Anpassningsbar lysande och färgglad ljusslinga för hemmet

Från sajten:
image

Låt det vara ljus i vårt hus står det i och för sig inte i bibeln men visst är det sant? Med smart belysning går det nämligen att vara hur kreativ som helst.

Smart belysning är något av det enklaste att komma igång med när det gäller ett trevligare hem med mysig atmosfär. En enkel början är att skaffa sig ett par ljuskällor som passar in i befintliga lampor hemma och när det är gjort och fördelarna blir uppenbara så är det dags att ta nästa steg. Här är ljusslingor ett utomordentligt trevligt sätt att både färgsätta och skapa en visuell trevnad i hemmet. Det finns nämligen en uppsjö av olika sätt att använda dessa på vilket kan vara allt från att lysa upp möbler i en lugn färgton till att låta tonårsrummet blinka i allsköns färger.

Vi fick tillsänt oss en ljusslinga från Gröna Hus och det är den relativt nya Aqara LED Strip T1 som nu testats ett tag för att se vad den kan bidra med till ett smart hem. Precis som med många andra produkter från Aqara så visar den sig leverera även här!

Det här är ljusslingan Aqara LED Strip T1

Ljusslingan Aqara LED Strip T1 kommer i en stilren förpackning där produkten visas upp. Precis som med de flesta av produkterna från Aqara krävs det en kompatibel hubb för att installera denna och protokollet som används är Zigbee 3.0 vilket innebär att det finns goda möjligheter att använda denna i olika plattformar. Värt att notera här är att denna också har stöd för Matter när den ansluts till de hubbar från företaget som stöder den nya IoT-standarden. Ljusslingan har kapslingsklass IP44 vilket innebär att den kan användas utomhus också på lämplig plats.

I förpackningen hittar vi en upprullad ljusslinga, en kontroll samt en strömadapter och dokumentation. Strömadaptern är stor men inte lika stor som hos andra tillverkare av ljusslingor vilket är tacksamt.

Aqara LED Strip T1 är inte som de flesta vanliga ljusslingor då denna har stöd för att visa flera färger samtidigt via RGBIC vilket ger möjligheter till en mer levande ljussättning i hemmet. Detta innebär att det går att färgsätta de tio segmenten individuellt för gradienta färger (totalt finns 60 LED-dioder). Den går också att korta av i 20 centimeters intervaller om man behöver det och vill man förlänga den så finns det 1-meters moduler att köpa till (upp till 10 meter).

Kontrollen som medföljer har tre fysiska knappar som gör det möjligt att stänga av och sätta på belysningen. Den mittersta knappen används för att växla mellan olika effekter och den nedersta knappen används för att aktivera mikrofonen som gör det möjligt att få belysningen att blinka i takt med musiken. En läcker funktion om det vankas lite fest i hemmet.

Undersidan på kontrollen visar upp lite information om enheten men lite synd att det inte finns några fästkuddar för denna vilket kan vara bra om enheten fästs under en möbel. Å andra sidan en enkel sak att fixa till men ändock en liten detalj…

Tipset är att mäta ordentligt först var ljusslingan ska fästas så att man tar med den totala kabellängden i beräkningen. Ljusslingan ansluts till kontrollen som i sin tur ansluts till strömenheten så ha koll på att ingenting skarvas synligt beroende på installationsplats.

Installation av ljusslingan Aqara LED Strip T1

Att installera Aqara LED Strip T1 går lika smidigt som med andra produkter från det kinesiska företaget. Värt att notera är att det är inte alla hubbar från Aqara som kan användas för att lägga till denna, det behöver vara en hubb med stöd för Zigbee 3.0 vilket är anledningen till att Aqara Hub MiS inte visas i listan över kompatibla hubbar.

Aktivera parningsläget och invänta besked om att allt gått bra. Därefter går det att göra lite anpassningar i Aqara Home-appen vilket kan vara bra om det är denna som används för att kontrollera produkterna i vardagen.

I appen finns det i sedvanlig ordning en del inställningar och information kring den nyligen tillagda ljusslingan. Beroende på var den tänkta placeringen är av ljusslingan så kan det vara en idé att första testa så att det finns en fullgod Zigbee-signal så att det inte blir anslutningsproblem.

Det mest intressanta med Aqara LED Strip T1 kretsar kring färgerna och vad som går att göra med dessa. I appen ges möjligheter att ändra ljusstyrkan, välja effekter, RGB-palett eller via färgspektrum samt att det går att skapa sina egna effekter, antingen statiska eller dynamiska.

Väljer man att skapa en egen effekt så finns det gott om val här utöver ljusstyrka och färger. För extra coolhet så går det bland annat att välja om det ska vara pulserande, rullande, blinkande eller hoppande effekter så gott om utrymme att vara kreativ. De olika segmenten på ljusslingan kan också färgsättas efter önskemål. Klickar man på en färgglad tårtbit så syns det hur färgerna fördelas på ljusslingan.

Orkar man inte hålla på och skapa egna effekter så finns det som sagt var en hel del förprogrammerade sådana att använda direkt. Bara att testa sig fram och se vilken som passar bäst eller om man vill redigera denna vilket också är möjligt. Finns det andra belysningsprodukter från Aqara så går det att gruppera dessa för än mer effekt. I detta fall blir det inte så mycket effekt med att blanda in den LED som sitter på undertecknads Hub M1S.

