Xiaomi Trueclean W10 Pro gör golvet riktigt rent till en kostnad

Från sajten:
image

Xiaomi Trueclean W10 Pro Wet Dry Vacuum har en prislapp som säkert skrämmer bort de flesta som inte inser hur bra den rengör golvet.

Flera delar innan den står redo

Trots att paketet kom som en byggsats var det ganska enkelt att sätta ihop Trueclean W10 Pro. Det är även en bra lektion i att lära sig om alla delar inför framtida underhåll. Om minnet tryter efter att du har gömt undan instruktionsboken så har Xiaomi satt klistermärken lite varstans för att hjälpa till. Något som blev självklart ganska snabbt är att det här inte är en dammsugare för torrt och vått separat. Utan för att få den effekt som Xiaomi och du själv vill åt så krävs det vatten under användandet. Men det är en stabil dammsugare som ändå är lättmanövrerad trots sin vikt på närmare 5 kilogram.

”Toaborsten” har även ett dolt skärverktyg

Laddningsstationen kommer med ett tillhörande tillbehörsställ där vi ska placera mopprollern efter att vi har tvättat rent den och även något som ser ut som en smal toaborste. Allt är väldigt självklart och enkelt med endast tre knappar på handtaget och en stor tydlig display nedanför skaftet. Här visas framförallt batteriprocenten men även inställningen du har valt och om något är fel.

På kroppen av dammsugaren finns två vattentankar på varsin sida. Den ena som du fyller med rent vatten på framsidan och en som tar upp det smutsiga vattnet på baksidan. Detta är väl egentligen allt du behöver veta innan du börjar städa. När vi startade W10 Pro så insåg vi snabbt att det även finns en inbyggd högtalare då en röst på engelska tydligt säger ”Start cleaning”. Det går att välja mellan närmare tio språk men tyvärr inte svenska och du kan så klart stänga av det om du inte vill ha en talande W10 Pro.

Oval mopp för noggrann städning

Städning kan vara kul

När vi väl börjat städa är den riktigt flexibel och eftersom hjulet med moppen snurrar så behöver vi inte använda någon kraft för att föra den framåt. Men däremot behövs lite lätt kraft för att hålla emot den och på displayen finns även en indikator som visar oss hur mycket smuts som W10 Pro känner av och sugeffekten justeras efter det. Indikatorn visar grönt, gult eller orange efter hur smutsigt golvet är samt att den visar rött om något är fel.

Lätt att komma åt under soffor

På handtaget kan vi välja mellan tre lägen; Auto, vattenabsorbering och turbo. På Auto sköts hastigheten på mopp och sugeffekt automatiskt, vattenabsorbering kan användas om du behöver suga upp vatten från golvet och slutligen med Turbo så körs mopp och dammsugning på full styrka hela tiden. Det sistnämnda kommer att dränera batteriet snabbare och om du fortsätter läsa den här recensionen så kommer du att få veta att batteritiden kräver omsorg.

20 minuters städning på vad vi trodde var ett rent golv

W10 Pro lämnar ett tunt vattentäcke där den förs fram så om du använder strumpor kan du vara beredd på att slänga dessa i tvättkorgen efter. Efter ungefär 20 minuters städning var batteriet ganska lågt och det rena vattnet var nästan slut. Men när vi fick syn på den smutsiga tanken fick vi nästan en chock. Vi tyckte inte att golvet var speciellt smutsigt innan vi började utan körde mest för skojs skull. Men smutsvattnet talade sitt tydliga språk – här var det definitivt inte rent innan. Det här är speciellt viktigt för mig som astmatiker, min hund som har pollenallergi, min gravida fru och så klart den lilla människan som till slut ska bo här.

Spillet försvann i ett svep

Men det är inte bara det osynliga lagret av smuts som W10 Pro städar bort utan det är så klart även den grova smutsen. Det går att utmana W10 Pro med det mesta som kan tänkas hamna på golvet i ett typiskt familjehem. En tappad frukost städade den bort direkt när vi lät den gå över olyckan och vi blev riktigt imponerade. Även torkade fläckar som ketchup kunde den få bort efter en kort stunds svepande fram och tillbaka. Det fina med W10 Pro är också att den är väldigt flexibel och du kan enkelt föra handtaget ner mot golvet så du kan städa under soffor, sängar och andra ställen som är svåra att komma åt.

