Xiaomi Robot Vacuum X20+ - hur mycket robotdammsugare får vi för 6 000 kr?

Från sajten:


Vi tar en titt på Xiaomi Robot Vacuum X20+ som kostar strax under 6 000 kronor, och frågan är hur mycket funktioner man går miste om när man inte lägger upp mot det dubbla, som många robotdammsugare idag kostar.

Komma igång och installation

Att sätta upp X20+ är enkelt och smidigt tack vare en tydlig och stor lathund som guidar oss genom processen. Vi kopplar in dockningsstationen till ett vägguttag, fyller vattenbehållaren, ställer roboten i dockan, och sedan sköts resten av installationen från appen. Det första som roboten gör är att den skannar av omgivningen och mappar upp en karta så den har koll på hur hemmet är utformat. I appen kan vi dela upp kartan i olika rum och så vidare. Det som följer med i lådan är robotdammsugaren, dockningsstationen, en dammsugarpåse, två mopphuvuden och en huvudborste.

En nordisk design

Designen är väldigt stilren, nästan lite nordisk, och passar utmärkt i de flesta hemmen om du inte är en väldigt färggrann person. Basstationen är mattvit och roboten är glansigt vit. Luckan för dammsugarpåsen är magnetisk och luckan för vattenbehållaren är mjukstängande. Den är lite plastig men ger ändå ett stilrent och välbyggt intryck.

Kameran är endast till för att identifiera objekt

Robotdammsugaren är utrustad med LDS för att mappa upp ditt hem så att du får en karta över ditt hem i appen. Den har en kamera för att undvika hinder. Tyvärr kan du inte styra kameran för att till exempel kunna spionera på dina familjemedlemmar. Den undviker hinder ganska bra. Stora hinder, såsom möbler, har den inga problem med att identifiera, men mindre objekt som laddsladdar eller liknande missar den tyvärr ibland. Robotdammsugaren saknar mattigenkänning, så du måste markera ut dina mattor i appen om du inte vill att den ska dammsuga eller moppa dem.

Den har en ganska stark sugkraft för sitt pris: 6 000 pascal. Under testet fick vi bäst resultat när vi valde att dammsugaren skulle dammsuga samma yta två gånger. När den har dammsugit klart tömmer den sitt damm i dockningsstationen.
Moppningen fungerar genom att dockningsstationen blötlägger mopparna. Sedan moppar roboten cirka 10 kvadratmeter innan den behöver åka tillbaka till dockningsstationen för att göra rent och blötlägga mopparna på nytt. Det gör att moppningen tar lite längre tid än med andra modeller som har en vattentank i robotdammsugaren. Den saknar också en behållare för rengöringsmedel i dockningsstationen och Xiaomi rekommenderar inte att man tillsätter något slags rengöringsmedel i vattentanken.

Moppningen fungerar faktiskt ganska bra, speciellt om du ställer in att den ska moppa samma yta två gånger. Den har, som förväntat, lite svårt med de allra tuffaste och inbitna fläckarna. När den har moppat färdigt hemmet rengörs mopparna och ett torkprogram på fyra timmar startas. Under torkprogrammet hörs ett lite brummande ljud men det är tillräckligt lågt så vi inte ska störas allt för mycket och torkningen sker inte med uppvärmd luft, därav den långa torktiden.

Relativt underhållsfri

Dammsugarpåsen har en kapacitet på 2,4 liter och byts enkelt ut via magnetluckan på framsidan av dockningsstationen. Vattentanken rymmer fyra liter vatten, och detsamma gäller tanken för smutsvatten, som måste tömmas då och då. Det finns ett rengöringsprogram för dockningsstationen där roboten åker ut från dockan, vatten fylls på i dockningsstationen och du uppmanas att borsta rent. Sedan suger den upp smutsvattnet till smutstanken i dockningsstationen.

