Y-Brush - lockar med genvägar i tandborstningen

Från sajten:
image

När det kommer till tandborstning så är det många av oss som gärna letar genvägar och just det här problemet försöker Y-Brush att lösa.

Vi har sett de här tandborstarna i social media förut – Y-formade och sen in i prathålet, stäng munnen och så ska det vara klart efter en relativt kort tid. Franska Y-Brush har funnits med ett par år och något som skiljer sig lite åt med deras produkt är att den har nylontrådar. Alltså precis som på den klassiska tandborsten istället för silikon som vi hittar på många liknande ”Y-tandborstar”.

Men det är ju inte det här som är deras starkaste marknadsföringsvärde utan att den kommer att borsta dina tänder lika bra som en klassisk tandborste på en bråkdel av tiden – närmare bestämt 10 sekunder. Men det här hänger väldigt mycket på att du gör rätt också, precis som med den klassiska eltandborsten gör inte den här nytta om du bara stänger munnen och håller still handen.

Utan som det demonstreras och beskrivs i användarmanualen och videoguiden så ska du öppna och stänga tänderna medans din hand flyttar tandborsten från den ena sidan till den andra tills tiden löper ut. Den tar endast en halva av gapet under den här tiden med så när tiden löpt ut så är det dags att vända på Y-Brush och göra om proceduren. Så nu när du vet hur det hela går till så kan vi väl gå igenom lite olika fakta samt för- och nackdelar.

Tandläkarens visa ord

Tandläkare rekommenderar att du borstar i 2-3 minuter med jämn fördelning på varje tand. Det här är något som Y-Brush även påpekar och att i undersökningar gjorda i USA och Frankrike så fuskades det rejält med dessa tider. Enligt undersökningarna låg tandborstningen på endast 45-60 sekunder och ibland bara en gång om dagen. Så det är det här problemet Y-Brush vill lösa genom att erbjuda en produkt som kraftigt reducerar den här tiden men som ändå ser till att hålla tänderna lika rena. Så vad kan egentligen vara nackdelarna?

Nackdelarna

Låt oss börja lite med appliceringen av tandkrämen. Många av oss har nog aldrig läst det finstilta på en tandkrämstub utan härmar tandkräms-reklamen där en tiondel av tuben åker ut på tandborsten som en färgglad våg av fluor som är redo att döda plack. Men sanningen är att på tuben står det att det ska appliceras tandkräm i en storlek av en ärta.

Så då kommer vi till det första problemet med Y-Brush även om det kanske inte är särskilt kostsamt eftersom en tandkrämstub ändå kan vara rätt billig. Hur får vi ut en ärta på en tandborste formad i samma storlek som hela din tandrad? Ja det är nästintill omöjligt. Men Y-Brush har försökt lösa det här genom en liten “kondom” som du sätter över tandkrämstuben för att kunna fördela en mindre strimma av tandkräm längs Y-borsten. Du kommer inte komma i närheten av så lite som en ärta men som sagt det är inte hela världen att det blir mer än så.

Men tillbaka till det där med 10 sekunder. Du ska nu först trä på den där silikonhatten på tandkrämstuben (som inte är det lättaste kan jag meddela). Sedan ska du fördela ut det här över den relativt stora tandborsten och först nu kan du börja njuta av att det endast tar 10 sekunder (gånger två) att borsta om du är tillräckligt duktig. Om vi jämför den här tiden med hur vi applicerar tandkrämen på en vanlig eller elektrisk tandborste så har vi redan dessa tandborstar i munnen snabbare än vi hinner säga “Y-Brush”.

Det finns så klart inget krav på att du bara ska borsta i 10 sekunder. Y-Brush har fyra lägen; 15, 10 och 5 sekunder samt en kontinuerlig tandborstning tills du stänger av själv. Men det som är en nackdel här är att du lockas till att fuska tandborstningen. När du använder en vanlig tandborste har du åtminstone lite mer aning om hur väl du borstat varje tand – även när du fuskar. Men det här betyder ju inte att Y-Brush inte fungerar.

Fördelar

All tandborstning är bättre än ingen tandborstning. Sedan om du gör alla rörelser rätt så kommer även Y-Brush att göra hyfsat rent på varje tand. Det är svårt att avgöra på egen hand och med så lite tid som 10 sekunder är det lätt att något missas så du gör bäst i att borsta längre än så. Men det är även en tandborste som passar de som har fysiska hinder med motoriken i händer och armar. För här räcker egentligen rörelse med huvudet och käken för att kunna borsta med Y-Brush. Batteritiden på 3 månader och 35 000 nylontrådar är ändå imponerande och det är ett nytt sätt att borsta tänderna. Något som inte har förändrats särskilt mycket på hundra år.

Känslan är ändå att det blir ganska rent på utsidan av de främre tänderna men att de tänderna längst bak får lida desto mer. Med endast tungan som domare är känslan att det behövs kompletteras längst bak i tandraden allt som oftast när Y-Brush har använts. Om det här beror på mig eller att Y-Brush är svår att bemästra får någon annan avgöra.

Kostnad

Y-Brush NylonBlack Premium som vi har testat är deras mest exklusiva tandborste med en kostnad på ungefär 1 750 kronor. Då ingår lite extra prylar som en väska och ställ till tandborsten. Går du ner ett hack till endast en Y-Brush NylonBlack så är priset ungefär 1 500 kronor. Deras ingångsmodell NylonStart som endast har ett enda kontinuerligt tandborstläge kostar runt 930 kronor och det finns även en modell för barn som kostar strax under 1 200 kronor. Ett tandborsthuvud som rekommenderas att bytas ut var tredje månad går loss på ungefär 410 kronor. Med en automatisk prenumeration skickas det ut ett nytt tandborsthuvud var tredje månad för cirka 330 kronor. Prislappen är i nivå med många eltandborstar men just tandborsthuvudet är väl den som svider mest för plånboken.

 

 

Recension: Y-Brush NylonBlack Premium

Fördelar

  • Ett nytt sätt att borsta tänderna
  • 35 000 nylontrådar som borstar
  • 3 månaders batteritid

Nackdelar

  • Det tar längre tid än ”10 sekunder”
  • Tandborsthuvudet är dyrt och ser väldigt ”3D-printat” ut
  • Det går åt en del tandkräm per tandborstning

Detaljer

Vibrationslägen: 4 tidsintervaller

Batteri: 3 månader

Anslutning: USB C

Medföljer: 1x Y-Brush NylonBlack, 1x tandborsthuvud, 1x ställ, 1x resväska, 1x laddningskabel, 1x appliceringsgummi till tandkräm

Pris: 1 750 kronor

Sammanfattning

Y-Brush är en spännande idé som egentligen inte löser så mycket i slutändan förutom tiden som du faktiskt har en tandborste i munnen. Det går både att slarva eller få rena tänder med den och de där 10 sekunderna som det lockas med äts snabbt upp av tiden det tar att applicera tandkrämen. Men det är ett nytt sätt att borsta tänderna som ändå fungerar till viss del men om du redan fuskar med den vanliga tandborstningen kommer nog inte Y-Brush att göra mycket skillnad. Y-Brush kostar som en bättre eltandborste så det är egentligen upp till dig på vilket sätt du vill borsta tänderna. Men om vi måste välja mellan en eltandborste för mellan 1 000 till 1 700 kronor och Y-Brush så vinner eltandborsten. Precis som med en vanlig tandborste så kommer inte Y-Brush åt emellan tänderna - så glöm inte tandtråden.

Betyg: 3 / 5