Vi testar ZAGG Pro Keys med trackpad för iPad

Från sajten:
image

ZAGG har nyligen uppdaterat flera av sina tangentbordsfodral i Pro Keys-serien med en pekplatta. Idag tittar vi närmare på just detta till iPad 10,2 tum.

Form och design

Genom hela serien kör ZAGG på en mörkgrå kulör i plast på sina fodral och så även denna gång. Pro Keys har inte bara erbjudit tangentbord med sina fodral utan även ett stabilt skyddsskal som fästs magnetiskt till tangentbordsdelen. Detta ska skydda mot fall upp till två meter och ligger riktigt skönt i handen när man inte vill använda tangentbord eller pekplatta. Skalet är inte så snyggt men det spelar mindre roll när barnen får använda den och man vet att ett oundvikligt fall kommer att ske.

Skalet har även ett bekvämt sätt att förvara ens Apple Pencil som är välbehövt då generation ett inte har några magnetiska egenskaper som dess uppföljare. Med tangentbordsdelen på blir det som tidigare Pro Keys en ganska rejäl pjäs man får att göra med. Även vikten läggs på en hel del vilket man får vara beredd på med tangentbord, pekplatta och skal redo.

Tangentbord

Pro Keys med pekplatta har likt sina tidigare versioner möjlighet att skifta mellan två enheter. Att koppla samman tangentbordsfodralet är väldigt enkelt och våra Apple-produkter hittar det genast. Som undertecknad skrivit i tidigare recensioner av Pro Keys så saknar tangenterna lite motstånd och känns en aning svampiga. Dock är det inte svårare än att man vänjer sig ett tag vid det men desto svårare är det att hitta Enter. Tangenten är fortfarande för liten och jag tycker att ZAGG kunde offra storleken på Shift-tangenten för att utöka just Enter.

Även här får vi bakgrundsbelysning på tangentbordet som alltid är uppskattat när höstmörkret har lagt sig. Denna går att byta mellan sju olika nyanser och färger med tre nivåer av ljusstyrka. På översta raden hittar vi funktionstangenter som täcker det mesta av ens behov i iPadOS med snabb alternativ för att få fram tangentbord på skärm eller kontrollera media.

Magic Keyboard för 3 695 kr vs Pro Keys för 1 205 kr

Pekplattan

Esset i rockärmen och dess största säljarargument är ju att man får med en pekplatta med detta fodral. Plattan är i plast vilket tyvärr ger en ganska tråkig känsla för fingertopparna. Att föra runt muspekaren på skärmen fungerar bra och ett hårt klick både låter och känns som många är vana vid på en bärbar dator cirka tio år tillbaka. Det är inte svårt att bli missnöjd efter att ha använt Apples pekplattor i flera år och sedan få pröva något annat.

Det ger som bäst känsla när man inte släpper pekplattan med fingrarna

Tyvärr gäller detta även för ZAGGs pekplatta som ger ojämn respons i iPadOS. Även om plattan ska ha stöd för scrollande med två fingrar eller gå tillbaka till hemskärmen med ett svep uppåt med tre fingrar så känns det inte alls flytande. Scrollande på hemsidor känns som att man skickar en signal till ens iPad när två fingrar dras längs plattan och scrollandet drar automatiskt två-tre längder på skärmen som inte riktigt går att kontrollera. Även med hastigheten på det lägsta har man ändå ingen hundraprocentig kontroll på scrollandet.

Det är svårt att gå tillbaka i känsla med pekplatta när man en gång vant sig vid ett visst flyt och önskan var att detta åtminstone gav vad en klassisk bluetooth-mus erbjuder i iPadOS. Den har ju ingen äkta Multi-Touch utan simulerar denna funktion och är troligtvis anledningen till att det känns påklistrat. Efter att ha parat ihop den med en iPad Air blir det en hårsmån bättre flyt vilket nog har att göra med att den har Bluetooth 5.0 istället för 4.6 som vanliga iPad har. Men pekplattan får underkänt och det går faktiskt att stänga av dess funktion helt så man endast kan nyttja tangentbordet istället.

Batteri

Fodralet laddas med USB-C men det är inget man behöver tänka på så ofta. Fodralet utlovas nämligen med upp till ett års batteritid och det går även att se med hjälp av blinkningar i tangentbordet hur mycket batteri som finns kvar. Dessutom går det att stänga av tangentbordet enkelt och den går även in i viloläge automatiskt.

SAMMANFATTNING

Ett stryktåligt skal och tangentbord som utlovar extra allt för en ganska låg prislapp. Dock har det sparats in alldeles för mycket på fodralets viktigaste del, pekplattan. Plastyta, avsaknad av Multi-Touch och flyt gör att just den delen av fodralet inte kan rekommenderas. Pekplattan blir snarare en nödlösning än något man aktivt vill använda.

BETYG: 2 / 5

FÖRDELAR

  • Stryktålig
  • Batteritid på ett år
  • Snabbtangenter

NACKDELAR

  • Pekplatta i plast
  • Obekväm respons i pekplatta

DETALJER

Produkt: Pro Keys with trackpad

Kompatibilitet: iPad 10,2 tum

Batteri: Upp till 1 år

Laddning: USB-C

Ingår: Skal, tangentbordsfodral, manual, laddningskabel

Pris: 1 205 kronor (Prisjakt)

3 gillningar