We Are Rewind tar med oss tillbaka i tiden och gör oss beroende

Från sajten:
image

Var det värt att ta upp ännu ett beroendeframkallande samlande för att testa en fransk nytappning av freestylen? Vi tar en närmare titt på We Are Rewind Cassette Player.

Undertecknad nörd har en längre tid gått med tankarna att plocka upp detta med musikkassetter igen och när kassettspelaren från We Are Rewind uppenbarande sig släppte alla spärrar. Så med det sagt kan jag avslöja att detta är den i särklass dyraste recension jag gjort. Med kärlek till nostalgi, vinyl och analogt ljud är inte steget långt till kassettbanden.

Samlandet

Uppsvingen för det gamla kassettbandet har långsamt pågått vid sidan av vinylens återtåg, dock i betydligt mindre skala. Men artister släpper sina album på kassettband, ofta limiterat vilket gör det perfekt för den samlande hipstern. Så fort det stod klart att det var en kassettspelare på väg hem så skulle det börja inhandlas kassettband.

Dagens priser på kassettband ligger strax under vinylskivans, runt 150 kronor och uppåt för de mer limiterade. Det som vi kanske inte räknade med var också att det finns ordentligt med värde i endel, men det är främst de nyare som kostar pengar. Ett oöppnat från sent 90-tal eller ny raritet kan kosta uppemot 1500 kronor, ovanliga indieband likaså, medans de gamla slagdängorna ofta finns i så ofantligt många exemplar att de flesta storheter går att ropa hem för femtio kronor på tradera bland en hel djungel av dansbandskassetter.

På den vägen är det och med ett 10-tal nysläppta album, ytterligare några begagnade från tradera, några ärvda, hittade och lånade så var samlandet igång. Det kanske rent av blev så att en fullstor kassettspelare budades hem från tradera också. En Pioneer CT-333. En skönhet.

Uppackningen

Sen kom den tillslut, den lilla kassettspelaren som satte oss i skiten. En uppdatering av den klassiska freestylen med inspiration från Sony Walkman. We Are Rewind Cassette Player kommer i tre olika färglada aluminiumutföranden, USB-C-laddning, blåtandsuppkoppling mot hörlurar eller högtalare och har inspelningsfunktion som låter oss göra egna mixtapes.

Vår kommer i blå aluminium och är den som påminner allra mest om den klassiska Sony Walkman TPS-L2, där även formspråket är hämtat ifrån. Kantiga fina linjer och med en rec-knapp i en färg som sticket ut. Det första som slår oss är att den är större än vad vi föreställde oss. Det är ordentlig tyngd i den och den känns verkligen rejäl när vi plockar den ur kartongen.

I kartongen är det spelaren, en USB-C-kabel för laddning, dokument och en blyertspenna. Ni som var med på den gamla goda tiden vet precis vad blyertspennan användes till och det är en så förnulig och rolig tanke att skicka med den. Det är många trassliga kassettband som vridits upp med pennor genom åren. Kassettspelaren kommer alltså utan hörlurar med i förpackningen.

Väl uppackad så är det bara att plugga in ett par hörlurar i 3,5-uttaget och poppa in en kassett. Precis det gör vi och slås av det varma härliga analoga ljudet som möter våra trumhinnor. Redan här är vi hemma, men det finns så mycket mer.

Funktioner

Blåtandsuppkopplingen låter oss ansluta till vilka moderna blåtandshörlurar som helst. Vi håller in blåtands-knappen tills att lampan börjar blinka blått och vi sätter samtidigt våra hörlurar i parningsläge och sen är det snart igång. Lika smidigt är det att ansluta till en blåtandshögtalare. Det lite knepiga med att ansluta två enheter utan skärm med varandra är att vi inte får riktigt samma kontroll och överblick som när vi ansluter högtalare eller hörlurar till mobil eller dator. Men känner vi våra hörlurar och vet hur parkopplingen brukar gå till så är det inga problem. Vill vi inte köra trådlöst så går det som sagt utmärkt att använda kablade hörlurar eller koppla till högtalare med AUX-kabel för att få ut maximalt av det analoga ljudet.