En välutvecklad app

Xiaomi har polerat sin app i många år nu, och det märks verkligen. Gränssnittet är stilrent och lättförståeligt. Det första vi ser i appen är kartan som robotdammsugaren har skannat åt oss. Vi kan enkelt dela in kartan i olika rum och lägga in så kallade no-go-zones. Som vi nämnde tidigare måste vi även markera ut våra mattor eftersom den inte är utrustad med mattigenkänning. Vi har fyra olika lägen att välja mellan: endast dammsuga, dammsuga och moppa samtidigt, endast moppa, eller dammsuga först och sedan moppa. Under testet gillade vi inställningen att den dammsuger först och sedan moppar bäst, eftersom det gav det absolut bäst resultat.

En annan inställning som gav fint resultat var att maximera sugkraften till turboläget. Det låter mer, och roboten kan behöva ladda mitt under en dammsugning, så det är kanske inte det trevligaste om man är hemma. Det går också att välja mellan tre olika lägen för hur mycket vatten den ska blöta ned sina moppar. Till exempel i ett badrum kanske du vill använda mer vatten. Det går även att schemalägga dammsugning och moppning när vi inte är hemma, så slipper man höra när den dammsuger och moppar

Är den värd sitt relativt låga pris?

Så hur blir då ägandet av en robotdammsugare som inte har allt det senaste och en prislapp som inte bränner hål i plånboken? Faktiskt väldigt behagligt. Under testet har vi varje dag kommit hem till skinande rena golv förutom ett par gånger när den har trasslat in sig i någon stackars strumpa eller sladd. Men med tanke på prislappen så är det svårt att klaga då vi för strax under 6 000 kronor för en riktigt välbyggd app där allt vi kan tänka oss behöva finns, vi får en dockningsstation med inbyggd dammsugarpåse och den kan även moppa golvet med ett bra resultat. Många billigare robotdammsugare har bara en mikrofiberduk som släpar i golvet och det ger inte bra resultat men de roterande mopparna på X20+ får bort det mesta kladdet från golvet.

Vill du ha en komplett genomgång av både robotdammsugaren och appen så missa inte vår YouTube-recension i toppen av recensionen där vi bland annat sprutar ned golvet med ketchup för att se hur den hanterar det.

Recension: Xiaomi Robot Vacuum X20+

Fördelar

  • Enkel att komma igång med
  • Rengör bra
  • Roterande moppfunktion
  • Bra app
  • Väldigt prisvärd

Nackdelar

  • Ingen mattigenkänning
  • Ingen uppvärmd torkning av mopparna
  • Ingen kantrengöring
  • Ingen behållare för rengöringsmedel
  • Ingen intern vattentank i roboten

Detaljer

  • Navigeringssystem: LDS
  • Hinderundvikande: Ja
  • Kantrengöring: Nej
  • Moppning: Dubbelmoppning
  • Automatisk moppning: Ja
  • Automatisk tömning av damm: Ja
  • Automatiskt lyftande moppdynor: Ja
  • Mattigenkänning: Nej
  • Lufttorkning: Ja
  • Uppvärmd torkning av mopparna: Nej
  • Kamera: Nej
  • Batteri: 5200mAh
  • Sugkraft: 6000Pa
  • Dammbehållarkapacitet för sopmaskin: 350 ml
  • Färsk/smutsvattentank: 4L / 4L
  • Behållare för rengöringsmedel: Nej
  • Engångsdammpåse: 2,5L
  • Pris: 5 990 kr

Sammanfattning

Har du tvekat med att skaffa en robotdammsugare eftersom du inte kan motivera det höga priset? Eller är du ute efter en ytterligare robotdammsugare till ett annat våningsplan eller landstället kanske? Då är den här dammsugaren ett mycket bra bra alternativ. Med sina roterande moppar, basstation med dammbehållare, sin starka sugkraft och smidiga app, så är det här en mycket mångsidig robotdammsugare. Den har såklart inte alla funktioner som önskas, men för 5 990 kr så är den väldigt prisvärd.

Betyg: 4 / 5

Teknikveckan rekommenderar!
1 gillning

Har ett service ärende mot Xiaomi ang denna. Köpte för ett par veckor sedan och nu har den helt slutat moppa golvet.