Vikings

Vi har gett oss i kast med Vikings. Sett två avsnitt och den totala bristen på respekt för andra människor gör den lite tung att se faktiskt. Inte minst då det inte är så långt från dåtidens verklighet. Vill man tänka positivt så är det en himla socialisering människan genomgått de senaste 1000 åren, vilket piggar upp. Men det tog sin tid...

Om du vill se hur det hade varit om vikingarna hade haft nutida folk socialisering så kan jag varmt rekommendera Norsemen. https://www.imdb.com/title/tt5905354/?ref_=nv_sr_srsg_0
Riktigt kul serie. Finns på Netflix.

1 gillning

Alltså den är ju heeelt sjuk, och blir bara mer vrickad för varje säsong som går.

Vikings? Mer vrickad på ett bra eller vrickat sätt?

Det spårar mer kan man säga :slight_smile:

Allt med Vikings är fel, särskilt, utifrån ett historiskt perspektiv. Allt. Från kläder, vapen, båtar, hus, frisyrer, samhällsskildringen. Allt. Dom har tagit några få rader text från en skrift från medeltiden och hittat på resten.

Det som stör mig mest med serien är att de flesta som ser den tror att den är ett under av verklighetstrogen skildring. Det finns gott om seriös litteratur att läsa om man vill veta hur forskare tror det var på vikingatiden.

1 gillning

Jag har i alla fall fått en bild av att brutaliteten var stor. Andelen som man tror blev ihjälslagna som andel av olika dödsfall påstås av vissa(kan inte bedöma källan och hittar inte artikeln nu) ska ha varit extremt stor. Men skriv gärna några rader om du tro/vet att det är fel.

Problemet är att det är präster och munkar som skrivit ner det mesta om vikingarna. Dom hade givetvis en egen agenda, kristna är snällare än hedningar. Finns en hel del att läsa om det om du vill.

Här en ganska ny artikel som ifrågasätter att vikingarna skulle ha våldtagit mer än andra. Raping and Pillaging – Questioning a Long-Lived Cliché | BLADE HONER

Våra förfäders sociala system var rätt så komplext och jämfört med hur det blev senar efter kristendomens införande och på medeltiden så hade kvinnorna mycket mer rättigheter, tillexempel arvsrätt.

Sådan personer som Guillo, som hatar allt vad vikingatid heter, har också gjort sitt för att spä på myten om de vidriga nordiska männen. Ta bara hans infantila text om hur dåliga och tunga svärden var som användes av nordbor, i arnböckerna.

Betänk också att vikingarna idag får stå tillsvars för att Hitler använde deras symboler. Viktigt att skilja på äpplen och päron.

3 gillningar

Det är ju alltid ”segrarna” som skildrar historiken, i detta fall de kristna munkarna.

2 gillningar

Vikingarna själva skrev ju ner väldigt lite, så det är väl den största anledningen till att det i princip bara finns en sida i målet. De isländska sagorna är också svåra att tolka. En medeltida man (skald, författare) som skriver ner muntliga berättelser som är flera hundra år gamla, kanske inte hade full koll på hur det var på 1000-talet, k0ch kanske kryddar lite, vem vet.

Nu finns det ju forskning som faktiskt stöder teorin om att det som berättas inte förändras så mycket. Detta eftersom det är speciella personer, berättare, som för historierna vidare och inte vem som helst. Så att sagorna skulle vara helt uppåt väggarna fel är inte heller troligt.

Även de muslimska skrifterna är fulla med motsägelser och “propaganda” när de beskriver nordmännen.

3 gillningar

Överhuvudtaget är ju historia präglat av kungarna och krigens historia. Svårt att få grepp om hur det var att leva spm vanlig person vid olika tidpunkter. Jag bär som sagt med mig en bild av att det var väldigt många som slogs ihjäl av männen och att många kvinnor våldtogs. Det senare ännu skakigare underlag än det tidigare.

1 gillning