Airbus testar självflygande flygplan

Från sajten:
image

Flygplanstillverkaren Airbus jobbar på att automatisera flygning. Allt från när planet rullar fram till startbanan, lyfter och landar.

Företaget har nu delat med sig av information om att de har lyckats, eller åtminstone kommit en bra bit på vägen efter 500 testflygningar. Automatiseringen handlar om lära datorer och algoritmer att styra flygplanet. 450 av testflygningarna har varit för att samla in data till det bild- och sensorbaserade systemet för att finjustera algoritmerna men de har framgångsrikt fått planet att lyfta och landa helt av sig själv. Planet kan också på egen hand hitta till rätt startbana och docka in efter landning.

Satsningen är inte till för att göra alla piloter arbetslösa utan låta dem ta beslut där en människas omdöme kan behövas och fokusera på den mer manuella flygningen. Så det kan ses som en vidareutveckling av autopiloten. Airbus hälsar att de fortsätter utvecklingen av systemet, så får vi se när i framtiden vi resenärer får uppleva det.

Via: Airbus pressmeddelande.

Cue @Stefan_Sandstrom !

1 gillning

Allt för att minska workload mottages mer än gärna för piloter. På frågan om piloter blir helt ersatta med autonoma system har jag fortfarande litesvårt att se det händer i närtid.
Man brukar säga att militära flyg är de som “leder” i utvecklingen. Och där finns idag inga operativa helt autonoma flygplan.

Sedan får man alltid ställa sig frågan vad autonoma system kostar. Piloter är i det storahela inte en jättestor kostnad.

1 gillning

Det är en poäng helt klart men kanske får piloten extraknäcka med övriga uppgifter i framtiden? Servera sprit i förstaklass :slight_smile:

Med nuvarande stenhårda regler på att man ALLTID måste vara två personer på flightdeck så har jag svårt att se det.
Ta en grogg med någon skulle annars sitta fint :slight_smile:

2 gillningar

Ja nu är det ju omöjligt men i framtiden™

sign me up! :slight_smile:

Det kommer sluta med att du sitter i en container någonstans i Arizona och styr ett passagerarplan. Ala militär drönare :joy:

hahaa…förmodligen.

Men skämt och sido så glömmer man ofta bort att personal för en drönare är faktiskt fler än civil flyg.
Det är 1-2 personer som sköter start och landning av drönaren som är vid flygplatsen. Sedan är det 2 personer (i arizona) som tar över den när den kommit på en visshöjd.
Så personalåtgången skulle inte bli mindre.

2 gillningar