Underhåll krävs

Men efter att ha konstaterat att den gör det jäkligt rent så var det dags för något mindre roligt – att göra rent W10 Pro. Om installationen och användning tar upp fyra sidor i instruktionsboken så tar underhåll upp nästan lika många sidor. Det finns även en liten ruta med det kommande städschemat som ska göras efter varje användning, varje vecka och varje 1 till 3 månader.

Knapp för självrengöring

Men den rengöring som krävs efter varje användning är ganska snabb med en knapp för självrengöring som rensar det värsta från moppen ner i den smutsiga vattentanken och tar runt 2-3 minuter. Sedan är det bara att tömma den och spola rent och tömma filtret där hår, grus och annat otrevligt hamnar. Men varje vecka bör du ta loss moppen och göra rent den, skyddshöljet och ett mindre filter inuti dammsugaren.

Städa snabbt innan en lång rast

Låt oss prata om något som inte imponerar lika mycket med W10 Pro – batteritiden. Om du planerar att städa hela hemmet i ett svep med den här så kollar du kanske efter fel sorts dammsugare. Batteritiden sträcker sig till 35 minuter men det kändes svårt att få den att sträcka sig norr om 30 minuter på Auto-läget när vi testade den, men det kanske berodde på att vi hade lite extra smuts i hörnen. När batteriet väl är tomt är det dessutom en väntetid på fyra till fem timmar innan den är fullt laddad igen.

Ungefär sextusenfemhundra riksdaler

Prislappen ger oss lite vibbar till de där dammsugarförsäljarna som brukade knacka på dörren mitt i kvällsnyheterna förr. Men precis som säljarna förklarade då och ofta visade så är det sådana här prislappar som gäller för att få bort den där skiten som vi sällan får bort så enkelt med våra billigare rengöringsprylar. Men däremot är det lite svårt att motivera köpet när vi får väldigt lite funktioner – under en ganska begränsad användningstid.

Rollermoppen behövs bytas efter några månaders användning och den kostar runt 550 kronor och är svårfunnen på den svenska marknaden. Det finns även en W10 Ultra-version om du är villig att betala ett par tusenlappar till för uppvärmt vatten, bättre självrengöring och en extern vattentank för en veckas användning – med samma batteritid. Men om du vill ha en sådan här moppande dammsugare till ditt hem som inte kostar lika mycket så kan du ju slänga ett öga på Dreame H11 eller H12 som kostar ungefär hälften så mycket.

Recension: Xiaomi Trueclean W10 Pro Wet Dry Vacuum

Fördelar

  • Det blir rent - riktigt rent
  • Flexibel och enkel att manövrera
  • Auto-läge och självrengöring

Nackdelar

  • Batteriet tickar ner snabbt
  • Saftig prislapp

Detaljer

Sugeffekt: 13 000 Pa
Lägen : Auto / Vattenabsorberande / Turbo
Ren vattentank: 850 ml
Vattentank smuts: 600 ml
Ljudnivå: 78 dB
Batteri: 5000 mAh
Batteritid: 35 min
Ström: 260 W
Laddning: 4-5 timmar
Storlek: 111,2 x 27,0 x 19,1 cm
Vikt: 5,1 kg
Pris: 6 232 kronor (Prisjakt)

Sammanfattning

Det är svårt att skriva något negativt om W10 Pro när jag väl sitter här med rena golv runtomkring mig. Antagligen renare än de någonsin varit med mitt namn på ytterdörren. Men det är en rejäl prislapp och det är svårt att övertala någon till att köpa en sådan här produkt för den summan - fråga bara 90-talets dammsugarförsäljare. Men det vi kan säga är att om du eller någon i din familj har allergier så är kanske kostnaden inte lika hög längre. Sedan om du känner att du ofta får städa upp jobbiga fläckar och spill i ditt hem så lär du inte bli besviken med den här moppande dammsugaren. W10 Pro gör skillnad i städandet och du får direkt ett tydligt bevis i den smutsiga vattentanken på baksidan.

Betyg: 3.5 / 5

Teknikveckan rekommenderar!