Amerikanskt lågprisgigant på väg till Sverige

Från sajten:
image

USAs näst största lågpriskedja är på väg att etablera sig i Sverige. Detta enligt källor till Breakit.

Costco har ett speciellt upplägg där du måste vara medlem för att handla men får då i gengäld rejält prispressade priser. Matvaror är det som driver på handeln men de säljer produkter inom en rad olika områden inklusive teknik. Costco har ett marknadsvärde på 86 miljarder och 239 000 anställda.

Typiskt svenska konkurenter är Ö&B men även exempelvis Rusta, Jula och Dollar Store. Även Citygross, Willys, Icas och Coops större butiker kan komma att känna pressen.

Samtidigt så har det inte varit helt självklart med framgång för utländska lågprisbolag som etablerar sig här. Det tog lång tid innan Netto och Lidl kände på medvind och de traditionella ICA-butikerna går ruskigt bra i många fall.

Costco öppnade 2017 på Island och enligt Breakit så hade 60 000 av de 350 000 invånarna på ön blivit medlemmar. Företaget sägs få tre fjärdedelar av sina vinst från just medlemsavgifterna. En marginalförstärkare av rang med andra ord.

Bilden ovan är från Wallmart, den enda varuhuskedjan som är större än Costco.

 

Från sajten:
image

Den amerikanska varuhusjätten etablerar sig i Malmö-området. Det är den andra butiken som öppnas i Sverige.

Costco är den näst största lågprisvaruhuskedjan i USA. Endast Wallmart är större. Skillnaden är att Costco har ett medlemssystem för att överhuvudtaget kunna handla där. Priset är 500 kronor per år och då gäller medlemskapet i hela världen. Även företag kan gå med. Restauranger och andra med tillstånd att sälja alkohol kan till och med handla vin och sprit därifrån.

Idag håller en butik på att byggas utanför Stockholm i Arninge. Den andra butiken hamnar i handelsområdet Stora Bernstorp strax öster om Malmös stadsgräns. Öppning är planerad till 2024. Storleken blir cirka 15 000 kvadratmeter. Det kan jämföras med den absolut största Ica Maxi-butiken som är på cirka 10 000 kvadratmeter varav hälften är säljyta och det vi ser.

Utbudsmässigt påminner dock Costco mer om ett mindre Ullared med allt i från elektronik, kläder, trädgård till att även ha optiker och andra tjänster.

Costco finns i 13 länder inklusive Sverige men har överväldigande majoriteten av sina butiker i Nordamerika.

 • USA: 575
 • Kanada: 107
 • Mexiko: 40
 • Japan: 31
 • Storbritannien: 29
 • Sydkorea: 16
 • Taiwan: 14
 • Australien: 13
 • Spanien: 4
 • Frankrike: 2
 • Kina: 2
 • Island: 1
 • Sverige: 1 (Öppnar oktober)

Källa: Market.se

Costco i Arninge (Täby) utanför Stockholm öppnar i oktober. Den "finns" alltså inte idag :slight_smile:

500:-/år för att få handla skräpprodukter. Nej tack, jag vill ha betalt för att handla där.

De säljer både egna och välkända varumärken. Så det finns antagligen något för de flesta. Skall bli spännande att se hur de tas emot. Tror de har potential att bli stora, handeln har mer och mera under de senare åren gått mot lågpris. Som jag förstått det så är det inte samma skräp som säljs i typ Ö&B utan det här är bättre kvalitet till bra priser, kvarstår att se :slight_smile:
OM man är nyfiken på vad som finns i olika länder kan man gå in på deras hemsida och välja land.

1 gillning

Castco är som en Mediamarkt, Citygross, Biltema, apotek och resebyro allt under ett tak.
Frågan är om en sådan grej skulle fungera i sverige?.

4 gillningar

Känns inte det här konceptet både förlegat och lite överflödigt? Väldigt stor del av handeln sker på nätet i dag, och i övrigt bör väl marknaden vara mättad med alla aktörer som redan finns.

1 gillning

En väldigt överlägsen del av all handel sker i fysisk butik.

1 gillning

Exakt. Man kan ibland tro att det skett ett skifte men när det gäller mataffärer och liknande sker fortfarande det mesta i fysisk butik.

1 gillning

Verkar som att det öppnat nu. Någon Bubblare i Stockholmstrakten som signat upp och provat?

Nya aktörer lockar med billigare mat – men kräver årlig medlemsavgift | SVT Nyheter

Costco öppnar först om ca en månad

Aha, det såg ut på inslaget som att de öppnat men det kanske bara var medlemsregistreringen.

Ja det var en misstänkt liten lokal :slight_smile:

Från sajten:
image

Costco är en gigantisk kedja som startade i USA och det finns nu över 800 butiker världen över och oktober blir nog månaden när de öppnar sin första butik i Sverige.

Undertecknad gick ned och hämtade posten för ett tag sedan och hade fått ett reklamblad från Costco med information att de snart öppnar i Arninge utanför Stockholm och att det nu går att bli medlem. Priset ligger på 500 kronor för ett medlemsskap som räcker i ett år och tecknar man sig nu så kommer man få exklusiva öppningserbjudanden och en gratis lunch (korv med bröd och en dricka). Mycket tyder på att butiken är mer eller mindre klar då om man registrerar sig nu så räcker erbjudandet till oktober 2023.

Om du inte riktigt har koll på vad Costco är så är det en medlemsbaserad stormarknad där de riktar sig både till företag och konsumenter och det går att köpa allt från dagligvaror till hemelektronik eller heminredning. Mycket av deras matvaror köper man även i stora förpackningar och i bulk till ett lägre pris. Det går att jämföra det med Martin & Servera som redan finns här i Sverige. Utöver butiken i Arninge så kommer även en butik öppnas upp i Malmö.

Har vi någon i Stockholm som besökt eller planerar åka dit. Lite nyfiken på hur det ser ut i butiken och utbudet.
Kan man gå in även om man inte är medlem?

1 gillning

Man verkar inte lägga sådär jättemycket pengar på översättningar iallafall. Låg i brevlådan idag.

Why blanda svenska and english? Kör det ena or det andra.. :man_facepalming:t3:

1 gillning

Vörunr? :laughing:

Why inte?

Man kan köpa Michein-däck också.

Självklart står det ingenstans i hela annonsbroschyren var varuhuset ligger någonstans.