Z-Wave kan bli kompatibelt med Matter

Från sajten:Matter diskuterades ingående vid en paneldebatt som hölls online igår. Företrädare för olika företag medverkade och gav sin syn på Matter och vad detta kommer att innebära på sikt.

Paneldebatten arrangerades av Silicon Labs och CSA (Connectivity Standards Alliance) igår och företrädare från Nanoleaf, Wyze, ComCast, SiliconLabs, CSA och Allegion/Schlage medverkade. Under diskussionerna togs en mängd frågor upp som alla är högst relevanta, både ur ett integrationsperspektiv men även hur slutanvändarna kommer att uppleva Matter. Ingen kan missa att detta är stort och att alla inblandade är mäkta imponerande över att man lyckats samla så många företag för att samarbeta kring en gemensam standard.

Frågor som diskuterades var:

 • VAD?
  Matter ska på sikt bli en gemensam standard som ökar interoperabiliteten mellan olika tillverkares produkter. Detta gagnar slutanvändaren men också företagen som får ökade möjligheter att nå ut på marknaden.
  Dessutom blir det på sikt enklare för företagen att underhålla sina produkter då de inte krävs individuella uppdateringar, certifieringar och utveckling för olika plattformar.
 • HUR?
  Matter kommer att tillhandahållas som Open Source vilket gör att många kan vara med och bidra med att utveckla sina produkter för Matter.
 • OROSMOLN?
  Givetvis kommer en gemensam standard där allt fungerar sömlöst att innebära ökad konkurrens för företagen. Nu försvinner ju en del unika försäljningsargument när tröskeln sänks.
  Under tiden som man utvecklar för Matter behöver de egna ekosystemen (Works with…) fortsätta att utvecklas och fungera vilket ökar arbetsbelastningen.
  Tillverkarna “tappar” även kontrollen över användaren om de inte använder deras egna appar.

Matter jobbar lokalt och tar inte stöd av molntjänster men givetvis kan man fortsätta med molntjänster från en leverantör. Nackdelen då med att inte använda funktionaliteten med Matter blir då att man som användare missar interoperabiliteten men vissa funktioner i ett ekosystem från tillverkarna kan fortsätta användas. Uppdateringar ska fortsatt kunna ske OTA och diskussioner pågår kring hur detta ska implementeras, att man ska kunna få uppdateringar utan att behöva ha den dedikerade appen installerad i sin mobil.

Produktkategorier som fastslås för Matter beror på populariteten, allt kommer inte att finnas eller stödjas direkt men fortsätter efterfrågan så ökar chanserna.

Z-Wave för Matter?

Ett av företagen som medverkade var Silicon Labs som ligger bakom protokollet Z-Wave. Här framkom att de arbetar på att ta fram en lösning vilket ska kunna göra Z-Wave produkter kompatibla med Matter. Enligt uppgift arbetas det på ett chip som ska täcka upp både Z-Wave och Zigbee för framtida produkter. Lösningen från Silicon Labs som nämndes är en slags brygga som ska kunna ge stöd för befintliga Z-Wave produkter i Matter vilket kan vara på sin plats med tanke på de miljontals Z-Wave produkter som finns ute på marknaden.

Amerikanska företaget ComCast planerar t ex att försöka fixa en uppdatering för sina användare. Deras användare har miljoner Z-Wave och Zigbee-produkter installerade i sina hem varför det är angeläget för dem att fixa detta.

Multi-admin

En annan sak som diskuterades också var möjligheterna till multi-admin. Detta innebär att produkter ska fortsatt kunna kontrolleras av t ex både Apple HomeKit och Google Home. Tillverkarna ska fortsatta kunna vara en del av multi-admin med sina egna appar om de vill detta.

En fråga som dök upp var hur t ex abonnemang ska kunna hanteras via multi-admin, tänk kameratillverkarna som erbjuder utökad lagringsplaner t ex. Detta är en fråga som inte kunde besvaras eftersom ingen riktigt vet hur det ska fungera än…

Säkerheten

Säkerhet framför allt kommer att gälla för Matter. All kommunikation är krypterad och säker och man nämnde “block-chain registry” (ej relaterat till valuta) och i princip ska produkter som tillverkas certifieras av tillverkaren direkt vid produktion. Certifieringen är hårt knuten till produkten under hela dess livslängd och vid produktion testas firmware, äkthet, manipulering m m för att säkerställa att produkten är korrekt och certifierad.

Matter kan försenas

Hela utvecklingen av Matter hämmas något av den pågående situationen med Covid-19. Anledningen till detta är att allting testas på distans vilket tar längre tid. Primärt är det certifiering och validering som tar längre tid. Detta måste vara på plats före produkterna börjar tillverkas.

På frågan om när de medverkande företagen skulle ha produkter ute på marknaden var de medvetet försiktiga;

 • Nanoleaf – slutet av året, början på nästa år
 • Schlage – troligtvis först 2022
 • Wyze – Q1 2022

Slutligen diskuterades det kring wifi-routers och deras del i Matter. Mest troligt är att det kommer varianter på marknaden som kan agera som Thread Border Routers. Exempelvis nämndes att eero har stöd för Thread men detta är (av förklarliga skäl) inte aktiverat för Matter än.

Vad tror ni om dessa nyheter? Är Matter för Z-Wave välkommet eller ser ni något annat som saknas? Diskutera vidare i Bubblan!

1 gillning

Jag hoppas att detta i slutändan leder till att man inte måste sitta med 4 olika gateways som jag gör i dagsläget. Det ska bli mycket intressant att följa detta och se om vi kan få lite mer stabila och prisvärda produkter.

2 gillningar

I förlängningen kanske men vi är låååångt dit. Många lager med Zigbee, ethernet och kommande thread skall lära sig lira ihop :slight_smile:

Ja, så är det! Men min resa har gått från att älska att hacka, scripta, kompilera, testa allt och ingenting till att jag bara vill ha saker som fungerar och är pålitliga, och där har vi också lång väg att gå! Idag räcker det ibland med ett “simpelt” strömavbrott för att visa enheter ska sluta svara eller börja krångla och kräva handpåläggning. Tröttsamt är bara förnamnet :slight_smile:

Men marknaden måste också få en chans att mogna lite mer.

Verkligen! Förhoppningsvis kommer vi tycka det är helt absurt att det finns kameror tex som inte går in i vilket system vi nu vill använda - HomeKit respektive Google Home.

Exakt samma situation, sitter med fyra gateways och två Pi4 för att få till det. Kommer nog bli bra till slut när hela HA-grejen kommer ur hobby-eran men det lär ta ett par år.

1 gillning