Android 11 lanserat - här är nyheterna

Från sajten:
image

Google har precis släppt den senaste versionen av Android 11. Vi kommer att få se flera stora nyheter.

Mer bubblor

Chattbubblor är ett exempel. Vissa appar har sedan tidigare använt sig av små bubblor som dyker upp när man får ett meddelande. Det kan innebär att man kan svara utan att lämna appen som förnärvarande är igång. Chattar kommer att använda en dedikerad flik i notisraden och där går även välja vilka meddelanden som önskas ska synas på låsskärmen eller om man vänder på det. Vilka notiser man inte vill ska visas.

Notisbackup

Notisraden har även fått en backup funktion så att alla notiser sparas i 24 timmar. Det kan vara en bra funktion om man råkat ta bort en notis av misstag eller om till exempel barnen sitter med telefonen och bara drar undan notis efter notis.

Skärminspelning

Google har lyssnat på några av sina användares önskemål och har valt att lägga till en inspelningsfunktion, en video screenshot helt enkelt. Detta kan vara bra för de som ska anmäla buggar. Ett annat exempel är att använda för att demonstrera en ny produkt eller kanske korta instruktioner. Möjligheten finns, det är bara fantasin som sätter gränserna.

Enkel åtkomst till Google Home

En stor nyhet är att Google satsat på IoT (internet of things). Genom att införa en genväg för det smarta hemmet kan belysning skötas men flera funktioner som temperatur, dörrlås eller starta robotdammsugaren. Denna genväg nås genom att hålla in power knappen. Här finns även Google Pay tillgängligt.

Multimediatasking

Android 11 kommer även att erbjuda en snabbare växling mellan media enheter för att visa bild eller spela musik. Ett tryck och ljudet är i en annan högtalare som passar bättre för tillfället. Kanske vill man snabbt visa något från telefonen men som läget är nu med avstånd mellan varandra så kanske det är ett bättre alternativ att visa på en TV.

Android Auto

För de där ute som har en bil med Android Auto så kommer även lite glädjande nyheter. Om telefonen och bilen stödjer det så finns möjligheten att koppla samman enheterna trådlöst. Just nu är det mest troliga att man får behålla kabeln. Dessa alternativ kommer att dyka upp i notisraden vid behov.

App-åtkomster

Att hantera åtkomst för en app har aldrig varit lättare än nu. Datamängden för en app att använda går att reglera. Nytt i Android 11 är att man tillfälligt kan ge en app behörighet till exempel för kamera, telefonbok eller mikrofon. Behöver en app bara få tillgång första gången så går det att ställa in. Perfekt för att kunna slappna av lite i närheten av sin telefon utan att någon app skulle kunna tjuvlyssna. Åtkomsten för en app kommer även att strypas om appen inte startats på länge.

I skrivande stund finns android 11 ute för Google Pixel och som beta-versioner till OnePlus 8– och Xiaomi-telefonerna Mi 10 och Mi 10 Pro.

Via Google.