Aldrig batteritorsk med Xiaomi 11T Pro

Från sajten:

image

Xiaomi gjorde för ett tag sedan en uppstädning när det kommer till deras namn.

Nu har Mi-serien blivit Xiaomi-serien och versionen är 11. Telefonen vi testar i dag är Xiaomi 11T Pro.

Tre delar som vi uppskattar med telefonen är kamera-upplevelsen, skärmen och batteriladdningen.

Xiaomi 11T Pro

Kamera-upplevelsen

Tidigare år har kamerorna i smarta telefoner gått mer och mer åt att ge kreatörerna mer verktyg. Alla som producerar innehåll på löpande band har fått fler och mer inställningar att leka med. Men Xiaomis hållning detta året fokuserar istället på att låta användaren slippa sitta och dra i reglage och lära sig om svartpunkter. Istället är allt inbakat och ska hjälpa oss att med minimal ansträngning få ett suveränt foto. Till mångt och mycket fungerar det här. Inte på det sättet som Xiaomi gjorde gällande under sin presentation.

Betty Xiaomi 11t pro

TV: Xiaomi 11T Pro 108 MP, TH: iPhone 13 Pro 12 MP

När det testats att få hunden direkt i hoppet så har det inte fungerat. Att telefontillverkarna tävlar i att göra största och mest synliga kamerabumparna är sorgligt. Att Xiaomi anammat detta och framhäver kamerabumpen med svart bakgrund gör det än mer sorgligt. Kameran har som många andra flaggskeppsmobiler tre linser, en vidvinkel, en ultravidvinkel och en tele- macro-lins. Vidvinkelkameran är på 108 MP, men i opt in läget så används det för att ge mer information snarare än att bilden i sig är på 108 MP. Informationen slås samman och bilden är istället på 27 MP. Macrolinsen är vi mycket trevlig och ger oss fantastiska närbilder.

Xiaomi 11T Pro

Macro kameran är otroligt rolig att leka med.

Skärmen

Xiaomi 11t Pro

I spel som exempelvis ARK som utnyttjar 120 Hz skärmen briljerar den.

Xiaomis 11T Pro har en uppgraderad 6,67″ AMOLED-skärm. Xiaomi har valt en helt flat panel till skillnad från många andra Android-tillverkare som har paneler som är kurvade över sidorna. Uppdateringsfrekvenserna på skärmen är adaptiva mellan 60Hz, 90Hz och 120Hz. Det betyder att telefonen avgör när innehållet som visas på skärmen behöver högre eller lägre uppdateringsfrekvens.

Xiaomi 11t Pro

I mitten längst upp på skärmen hittar vi ett hål för selfiekameran.

Skärmen skyddas med ett Gorilla Glass Victus.

Något som sticker ut på Xiaomi 11T Pro är touch refresh rate. Touch refresh rate är något annat än Screen refresh rate. Enkelt beskrivet så är det hur ofta skärmen kan registrera beröring under en sekunds tid. En skärm med 60Hz Touch rate kommer leta efter beröring 60 gånger på en sekund eller var 16,7 millisekund. En skärm med 90 Hz Touch rate kommer registrera ett tryck var 11,1 millisekund och 120 Hz 8,2 millisekunder. Xiaomi 11T Pro har en Touch Rate på hela 480 Hz vilket resulterar i imponerande 2 millisekunder.

Om en skärm har både hög Screen refresh rate och touch refresh rate så kommer animationer, spel och skrollande upplevas flyta på mycket smidigare och snyggare. Tillsammans med en hög Touch refresh rate släpar inte registreringen av skrollandet efter och för alla som spelar mobilspel är det här mycket tacksamt.

Men skärmen fortsätter att imponera, utöver stöd för HDR10 och HDR10+ så har Xiaomi 11T Pro också blivit utrustad med Dolby Vision. Förutom stöd för HDR10 och HDR10+ stöder skärmen på Xiaomi 11T Pro också Dolby Vision. Det är något som endast var reserverat för de dyraste Xiaomi -telefonerna som Mix 4 och 11 Ultra. Xiaomi 11T Pro har Widevine L1 DRM så att appar och webbläsare känner av att skärmen är kompatibel med Full HD, HDR10, HDR10+ och Dolby Vision.

Hypercharge Xiaomi 11T proEn Mi 11T Pro som laddar, en ovanlig syn då händelsen kan vara över på bara minuter.

HyperCharge

Batteriet på 5000 mAh består av två battericeller på 2500 mAh som laddas parallellt med varandra. Likt det som OnePlus jobbat med i ett par år. Tillsammans med den medföljande laddaren kommer vi upp i 120W. I minuter betyder det att batteriet laddas från 0 till 100 procent på endast 17 minuter. Det är otroligt snabbt år 2021. I jämförelser laddar Apples iPhone 13 serien 0 till 100 på 86 minuter. Xiaomi kallar det för Hyper Charge till skillnad från sin tidigare laddning med 67 W som de kallar Turbo Charge.

