Ska vi verkligen behöva gå runt med nycklar nådens år 2024? Det tycker inte vi så vi har testat Yales senaste lås Linus L2 som är busenkelt att montera utan att behöva göra några större ingrepp på din ytterdörr.
En busenkel installation
För att komma igång så börjar vi med att ladda upp det medföljande batteriet och medans det laddas upp så kan vi skruva loss det tidigare låset på insidan av dörren och i samma veva även sätta en tejpbit över låset på utsidan av dörren så det inte flyger i backen. Sedan är det bara att ladda ned Yale-appen till din telefon och skanna QR-koden som finns placerat på låset för att komma igång. Yale har sedan väldigt pedagogiska videosteg i appen som visar precis hur vi ska göra för att installera och kalibrera låset. Vi behöver inte bli för långrandiga med installationen men kort och gott så skruvar man fast en platta, hakar på låset och genomför en kalibrering och sedan är det klart. Vi fäster även en magnetsensor i höjd med låset så låset kan känna av om dörren är stängd eller öppen.
En app där vi kan finjustera det mesta
På förstasidan i appen så möts vi av en gigantisk röd cirkel som visar att det är låst och skulle det vara olåst så är det istället en grön cirkel. Yales app vinner inte skönhetspris direkt då den är rätt tråkig rakt igenom men det kanske inte spelar så stor roll då vi inte kommer göra speciellt mycket i den när vi väl har ställt in allt. Utöver att låsa/låsa upp dörren så kan vi se aktivitet när dörren har varit öppen och stängts och även vem i familjen som har låst upp eller låst dörren. Det finns även en rad smidiga inställningar som går att göra som till exempel automatisk låsning. Vi kan ställa in om dörren ska låsas automatiskt direkt när den stängs eller ställa in en timer, alternativt en viss tid. Även om du har låst upp dörren men sedan kanske ångrat dig och inte lämnat bostaden så går det att ställa in en fördröjning av återlåsning.

Öppna med Apple Watch är smidigt!
I appen går det även att ställa in automatisk upplåsning av dörren när telefonen är i närheten av dörren vilket är smidigt om du kommer med storhandlingskassarna i högsta hugg och inte vill dra upp telefonen ur fickan och låsa upp. Utöver detta så går det även att låsa upp via den medföljande Yale Dot som är en NFC-tagg som placeras på dörrens utsida. När du kommer hem är det bara att blippa taggen med din telefon och då får du upp en notis som är klickbar och sedan låses dörren upp. I vårt test så har Yale Dot fungerat ungefär hälften av gångerna, testat på en iPhone 16 Pro med iOS 18. Yale har även en Apple Watch-app där vi kan låsa upp dörren eller låsa den och den går även att lägga till som komplikation på din urtavla vilket är riktigt smidigt.
Mycket har blivit bättre
Yale Linus L2 kommer med en rad förbättringar jämfört med förra låset och en av de sakerna som märks mest är att det är ruskigt mycket snabbare på att låsa upp och låsa din dörr. Det är nästan noll fördröjning trots att Linus L2 inte kräver en brygga längre utan kopplas upp på befintligt WiFi i hemmet och den låser även riktigt snabbt. Även ljudnivån på låset har gått ned en hel del, det låter fortfarande mycket men inte alls lika mycket som tidigare. Låset kommer utrustat med Bluetooth 5.3 och har stöd för både 2,4 Ghz och 5.0 Ghz och det har 128-bitars AES kryptering – batteritiden ligger på cirka 6 månader. Linus L2 har idag stöd för Google Home, Samsung SmartThings och Alexa men en firmwareuppdatering ska komma senare i år som ger stöd för Matter så vi även kan få in låset i Apple Home.
Livet är lite enklare nu
Livet med ett smart lås är faktiskt lite enklare, speciellt om du har slarviga barn som glömmer låsa dörren när de kommer hem eller för den delen har glömt nycklarna på skolan eller hos kompisen. Nu kan antingen barnet själv låsa upp eller så kan vi göra det direkt från appen om vi inte är hemma. Det finns även en rad tillbehör att skaffa till Linus L2 och en sådan sak är ett kodlås som man fäster på utsidan av dörren så det går att låsa upp med en kod. Tyvärr så bor undertecknad i bostadsrätt och får inte göra yttre påverkan på utsidan av bostaden så detta har vi bara testat utan att fästa det och det fungerar fint det med. Att ha ett kodlås är även smidigt om du ska ha hantverkare eller städare i hemmet, då kan de få en temporär kod för att komma in i bostaden som bara gäller en viss tid.
Fördelen med Linus L2 är att även de som bor i hyresrätter eller bostadsrätter som kanske inte får pilla på ytterdörren kan installera låset då allt sker på insidan av dörren. Att slippa använda vanliga nycklar kan låta som en liten sak men det är otroligt praktiskt i väldigt många olika situationer och vi är extra förälskade i funktionen att dörren automatiskt låser sig när vi stänger.
Recension: Yale Linus L2
Fördelar
- Stabilt som tusan
- Går fort att låsa upp dörren
- Många olika sätt att låsa upp dörren
- Enkel installation
Nackdelar
- UI:t i appen lämnar en del att önska
- Yale Dot fungerar lite svajigt på iPhone
Detaljer
- Tillverkare: Yale
- Typ av produkt: Smart lås
- Namn på produkt: Yale Linus L2
- Pris: Billigast just nu, 3 100 kronor
- Installation: Ingen yttre åverkan på dörren, installation görs på insidan av dörren
- Stöd: Alexa, Google Home, SamsungSmartThings (Matter kommer senare)
- Kommunikation: NFC (via medföljande tagg), Bluetooth 5.3 och WiFi
- Krav på hubb: Nej
- Passar nordiska dörrar: Ja
Sammanfattning
Yale Linus L2 är ett riktigt trevligt lås för alla som är ute efter ett enkelt sätt slippa låsa upp dörren med en nyckel. Installationen är busenkel och vi skulle våga påstå att vem som helst klarar av det tack vare den pedagogiska installationen i appen. Låset är väldigt stabilt och har aldrig strulat för oss under testet och en stor fördel är att det låser upp vår dörr riktigt snabbt. Det som däremot inte har fungerat så bra är Yale Dot som varannan gång inte reagerar när vi placerar vår mobil på NFC-läsaren. För att sammanfatta så är Linus L2 ett riktigt bra lås som ger oss stenkoll på att dörren är stängd och lås och det är väldigt tacksamt om du, precis som undertecknad har lite slarviga barn som inte alltid låser eller glömmer nycklarna.
Betyg: 4.5 / 5

Galleri




