Withings ScanWatch 2 är en klockren fullträff

Från sajten:
image

För dig som är på jakt efter en stilfull och smart present till den som lite hälsomedveten eller bör bli det kan detta vara den perfekta gåvan. Withings ScanWatch 2 är nämligen en vinnare!

Det fanns en tid när en smart klocka innebar ett digitalt armbandsur med en inbyggd miniräknare. Detta var dock ett bra tag sedan och armbandsuren har idag fler funktioner än vad många trodde var möjligt. Frågan är dock om dagens smarta klockor tenderar att bli lite för smarta med för många ikoner, symboler och knappar vilka tillsammans ger ett plottrigt och förvirrande intryck. För de som fortsatt vill ha något som är stilrent och funktionellt men ändå lite smart så har franska Withings lanserat en ny version av sin klocka för ett tag sedan.

Vi har testat Withings ScanWatch 2 nu i någon månads tid och kan inte annat än imponeras av den. En rund klocka som är sådär lagom smart på ett diskret sätt samtidigt som den utstrålar en tidlös elegans. Att den sedan har en batteritid som gör att det går att sova med klockan på är dessutom en trevlig bonus.

Vi tar en titt på smarta klockan Withings ScanWatch 2

Franska företaget Withings som numera täcker upp ganska många områden när det gäller produkter för att få en mer hälsosam livsstil lanserade för ett tag sedan sin nya smarta klocka. Withings ScanWatch 2 ser ut som en klocka gjorde förr i tiden med tydliga visare och en stilren design. Det som skiljer den från forna tiders armbandsur är den lilla runda displayen i urtavlan samt de funktioner som finns inbyggda i klockan.

Withings ScanWatch 2 finns i två olika storlekar och flera olika utförande med färger som känns jordnära och till detta även flera sorters armband som kan väljas till vid en beställning. I förpackningen som är av det mer sparsmakade slaget medföljer en liten laddare, en USB-A till USB-C kabel samt lite dokumentation.

Den modell vi har testat är den större och har en svart urtavla med silverfärgade visare och en boett i rostfritt stål. Urtavlan skyddas av safirglas vilket ska stå emot en del repor. Remmen är i svart gummi utan detaljer vilket bidrar till det stilrena intrycket. Den undre visaren används för att visa status över dagens aktiviteter. Väljs exempelvis 10 000 steg så indikerar visaren här hur detta fortskrider under dagen. Står visaren rakt ner så är halva vägen gjord så en ganska basic funktion för denna visare.

Tjockleken på klockan känns lagom vilket inte alltid är fallet med de lite smartare klockor som finns på marknaden idag. Bredvid kronan finns ett litet hål där laddaren ansluter när det är dags att ladda batteriet i klockan. Just batteriet klarar upp till 30 dagar innan det behövs laddas vilket är skönt och innebär att den kan sitta kvar under natten.

Motsatta sidan på boetten är helt utan detaljer och här är det bara rostfritt stål som gäller – enkelt att torka av och inget som sticker ut. Withings ScanWatch 2 ser verkligen ut som ett vanligt armbandsur.

Undersidan av boetten däremot har likheter med dagens moderna smarta klockor. Här sitter en rad sensor som kan mäta olika värden vilket innebär att användaren kan få koll på sin hälsa under dagen. Och natten.

Den medföljande laddaren till Withings ScanWatch 2 bjuder initialt på en del huvudbry – hur tusan ska klocka få plats i denna. Men, den är utdragbar vilket innebär att den klämmer fast runt boetten vid laddning. Ganska smart egentligen eftersom klockan inte riskerar att kasa av laddaren. Att ladda klockans batteri fullt tar ungefär 2 timmar.

Så här ser det ut när man klämt fast klockan i laddaren. Huruvida man anser laddaren vara lite klumpig eller inte är en smaksak och beror på vad man jämför med. Den är av plast och väger i princip inte många gram vilket innebär att det är smidigt att ta den med sig på semestern om det skulle behövas.

Här framgår det hur det ser ut när laddaren är i utdraget läge och klämmer runt klockans boett under laddning. Laddaren gör sitt jobb men den är inte direkt någon skönhet som man låter ligga framme med sin enkla, plastiga konstruktion. Å andra sidan, eftersom batteriet räcker upp till 30 dagar så går det att stoppa ner laddaren i skrivbordslådan eller i nattygsbordet.

Så här installeras smarta klockan Withings ScanWatch 2

Withings ScanWatch 2 installeras mot din mobiltelefon med hjälp av Bluetooth. Ladda ner appen Withings och välj att lägga till en produkt. Som synes så finns det en del produkter i deras sortiment som hjälper en att hålla koll på hälsan, eller åtminstone en del av denna. Välj “Watches” och sedan “ScanWatch 2” och följ därefter instruktionerna i appen.

