Volvo har byggt en hybrid som kan köras i sidled och tål sprängladdningar

Från sajten:
image

Tycker du att Volvo 240 är stöttålig och Cyber Truck spejsad så får du nog tänka om. Snart är Arquus Scarabee här!

Arquus ägs av Volvo och fokuserar på att ta fram fordon för militären. Företaget startades en gång i tiden av Renault och hade den franska armen som största kund. Senaste mästerverket som kommit ur bolaget är skalbaggen, eller Scarabee på utländska.

Alla bilens fyra hjul kan vridas för att både vända snabbt eller köras helt i sidled. Det är en fyrhjulsdriven hybrid med en elmotor på 103 hästkrafter och en dieselmotor på 300 hästkrafter. Full tank ger 100 mil och ett fulladdat batteri ger en och en halv mil extra när den körs enbart på el.

Arquus Scarabee

En rätt stilig pjäs för att vara byggd för att sprängas.

Den nätta lilla bilen på närmare 7 ton kommer upp i en topphastighet på 120 km/h och har en skyddande pansar samt skyddas från explosioner underifrån med de väl inkapslade batterierna.

Vill vi ha det lilla extra kan vi utrusta bilden med ett omvänt barnlås så att fiender inte tar sig in i bilen utifrån och en automatkanon som levererar kanonkulor på 33 millimeter, som kommer som tillval. Arquus Scarabee visades på Paris Air Show och beräknas kunna levereras under 2025.

Via: Mest motor.

Tillverkad av ett franskt bolag som ägs av Volvo som i sin tur ägs av kinesiska Geely. Undrar hur fransoserna ser på att Kina lägger fingrarna på deras vapenindustri.

Det är troligen så att det är AB Volvo som äger bolaget som tillverkar denna. AB Volvo är ju fortfarande svenskt och det finns flera bolag i koncernen som lastbilstillverkningen, Volvo Penta mm)

Geely äger ju bara personbilstillverkningen.

1 gillning

@DennisKlarin får tydliggöra nyheten lite. Arquus har inget med Geely-ägda Volvo Cars utan det handlar om AB Volvo som är ett fristående aktiebolag noterat på Stockholmsbörsen.

@M_1 nåja Geely äger en hel del aktier i AB Volvo också.