Xiaomi använder en funktion som de kallar för MTW ska fylla upp batterierna från flera håll istället för från ett eller två som tidigare. MTW ska även se till att batteriet håller sig svalare genom mindre motstånd och kortare distans för energin att färdas. Det vardagliga användandet förändras radikalt när laddtiderna kommer ner under 20 minuter. En snabb tio minutersladdning innan man går utanför dörren ger hela 72% och räcker för att hålla telefonen levande resten av dagen. När Xiaomi presenterade sin nya snabbare laddning så lovades även att batteriet kommer att behålla upp till 80% av sin ursprungliga kapacitet vid 800 hela laddningscykler. Vilket är mer än vad som är branschstandard i dag.

Övriga intryck av telefonen

Telefonen är till utseende mycket lik alla andra telefoner på marknaden och står inte på något sätt ut. Den har fingeravtrycksläsaren på metallramen som många andra telefoner. Det är NanoSimkort som gäller. eSIM för Xiaomis modeller är inget som vi har fått se på den svenska marknaden. Det sägs att det finns på andra marknader och om det kommer komma framöver är inget som kommunicerats. Det går att ha två stycken NanoSIM i telefonen samtidigt men det ena är i standby läge. Under inställningarna går det att välja vilket kort som gälla för telefon och vilket som gäller för data. Xiaomi har Harmon/kardon loggan på sidan av telefonen. Ljudet kan aldrig bli bra från en mobiltelefon, men det är tillräckligt bra för att kunna spela upp YouTube-klipp och enstaka låtar för andra personer utan att skämmas.

Xiaomi 11T Pro

Med högtalare på båda kortändarna får vi ett ljud vi inte behöver skämmas för

### RECENSION: XIAOMI 11T PRO

FÖRDELAR

  • 120 Hz skärm.
  • 480 Hz Touch Refresh Rate.
  • 120W laddning.
  • Dolby Vision.
  • HDR10.
  • HDR10+.

NACKDELAR

  • Kamerabump.
  • Samma design som många andra Android telefoner.
  • Inget eSIM

DETALJER

  • Display 6.67″
  • 1080 x 2400 pixlar, 20:9 -förhållande (~ 395 ppi densitet).
  • glasframsida (Gorilla Glass Victus), aluminumram, glasbaksida.
  • AMOLED, Dolby Vision, 1B colors, 120Hz, HDR10+, 800 nits (typ), 1000 nits (peak).
  • Qualcomm SM8350 Snapdragon 888 5G (5 nm).
  • CPU: Octa-Core.
  • GPU: Adreno 660.
  • Front Camera 16MP.
  • Vidvinkelkamera 1: 108 MP, f/1.8, 26mm , 1/1.52″, 0.7µm, PDAF.
  • Ultravidvinkelkamera: 8 MP, f/2.2, 120˚, 1/4″, 1.12µm.
  • Telefotokamera/macro: 5 MP, f/2.4, 50mm, 1/5.0″, 1.12µm, AF.
  • Video: 8K@30fps, 4K@30/60fps, 1080p@30/60/120/240/960, HDR10+, gyro-EIS.
  • Frontkamera: 16 MP, f/2.5, (wide), 1/3.06″, 1.0µm.
  • Video: 1080p@30fps.
  • 128GB 8GB RAM, 256GB 8GB RAM, 256GB 12GB RAM.
  • Battery Capacity 5000mAh.
  • Dual NanoSIM.
  • OS Android 11.
  • Pris: runt 7000 kr hos återförsäljarna via prisjakt.

SAMMANFATTNING

En telefon med specifikationer som får konkurrenterna att hamna i backspegeln. En skärm med HDR10, HDR10+, Dolby Vision, Ljud från Harmon Kardon som gör att det är möjligt att höra på ett filmklipp eller musiklåt utan att koppla in hörlurarna. Kameran är gjord för användare som inte vill pilla med inställningar men ändå vill kunna åtnjuta något mer än de vanliga bilderna. Hyper Charge laddningen gör att vi batteriångesten är som bortblåst. På 17 minuter går vi från 0 till 100%.

BETYG: 4 / 5

1 gillning

Verkar vara en sjukt bra telefon men är det bara jag som blir misstänksam när något är så pass bra och är så pass billig för att vara en flaggskeppsmodell!.

Var är haken? :face_with_monocle:

Ja, man blir lite misstänksam. Men Xiaomi har nog något smart-dammsugarkonto att ta från om det skulle vara så att de gick back.

Finns en gammal sanning som säger att om något är gratis eller för billigt så är det kunden själv som är produkten.

Hur kan man lita på ett företag från en diktatur som kartlägger och förföljer sina egna medborgare?

1 gillning

Ska bli spännande att se vad de kommer fram till

Ja min tanke också!

Xiaomi lurar har fortfarande lite buggar, en del jag känner har bytt till Samsung då de tröttnat på lite egenheter. Tidigare var det ju säkerhetsuppdatering mm men där har Xiaomi bättring nu.

Nu verkar Googles telefoner hamna i samma prisklass, kommer vi kanske se en återgång av priserna på telefoner framöver?