Annons: Den bästa datorn för kreatörer?

Hela denna artikeln är en annons från Asus:
image

Större arbetsyta är alltid bättre, men det kan vara drygt att släpa på en extra skärm. Vi tittar närmare på varför du borde ha en laptop med dubbla skärmar!

Det är tyvärr väldigt sällan det sker några större innovationer inom bärbara datorer. De flesta år får vi se nya modeller med bättre specifikationer, bättre byggkvalitet och ibland några små funktioner som sticker ut. Det är förstås trevligt det, men en dator med en extra display där man annars brukar hitta tangentbordet är någonting helt annat.

Frågan är om detta bara är en häftig grej eller om denna funktion bör vara något du letar efter i din nästa dator. Det tänkte vi svara på i denna artikel.

Kreatörer i fokus

Det korta svaret på ovan fråga är att om du är kreatör av något slag så bör du ta en närmare titt på denna innovation. Vare sig du är vloggare, streamer eller fotograf så betyder en extra skärm extra produktivitet. Pratar man en om stationär setup så är det förstås enkelt att köpa en extra skärm men på språng så har det alltid varit lite krångligare. Tills nu.

Den extra skärmen på ASUS ZenBook Pro Duo har en upplösning på 3840 x 1100 pixlar vilket ger dig mer än dubbelt så stor skrivbordsyta jämfört med en extra full-HD-skärm.

En extra skärm är inte allt

Innan man börjar ta en titt på vad en extra skärm i din laptop kan hjälpa med bör man dock försäkra sig om att datorn fyller alla mer grundläggande krav. Särskilt när vi pratar om en dator för kreatörer som ofta har ganska höga krav.

Kraftfull prestanda

En dator för kreatörer är förstås inget om det inte vore för kraftfulla specifikationer som klarar av 4K-redigering, 3D-animering och annat krävande. Här är några av specifikationerna du kan få i ASUS ZenBook Pro Duo UX582 respektive UX581.

ASUS ZenBook Pro Duo UX582 UX581
CPU Upp till 10:e Intel® Core™ i9-processor Upp till 9:e Intel® Core™ i9-processor
GPU Upp till NVIDIA® GeForce® RTX 3070 Upp till NVIDIA® GeForce® RTX 2060
Skärm Upp till 15.6″ 4K/UHD OLED NanoEdge-skärm Upp till 15.6″ 4K/UHD OLED NanoEdge-skärm
Lagring Upp till 1 TB PCIe SSD-lagring Upp till 1 TB PCIe SSD-lagring

Det märks att ASUS vet om att specifikationerna trots allt är prio ett för kreatörer. Vill du ha en laptop med extra display får du nämligen även en dator med kraftfull CPU, grafikkort med dedikerat RAM-minne och inte minst en OLED-skärm med stort färgomfång och bra färgåtergivning. Det senare helt klart ett måste för bland annat grafiker och fotografer.

Fler skärmar är alltid bättre

Det finns en del specialfunktioner med denna extra skärm men med det sagt så kan man förstås även använda den precis som vilken extern monitor som helst. Vi gillar till exempel att låta Discord och Spotify ta plats på denna extra yta som standard. Här är det även extra trevligt att det är en pekskärm så man snabbt kan interagera med de programmen också.

Den nedre bildskärmen på ASUS ZenBook Pro Duo är inte bara till för specialfunktioner utan kan användas som vilken extra skärm som helst.

Men nu låt oss ta en titt på lite mer specialiserade områden och vad denna extra skärm kan erbjuda dig.

För skribenter, bloggare och studenter

Studenter kanske inte räknas in under kreatörs-paraplyet, men sitter du och skriver din C-uppsats så kommer du känna igen dig i detta.

Med ASUS ZenBook Pro Duo kan du enkelt strukturera upp ditt skrivande med referensdokument och anteckningar.

Så vad har dubbla skärmar med skribenter att göra? Inget ont mot Alt+Tab men att ha sina anteckningar och referensdokument uppe samtidigt som man skriver är guld värt och spar väldigt mycket tid. Detta är tyvärr något som med andra bärbara datorer kan vara svårt på grund av små och lågupplösta skärmar.