En positiv sak med appen (som för övrigt är på engelska) är att den har tydliga instruktioner och anvisningar för de olika stegen som gås igenom under installationen av klockan. Det finns efter installation också en del tips för hur man kommer igång med klockan och hur funktionerna fungerar vilket är uppskattat.

Att ge tydlig information efter installation hjälper användaren att komma igång på ett snabbare sätt än att sitta och gissa sig fram. Föredömligt gjort och även de att de i appen informerar om vad de olika mätvärdena är bra för vilket hjälper till att förstå varför man bör mäta och vilken nytta detta medför.

Trots sin, till synes, enkelhet så är Withings ScanWatch 2 en kompetent hybridklocka som bjuder på lite smarta funktioner. Den stora nyttan med denna klocka är trots allt det som den kan göra för kroppen och hälsan då alla kanske inte är medvetna om att ens livsstil går att förändra till det bättre om man analyserar de mätvärden som går att få.

Det här med träningspass är ju en liten bonus eftersom det egentligen inte är en träningsklocka. Via inställningarna i appen går det att välja vilka olika träningsformer som ska vara valbara i klockan, exempelvis löpning, simning och cykling om man föredrar dessa. Klockan har ingen egen inbyggd GPS utan förlitar sig på den som finns i mobiltelefonen. Då blir det möjligt att följa upp hur löprundan gick.

Det finns en del inställningar att göra i appen för klockan som exempelvis alarm vilket kan vara bra om man sover med klockan. Detta testades även och diskreta men fullt märkbara vibrationer från klockan väckte en på utsatt tid. Via appen går det också att sortera de olika mätpunkterna som visas i displayen vid navigering så att man får dessa i en föredragen ordning.

I appen går det också att välja vilka aviseringar som ska visas i displayen så glöm inte bort att välja ut de viktigaste. Det finns också möjlighet att lägga till en genväg som, vid ett längre tryck på kronan direkt startar en av klockans funktioner.

Hur fungerar då smarta klockan Withings ScanWatch 2 i vardagen

Undertecknad har använt Withings ScanWatch 2 dygnet runt under hela testperioden och är inget annat än imponerad av denna! Klockan är inte bara snygg, den ger dessutom precis lagom mycket information och visar diskret upp aviseringar som dyker upp. Det är en stor skillnad på Withings ScanWatch 2 och den Apple Watch som normalt används under dagarna. Inte minst när det gäller batteritiden – att slippa ladda klockan varje natt är skönt. Otroligt skönt.

Just armbandsur är något som kommit och gått genom åren ända sen den första klockan som hamnade på armen. Av någon anledning byttes det ofta klockor på armen – det fanns ju alltid någon ny och fräck modell, inte minst den där digitala med miniräknare… När Apple släppte sin första Apple Watch i Sverige inköptes denna direkt och sedan dess har det varit det smarta på armen. Men, det ska också erkännas att det ibland blir lite för mycket av det smarta. Mängden appar, ikoner, inställningar och gud vet vad mer bidrar ibland till ett rörigt intryck men också stressande om man inte håller koll på vad som ska aviseras på armen. Att nu ha testat en lite mindre smart klocka har varit ganska befriande. Mindre aviseringar och de som dykt upp har varit precis lagom eftersom de heller inte gör så mycket väsen av sig. En liten animering som smyger fram över den runda displayen är allt men det räcker faktiskt.

Det finns en mängd olika värden som kan visas i den lilla displayen och steg är ju det som brukar vara det vanligaste att hålla koll på under dagen. Målet med 10 000 steg visas också med den undre visaren, i detta fall så är en tiondel uppnått av dagen så det är ganska enkelt att snabbt få en överblick hur det går med dagens mål.

Utöver steg så håller Withings ScanWatch 2 även koll på pulsen, förändringar i kroppstemperaturen och hur långt man gått i kilometer räknat. Det finns även möjlighet till att komma åt ett par olika träningspass som kan aktiveras för att hålla koll på viss träning. Andra hälsofunktioner i klockan är exempelvis elektrokardiogram (ECG) som mäts genom att trycka in kronan och sedan hålla handen runt boetten varpå detta mäts under 30 sekunder. På samma sätt går det att mäta syresättningen i blodet, SpO2 vilket kan vara bra att hålla koll på också.