Det inbyggda batteriet skall ge oss en speltid på totalt tolv timmar, vilket känns som en underdrift då vi inte har behövt ladda speciellt många gånger. Vilket vi enkelt gör med den medföljande eller valfri USB-C-kabel tillsammans med en laddare som ger oss 5 volt, som till exempel en mobilladdare.

Volymkontrollen är ett enkelt hjul, knapparna för uppspelning och inspelning är mekaniska och har det rätta klicket. För att spela in trycker vi ned Play och Rec samtidigt och ser till att ha något inkopplat till 3,5-millimeters-ingången. Det finns med andra ord 3,5 mm för både in och ut. Utöver det är det bara en knapp för parkopplingen vi har. Väldigt enkelt, snyggt och stilrent hela vägen.

We Are Rewind är från starten ett crowdfundat företag från Paris, Frankrike. De säljer sin spelare tillsammans med kassetter och tillbehör via sin hemsida, Men vi hittar även spelaren i några välsorterade ljudbutiker även här i Sverige. We Are Rewind Cassette Player har ett ordinarie pris på 1798 kronor och kommer i tre olika utföranden i färgerna Kurt/blå, Serge/orange, Keith/grå.

Recension: We Are Rewind Cassette Player

Fördelar

 • Modern retrodesign när den är som bäst
 • Trådlöst och tidlöst
 • Funktionerna och valmöjligheterna (inspelning, in/ut-gång, hörlurar/högtalare)
 • Den analoga och nostalgiska känslan

Nackdelar

 • Priset är högt, men rimligt
 • Beroendeframkallande samlande
 • Det kunde medföljt ett par enkla hörlurar

Detaljer

 • Digitala ljudutgångar: Bluetooth 5.1
 • Analoga ljudutgångar: 3.5 mm line-out
 • Analoga ljudingångar: 3.5 mm line-in
 • Spelar: Kassettband, typ I till IV
 • Mått (B x H x D): 141 x 35 x 89 mm
 • Vikt: 0.4 Kg
 • Ordinarie pris: 1798 kronor
 • Produktsida We Are Rewind.

Sammanfattning

Visst, detta är en gammal freestyle för nästan 2000 kronor. Så inget för alla. Men handlar vi med nostalgi och analogt ljud i hjärtat så är det värt varenda krona. En vidareutveckling av en klassisk Walkman som ger oss trådlösa lösningar och vi kan spela våra kassettband var och hur vi vill. Dessutom i en otroligt vackert utförande som gör oss lyckliga varje gång vi ser den. Den perfekta produkten för den som den är riktad till, men samtidigt en fantastisk nostalgitripp för den musik- och teknikintresserade.

Betyg: 4.5 / 5

Teknikveckan rekommenderar starkt!
2 gillningar

Shit, galenskap!

Kul recension. Körde själv mycket kassett förr i tiden. Det var i det formatet som man kunde lyssna på dom senaste sessionerna av DJ:s från Jamaica, New York och London i slutet av 80 och början på 90-talet.
Men idag finns dom flesta av dom kassetterna tillgängliga på YouTube och andra plattformar så lockas själv inte att köpa mig en freestyle igen.
Men det helt klart en kul idé och jag tror att generationerna före mig tycker detta är lite coolt och köper.
Den här återkomsten av kassettband startade väl för några år sedan och då av folk som lyssnar på Hip Hop.

1 gillning

Klassisk scen från Spike Lees kultfilm "Do the Right Thing". :loud_sound::loud_sound:

1 gillning

Tack! Ja, är ett rätt nice format faktiskt! Mysigt och retro. Hiphop låter så otroligt bra på kassett med, så köpt på mig några! :blush:

Så förstår att det är hiphopen som tog tillbaka det. Boombox och mixtapes hör kulturen till med! Är hiphop, punk och dansband som gäller på kassett! :joy:

1 gillning