Det går som sagt var också att använda mikrofonen i kontrollen för att styra belysningen efter musiken om man känner för det vilket kan vara en stämningshöjare på festen!

I Apple Home så är det inte lika mycket att välja på när det gäller inställningar. Tänk dock på att det numera går att exportera en scen från Aqara Home-appen till HomeKit så att effekterna kan väljas istället för statiska färger.

Ljusslingan installerades först i appen innan den till slut monterades – detta för att säkerställa att allt fungerar och att det finns täckning på den tänkta platsen.

Så här fungerar Aqara LED Strip T1 i vardagen

I ett hem fullt med smart belysning så är det inte helt lätt att hitta en plats att sätta upp lite mer belysning på men Aqara LED Strip T1 fick hamna under tv-bänken. Här har den möjlighet att lysa upp golvet och ge lite indirekt belysning vilket faktiskt kan rekommenderas.

Indirekt belysning kan enkelt skapa en mysigare miljö i vardagsrummet där man ofta tillbringar tid framför teven och någon bra film eller serie. På väggen hänger en Philips tv med ambilight vilket innebär att det redan skapas livliga miljöer, åtminstone på väggen under tv-tittandet. En väl vald effekt på ljusslingan kan förstärka upplevelsen om man inte går all-in med Hue Sync Box och tillhörande produkter.

Det finns en hel del effekter att välja på i Aqara Home-appen och en del är givetvis lite i mesta laget, åtminstone för en vuxen men placerad i barn- eller tonårsrummet så är det troligtvis tvärtom. Effekterna kan anpassas, såväl i ljusstyrka som i hastighet om man väljer en effekt som rullar fram.

Överlag så skapas en mer stilren känsla och miljö om man väljer en ljusstyrka på runt 20 procent och i lite varmare ljus vilket blir behagligt för ögonen. Detta är såklart en smaksak men med åren så har undertecknad insett att smart belysning inte bara behöver vara en ljuskälla i en lampa utan även kan användas under vägghängda skåp eller ovanpå dessa för att belysa en vägg eller taket på ett indirekt sätt.

Just ljusslingor är tacksamma att arbeta med också då de kan kortas av och relativt enkelt gömmas. För en mer dämpad effekt där dioderna inte syns rekommenderas en diffusor som ger ett jämnare ljus men det var inget som användes denna gång.

Det finns som sagt var en mängd olika effekter att välja på i appen och här syns en del av dessa. Vissa smakfulla och andra lite väl stirriga om man säger så…

De mer än 16 miljoner färgerna som kan visas av Aqara LED Strip T1 är klara och möjligheten att kunna visa upp flera färger ger en trevlig känsla i hemmet (använd på rätt sätt vill säga). Precis som med många andra produkter så försvinner lite av möjligheterna med produkten när den används i Apple Home. Värt att notera är att det går att exportera en scen från Aqara Home-appen för användning i Apple Home.

Under testperioden har undertecknad dock inte testat Matter-funktionaliteten då den Aqara-installation som finns i hemmet fungerar bra med Apple Home vilket är den primära plattformen för att styra detta smarta hem.

Recension: Aqara LED Strip T1

Fördelar

  • Matter-kompatibel (via hub)
  • Stöd för Apple Home och Adaptive Lightning
  • Går att korta ner eller förlänga
  • Skarpa klara färger
  • Zigbee 3.0
  • Utomhus med IP44

Nackdelar

  • Synd att det bara finns 1-meters förlängningar
  • Lite lägre pris hade gett full pott

Detaljer

Tekniska specifikationer Aqara LED Strip T1:

  • Modell: LEDS-K01/LEDS-K02/RLS-K01D/RLS-K02D
  • Ström: 100-240V~50/60Hz 1.2 A max
  • Trådlöst protokoll: Zigbee
  • Zigbee frekvens: 2405-2475 MHz
  • Färgtemperatur: RGB + 2700 K + 6500 K
  • Mått: 2000 × 12 × 2.8 millimeter
  • Arbetstemperatur: -10 °C – 40 °C
  • Kapslingsklass: IP44

Rekommenderat pris för Aqara LED Strip T1 är 599 kronor och den finns bland annat att köpa hos Kjell & Co. Mer information om ljusslingan finns att läsa på hemsidan.

Sammanfattning

Ljusslingor är en underskattad produkt i det smarta hemmet vilket är synd då de kan användas på så många olika sätt. Med nya Aqara LED Strip T1 så öppnas nya möjligheter upp för att leka med olika färgsättningar och därigenom skapa lysande och mysiga miljöer. Färgerna i denna ljusslinga är skarpa och ger ett bra sken med tydliga färger. Att det finns stöd för Apple Home är givet då Aqaras produkter genom åren varit plattformen trogen. Positivt är också att Aqara ger ljusslingan stöd för Matter, om än via en av deras kompatibla hubbar men det visar att de tror på standarden och framtiden. Appen erbjuder många inställningsmöjligheter och låter användaren skapa färgscener som passar hemmet. En riktigt trevlig produkt som både kan kortas och förlängas samt användas utomhus!

Betyg: 4.5 / 5

Teknikveckan rekommenderar starkt!

Galleri