Vilka produkter har stöd för Thread?

Från sajten:
image

Thread är ett begrepp som dyker upp i allt fler sammanhang kring det smarta hemmet. Vi tittar närmare på vilka produkter som finns och vad de gör.

Kommunikationsprotokollet Thread har utvecklats att fungera över IPv6 med syfte att stabilisera och förbättra nätverket mellan kompatibla produkter i det smarta hemmet. Den stora fördelen med Thread är att det skapas ett mesh-nätverk mellan dina enheter och om en av dessa inte svarar kommer signalen snabbt ta en annan väg. Det hela illustreras tydligt i detta klipp från Eve Home.

Detta innebär att det skapas ett snabbt och stabilt nätverk som även är energieffektivt. Då Thread är utvecklat för att även ha låg strömbrukning får enheter som drivs av batteri längre batteritid. Med andra ord, ju fler produkter i ditt hem som har stöd för Thread, desto stabilare nätverk skapas till skillnad mot om du t ex har väldigt många enheter med Bluetooth eller Wi-Fi.

En annan av de stora fördelarna med Thread är att du inte behöver ha någon dedikerad gateway eller hubb för att det ska fungera. Allt som behövs är en enhet som kan agera som Thread Border Router och exempel på dessa är i dagsläget en Apple HomePod mini, Apple TV 4K (5 gen), Nanoleaf Shapes eller Nanoleaf Elements. Med en av dessa produkter i ditt hem så kan de agera som Thread Border Routers och du kan ansluta andra enheter med stöd för Thread till dessa.

Är det så att avståndet mellan din HomePod mini och till exempel en Eve Aqua är för långt för att en stabil signal ska upprättas kan du sätta in exempelvis en Eve Energy Smart Plug mellan dessa. Då Eve Energy får kontinuerlig ström kan den skicka signalen vidare till din enhet som är längre bort. Notera att enheter som drivs av batteri inte kan skicka signalen vidare, enbart ta emot.

Finns det fler fördelar? Jadå, Thread är dessutom en av grundstenarna för den kommande standarden inom smarta hem – Matter. Detta innebär att produkter som har stöd för Thread också kan uppdateras till att stödja Matter när detta lanseras publikt (under 2022).

Olika varianter av Thread

Det finns olika varianter av Thread beroende på vad det är för produkter som tillverkaren erbjuder. Vilken typ av Thread avgörs av hur produkten får sin strömförsörjning och hur tillverkaren valt att implementera stödet. Huvudsakligen talar man om “Roller” och “Typer” beroende på vilken funktion produkten har i ett Thread-nätverk. En “Router” har som roll att skicka informationen vidare i nätverket. Routern har även i uppgift att ta emot nya anslutningar av enheter och är alltid uppkopplad via konstant strömförsörjning. En “End Device” kommunicerar huvudsakligen med en “Router” och tar enbart tar emot information och skickar inte denna vidare. “End Device” har också möjligheten gå in i strömsparläge för att förlänga livslängden på batteriet. De huvudsakliga typerna beskrivs nedan:

Full Thread Devices (FTD) har konstant strömförsörjning via elnätet och skickar vidare signalerna i nätverket.

  • Border Router – olika enheter med stöd för Thread kan anslutas till denna utan behov av en egen gateway eller hubb.
  • Router – expanderar nätverket samt används för att skicka signalen vidare

Minimal Thread Device (MTD)

  • End Device (ED) – enhet som alltid är aktiv, drivs av batteri och det är ej möjligt att ansluta andra enheter till denna
  • Sleepy End Device (SED) – normalt inte aktiverad men väcks vid behov

Hur vet jag om jag har Thread?

Bra fråga och först av allt krävs att du köpt produkter som har logotypen “Built on Thread”. Å andra sidan kan detta kringgås om produkten fått en firmware-uppdatering som gett stöd åt Thread.