Behöver man ta en stunds återhämtning så går det att ställa in detta också i Withings ScanWatch 2 varpå en stunds andning i lugn och ro kan ge nya krafter. Andra funktioner är sådana som förväntas i dagens armbandsur; alarm, timer och stoppur. Det finns även ett “Stör ej”-läge om aviseringar och annat behöver tystas under möten eller på natten. Navigering sker enkelt med kronan där man skrollar upp eller ner och sedan bekräftar val med att trycka på kronan. Enkelt och självförklarande. För att ta sig ut ur en meny så finns det ett “tillbaka”-val vilket till en början kan kännas lite ovant men det ger sig efter någon dag. Språkmässigt i displayen så är det engelska som gäller. Lite synd att inte svenska finns som språk vilket väl borde kunna fixas relativt enkelt via en uppdatering.

Att mäta sin sömn kan vara ett första steg mot en hälsosammare vardag. En god natts sömn innebär att nästkommande dag kanske klaras av enklare och här är Withings ScanWatch 2 bra när det gäller att ge återkoppling kring hur man sovit. Denna dag var det inte många knop gjorda rent stegmässigt men med mycket möten på kontoret så blir det svårt att nå dagens mål så här blir det bakläxa. Skönt då att pulsen, syresättningen och hjärtat ser ut att fungera normalt.

Här syns också skillnaden grafiskt mellan en bra natts sömn och en mindre bra. Med andra ord ganska så tydligt att lite mer sömn är bättre för en …dock inte alltid så lätt att fixa till i vardagspusslet. Appen erbjuder också tips som hjälper till på vägen mot en bättre hälsa och givetvis fler mätvärden som kan pusha en mot en hälsosammare livsstil.

Det som har varit väldigt skönt under testets gång är att klockan bara behövt laddas två gånger vilket är rena himmelriket rent känslomässigt om man går från att ladda varje natt till att inte göra det. I början krävs det lite övning innan klockan hamnar rätt i laddaren som dras ut åt sidan och sedan klämmer runt boetten. Att ladda klockan går undan och två timmar senare är den redo för nya tider och mätningar.

Trots sin stilfulla design så fungerar Withings ScanWatch 2 bra även under träning. Den sitter bra på armen och åkte inte av när tenniskungen drog till med några fina backhandslag… Klockan kan även användas i vatten då den klarar 5 ATM men än så länge har vi inte testat detta djup utan enbart att ha den på i duschen vilket den fixar galant.

Utöver vad som redan är sagt så kan det tilläggas att klockan sitter skönt på armen. Den är inte överdrivet stor och tung utan märks knappt av vilket är en stor fördel som inte är en självklarhet bland dagens smarta klockor. Värt att notera också är att även om det finns smarta funktioner så är det inte möjligt att till exempel utföra betalningar via klockan.

Recension: Withings ScanWatch 2

Fördelar

 • Hälsofunktionerna
 • 30 dagars batteritid
 • Stilren snygg design
 • Subtila notisvarningar
 • Lagom "smart"
 • Till både fest och vardag
 • Mycket klocka för pengarna
 • Fungerar med Apple Hälsa och Google Fit

Nackdelar

 • Lite omständlig laddare
 • Stöd för svenska saknas

Detaljer

Tekniska specifikationer Withings ScanWatch 2:

 • Mått: 38 eller 42 millimeter
 • Vikt: 34,6 eller 52,6 gram
 • Display: OLED 0,63″, 282 PPI, gråskala
 • Material: Rostfritt stål, safirglas
 • Sensorer: TempTech24/7 Module, High Dynamic Range Accelerometer, Multi-wavelength PPG 16 channels, Altimeter
 • Vattentät: 5 ATM
 • Batteritid: 30 dagar
 • Laddtid: 2 timmar
 • Laddkabel: USB-A till USB-C
 • Anslutning: Bluetooth Low Energy
 • Stöd för: Apple Health, Google Health Connect & Google Fit
 • Färger: Black, Pearl White, Sand, Blue

Rekommenderat pris för Withings ScanWatch 2 är runt 4 299 kronor och mer information om klockan finns att läsa på hemsidan.

Sammanfattning

Tja, vad ska man säga mer än att detta är kärlek vid första ögonkastet. Withings ScanWatch 2 är en stilrent designad hybridklocka som ger insikter i hälsan och som dessutom har en bra batteritid på upp till 30 dagar. Trots sin enkelhet i utförandet så bjuds det ändå på flera smarta funktioner och då den finns i olika utföranden så är det en klocka som fungerar bra vid mer formella tillfällen men även till vardags. För dig som inte vill ha en stor touchdisplay med mängder av ikoner och färger så kan vi glatt rekommendera denna klocka som imponerar med sin fina kvalitet.

Betyg: 5 / 5

Teknikveckan rekommenderar starkt!
1 gillning