För fotografer och grafiker

De flesta fotografer och grafiker använder sig av någon typ av Adobe-mjukvara och om så är fallet för dig kommer denna skärms hela potential att öppna upp sig. Då kan du nämligen använda den extra skärmen till en dedikerad kontrollpanel med både reglage och knappar.

Använd den medföljande specialprogramvaran för ASUS ZenBook Pro Duo för smidig redigering av dina verk i Adobes-mjukvaror.

Den medföljande programvaran låter dig sätta upp en kontrollpanel som passar exakt dina behov. Du kan till exempel ställa in dina knappar för verktyg du ofta använder, ångra, skapa nytt lager och mycket mer. Mycket av det fungerar förstås med traditionella snabbkommandon också så den funktion som vi verkligen gick igång på är reglagen. Med hjälp av dessa kan du exempelvis snabbt ändra penselns storlek, opacitet och flöde. Något som i längden spar väldigt mycket tid.

OLED för kreatörer
Jämfört med LCD så ger dig OLED bättre svärta, bättre betraktningsvinkel och bredare färgomfång. Denna skärm kan exempelvis visa 100% av DCI-P3 färgrymden (133% sRGB). Den kan dessutom bli kalibrerad till ett DeltaE på cirka 2 för extremt bra färgåtergivning.
Båda skärmarna på ASUS ZenBook Pro Duo har touch och med pennan kan du enkelt jobba på datorn utan några smetiga fingeravtryck.

Båda skärmarna är dessutom pekskärmar och det ingår en penna med datorn som gör att du kan skissa och retuschera direkt på både huvudskärmen och den separata skärmen. Det finns till och med en snabbknapp för att stänga av tangentbordet så du inte råkar kommer åt något när du vill rita.

För filmaren och vloggaren

Precis som för fotografen så får du en väldigt användbar kontrollpanel om du använder dig av Adobe-mjukvaror som Premiere Pro. Vi använde dock datorn även med Davinci Resolve och även där kommer den extra skärmen till bra användning. Vi drog upp hela programmet på båda skärmarna och placerade tidslinjen och grading-verktyg på nedre skärmen.

Om du å andra sidan är van att klippa till scripta-anteckningar eller manus med mera så är den nedre skärmen perfekt att placera dessa anteckningar på.

För streamern

Nu kanske inte de flesta streamar just från en laptop, men ibland måste man för man är på besök hos någon, på ett hotellrum eller kanske på ett event. Och om du någonsin streamat så vet du hur viktigt det är med dubbla skärmar, många använder ju till och med 3+ skärmar för att ha tillgång till allt man vill bara genom flytta blicken.

Med sin extra skärm gör ASUS ZenBook Pro Duo att du kan ha koll på både tex. OBS och chatten samtidigt som du spelar och streama även på resande fot.

Den extra skärmen är förstås inte den största men den är verkligen nog för att du ska få plats med det absolut viktigaste som OBS, streamingstatistik och inte minst chatten. Att streama utan att kunna se ens chat är i alla fall något vi inte vill göra.

Fler tillbehör

Detta är inte direkt kopplat till att ha tillgång till en extra skärm i sin laptop men det är kopplat till alla användningsområden där denna dator passar. Kreatörer spenderar nämligen ofta väldigt många timmar i sträck framför sina datorer och något som blir extra viktigt då är ergonomi.

ASUS ZenBook Pro Duo levereras både med handlovsstöd, penna och stativ.

Vi uppskattar därför att denna dator kommer med både handledsstöd och ett hopfällbart stativ. Med hjälp av dessa får upp skärmen en bit och en bättre vinkel på tangentbordet för långa sessioner. Något som återigen visar att detta verkligen är en dator framtagen för kreatörer.

Vi hoppas att denna artikel har hjälp dig som är på jakt efter en bärbar dator för innehållsskapare som behöver mer än en skärm. Om du vill veta mer om just ASUS ZenBook Pro Duo så hittar du den här.

 

Hmm kul ide! Men måste bli jobbigt för underarmarna vid tex när man ritar?

Kul, men nej.

Tänker mig att de tänkt på det :slight_smile:

Det ingår att gymkort. :wink:

Såg att det följde med (eller tillbehör) ett armstöd

Yes!