Built on Thread logo

Har du någon enhet i ditt smarta hem som kan agera som en Thread Border Router och köper en Thread-kompatibel produkt så behöver du inte göra något aktivt val för att detta ska fungera. Detta sker automatiskt och av egen erfarenhet testade jag med en Apple HomePod mini och en Nanoleaf Essentials A19 Bulb förra året. Efter att ha anslutit dessa till mitt smarta hem noterade jag en betydligt snabbare responstid från det att jag valde att tända ljuskällan i Hem-appen (Apple HomeKit) tills att den lös. Detta då i jämförelse med när den använde Wi-Fi så en direkt förbättring. Efter att ha anslutit fler produkter som har stöd för Thread i mitt hem noterar jag också en stabilare uppkoppling mot min Eve Aqua (2 gen) jämfört med den äldre modellen (1 gen) som bara kör Bluetooth.

Vill du dubbelkolla hur ditt Thread-nätverk ser ut så kan du använda antingen appen Eve Home för iOS eller appen Thread för Android. Apparna skannar av ditt nätverk och du kan då se vilka enheter som stöder Thread och vilken typ det är.

Vilka Thread-produkter finns?

De första produkterna med stöd för Thread dök upp under förra året och under senare tid har fler produkter släppts eller fått uppdateringar som ger stöd för protokollet. Vill du komma igång med Thread i ditt smarta hem så listar vi här en del av de produkter som finns på marknaden.

Eve Home-produkter med Thread-stöd

Eve Aqua med stöd för Thread

Tyska företaget Eve var tidigt ute med att börja ge stöd för Thread åt sina produkter. Både genom nya produkter och via kostnadsfria firmware-uppdateringar. Dock är det inte alla produkter som har möjlighet att ta del av dessa uppdateringar, troligtvis på grund av de begränsningar i de komponenter som använts. Följande produkter från Eve har stöd för Thread idag.

Stöd för aktuell version av Eve Thermo ska vara på gång.

Nanoleaf-produkter med Thread-stöd

Nanoleaf Elements Wood med stöd för Thread

Kanadensiska företaget Nanoleaf var också tidigt ute, faktiskt väldigt tidigt ute med att släppa produkter med stöd för Thread. Redan förra året släpptes deras första produkter och för någon vecka släpptes en kostnadsfri uppdatering som gav stöd för Thread åt ljuspanelerna Shapes och Essentials. Dessa produkter från Nanoleaf har i skrivande stund stöd för Thread:

Apple-produkter med Thread-stöd

Apple HomePod Mini med stöd för Thread

Amerikanska företaget Apple såg till att deras smarta högtalare HomePod mini hade stöd för Thread när den släpptes förra året. Apple HomePod mini kunde direkt när den lanserades användas som en Thread Border Router vilket uppmärksammades av branschen och säkerligen bidrog till att fler företag fick upp ögonen för Thread. Produkter från Apple som har stöd för Thread är:

Google & Nest-produkter med Thread-stöd

Google Nest Hub 2nd gen

Google med Nest var också tidigt ute med att ha stöd för Thread i en del av sina produkter. Dock så är inte detta aktiveratän utan det är bara produkterna som är förberedda (vilket i sig är bra). Varför företaget inte valt att aktivera Thread än är oklart men kanske man inväntar marknaden och fler produkter som får stöd. De produkter från Google/Nest som idag är förberedda för Thread är:

Utöver ovanstående nämnda produkter finns det givetvis fler men många av dessa handlar om komponenter och är inte direkt riktade mot konsumentmarknaden som vi fokuserat på i denna guide.

Källa: Thread Group

Hur ser det ut hemma hos dig, har du skaffat dig några produkter som funkar med Thread? Diskutera vidare i Bubblan om för- och nackdelar.

3 gillningar

Riktigt bra genomgång :heart::clap::clap:

1 gillning

Jobbig text att läsa med alla versaler.

Fixat, en DIV eller två som smuygit sig in.

1 gillning

Riktigt bra genomgång! :+1:

Vad är det för funktioner?

Var hittar man Thread-appen till Android?

Antingen roll eller typ vilket kan vara som router, border router eller end device. Funktionen kan i detta fall vara att enheten kan eller inte kan skicka vidare en signal samt agera som border router.

1 gillning