'serial Kickstarter-företag', jag kan tycka att när man väl kommit igång ska man kunna finansiera nya produkter själva.

2 gillningar