Volkswagen kickar sin VD

Från sajten:
image

Herbert Diess slutar som VD för alla delar av Volkswagen. Detta efter bland annat ständigt återkommande problem med att få till den egna mjukvaran till koncernens elbilar.

Diess började arbeta på Volkswagen 2015 och blev VD 2018. Det var han som lyckades ta företaget hyfsat helskinnad ut ur den så kallade ”Dieselgate”-skandalen. Därefter påbörjades en snabb omställning till elektrifiering över hela koncernen där man lovade att komma i fatt och förbi Tesla.

Volkswagen ID.4 laddar

Elbilen Volkswagen ID.4 är en av de bäst säljande bilarna i Sverige. Foto: Peter Esse

Resultatet blev framförallt ID-serien från Volkswagen men också systerbilar hos Audi och Skoda. Buggig mjukvara försenade dock lanseringen och är fortfarande ett dagligt spörsmål för vissa av kunderna.

Interiören i Volkswagen ID.4 och ID.5

Skärmen i Volkswagen ID-serien är det som de flesta tänker på när de tänker på mjukvara men den styr det mesta i bilen inklusive hur snabbt den kan ladda. Foto: Peter Esse

Nyligen blev det även känt att mjukvaran för de autonoma funktionerna i en ny serie av lyxbilar från Audi, Porsche och blir grovt försenade.

Audi A6 Avant Concept

Den kommande bilen som baseras på Audi A6 Avant Concept kan bli försenad på grund av mjukvarustrul. Största förseningen får dock andra kommande bilar vars lansering skjuts upp hela tre år och kommer nu först 2027. Foto: Peter Esse

Samtidigt har motorfacken varit skeptiska till de snabba förändringar som skett inom företaget i elektrifieringens spår. Att tiotusentals tyska motoringenjörer snart kommer stå arbetslösa är ingen liten sak i landet med fri fart på motorvägarna.

Utöver Volkswagen personbilar ingår Audi, Porsche, Lamborghini, Škoda, Seat, Cupra, Bentley och Bugatti i Volkswagen-koncernen. Dessutom tillkommer en rad bolag inom tunga yrkesfordon så som MAN och Scania. Herbert Diess är utöver VD för koncernen även VD för Volkswagen personbilar.

Audi Etron

Audi är ett helägt dotterbolag till Volkswagen Group. Foto: Peter Esse

Exakt vad som är anledningen till att Diess får gå nämns inte i bolagets pressmeddelande. Porsches Oliver Blume tar över som överhuvud i koncernen samtidigt som han behåller sin roll som VD för Porsche. Den dagliga verksamheten i Volkswagen personbilar tas över av ekonomichefen Arno Antlitz. Vi kan anta att man söker efter en ny VD för personbilsbolaget.

Sedan samgåendet mellan Volkswagen och Porsche år 2012 är Porsche Automobil Holding SE (31.4%) största delägare. Detta var en gång i tiden samma bolag som även tillverkade bilarna med samma namn. 2007 delades det dock upp i ett ägarbolag och ett bilbolag. Det möjliggjorde att Volkswagen kunde ta makten över Porsche medans Porsche och dess ägar-familje kunde ta makten över Volkswagen.

Näst största ägare är den tyska delstaten Niedersachsen (11.8%) där Volkswagen en gång i tiden startades. Därefter har vi Qatars statliga investeringsfond med 10.5%. Vi kan tänka oss att det inte är helt lätt att vara högsta chef på ett sådant bygge.

Bonusvideo

2 gillningar

Jag har i ett par tre år försökt följa denna konflikt. Jag tror Herbert Diess har mycket rätt och att det finns risk för stor rädsla hos facken och delstaten. Sedan kanske han inte varit den smidigaste killen i stan, men hade han varit det hade han nog inte fått vara kvar så här länge å andra sidan.

Sedan får han gå för att en del av verksamheten inte klarat tempot. Samtidigt har kritiken varit att han håller för högt tempo och ställer för höga krav på högt tempo. Not easy out there…

2 gillningar

Tyska betriebsrat är inte att leka med heller.

Säkert komplicerat många gånger. Ändå fascinerande hur väl det har funkat om man kollar på företagens konkurrenskraft (om nu inte allt beror på låg Euro-kurs).

Personligen och på skakigt underlag håller jag dock Tyskland på reservationslistan. Inte alls säker på att innovation och produktivitet räcker för de kommande åren.

2 gillningar

Det går att hantera, man måste bara lära sig hur. :slight_smile:

1 gillning