Vi söker den perfekta skärmen till vår MacBook Pro

Från sajten:
image

Vill du ha en stor bra skärm när du arbetar men ändå inte ge upp din bärbara dator? Vi ställer oss frågan om vi kan komma ifrån att betala 12 000 kronor för skärmen som Apple rekommenderar genom att hitta bra alternativ.

Undertecknad jobbar som grafiker och har provat endel skärmar, men kommer alltid tillbaka till min Apple Thunderbolt Display. Inte bara för att jag är obotligt förälskad i Apple utan för färgåtergivningen och kalibreringen saknar motstycke. Sen ska vi inte sticka under stolen med att det väger in en hel del att den är väldigt vacker på skrivbordet. Även om Apples 27-tummare har givit mycket kärlek så börjar upplösningen kännas låg med sina 2560×1440 och jakten på den perfekta 4K-skärmen för sin MacBook Pro har börjat.

Så vad efterfrågar vi i den perfekta skärmen?
Blickar har dragits till LG 4K Thundernolt Display som Apple själva säljer men med prislappen på 12 000 kronor så får det förbli en dröm. Sänker vi standarden något och nöjer oss med USB-C, men fortfarande får en stor skarp skärm med inbyggd hubb som lämnad en ensam skärm med en kabel tillsammans med vår MacBook på skrivbordet så är vi nöjda. Så vi fick upp ögonen för denna skärm – Dell UltraSharp 4K USB-C.

Vi får en skarp skärm med 3 840 x 2 160 i upplösning med 163 ppi och en färgåtergivning som ger 95% DCI-3, 99% sRGB och 99% Rec 709 vilket ger ett brett spektra och med ett färgdjup på 1,07 miljarder vilket sägs vara 64 gånger mer färgdjup än en vanlig skärm tillsammans med hög ljusstyrka och en kontrast på 1 300:1 så får vi en otroligt skarp bild som visar detaljer och färger så verklighetstroget det går, får vi en känsla av. Med VESA DisplayHDR™ 400-certifikat får vi snabb färgskiftning och fler nyanser i skärmen som passar både spel och skapande. Vi upplever den lika skarp och krispig som Retina-skärmen på vår MacBook, dock med en matt finish istället för den glasblanka vi är vana att se på Apples produkter.

Vi placerar skärmen på skrivbordet och ger den ström. Sedan tar vi helt enkelt bara den medföljande USB-C-kabeln och sätter i datorn. Det blinkar till och vi har bild direkt. Skärmen har gott om ingångar på baksidan och vi pluggar in en SSD med våra pågående jobb och smack så kan vi öppna och fortsätta arbetet. Med en kabel in i datorn som ger laddning på 90W, överföring av bild, video och kontakt med skärmens inkopplade enheter. Svårare ska det inte vara, med USB-C får vi inte samma hastighet som vi skulle få med Thunderbolt, men vem vill tänkta på det? Här får vi vad vi efterfrågat.

Med maxupplösning blir allt väldigt litet. Vi har inte varit inne i bildinställningar och varierat upplösning sedan den bistra PC-tiden, men här behöver vi se över inställningarna så att vi faktiskt ser vad som visas på skärmen. Det visar sig bli en viss inlärningskurva att gå över till dessa 4K skärmar, 500 pixlar har alltid varit 500 pixlar, men här visas det som ett frimärke på skärmen. Men vi kan ta oss in i pixelnivå och ändå få skarpa pixlar som gör att vi enkelt kan arbeta med den precisionen vi saknat på skärmar med lägre upplösning.

Kopplar vi bort vår dator för att ta med oss den så minns också skärmen inställningarna sedan förra användning och direkt när vi kopplar in datorn igen så startar den snabbt och har samma bildinställningar. Vilket vi upplevt kan vara ett problem med andra skärmar med USB-C-hub, att skärmen ibland inte startar automatisk och att inställningarna vi gjort inte finns kvar samt att enheter kopplade till skärmen inte hittas direkt. Men här slipper vi detta och tiden vi använd skärmen har detta aldrig misslyckats den tänds och alla ens enheter har både ström och kontakt med datorn.

På baksidan hittar vi ingångar för ström, HDMI, DisplayPort, USB-C/DisplayPort, ljudutgång, två USB-A samt en USB-A och USB-C på sidan av skärmen. I paketet får vi med USB-C till C, USB-C till A och DisplayPort-kabel för att kunna välja anslutning och kommer snabbt igång.

Skärmen har tunna ramar vilket gör den ganska liten trots sina 27 tum och framifrån ser vi bara skärmen och en svart list på en centimeter och en liten logga som inte stör. Foten är rektangulär och i en något mörkare nyans än vår dators rymdgrå kulör. Alla delar är i plast men ger ett ganska övertygande metall-placebo. Stativet är fäst i en infälld cirkel i mitten av foten och låter oss vrida skärmen, det är också enkelt att höja och sänka samt ändra synvinkel. Vi får även möjligheten att vrida skärmen till porträttläge som vi sedan får ställa in manuellt i bildinställningar. Den tunna ramen gör att vi enkelt skulle kunna använda två stycken bredvid varandra med en obetydlig död zon mellan skärmarna.

Summering
Denna skärm ger vad vi efterfrågar och är optimerad för att användas med en bärbar dator som snabbt kan koppas ur och in. Skärpa, färg och kontrast lämnar inget mer att önska. Den är snygg och enkel i designen samt har ingångar så vi klarar oss och stabil koppling till datorn via den ensamma USC-C-kabeln som också håller vår dator vid liv. Vi kan inget annat än att rekommendera den och kan intyga att detta nog är en av de bättre skärmarna att använda till den bärbara Apple-datorn, vilket Appleinsider stödjer oss i.

Skärmen säljs hos flera återförsäljare och bästa pris i skrivande stund är 7 495 kronor.

Plus

  • 4K-bilden
  • Stabil koppling med USB-C både för bild, laddning och koppling till andra enheter
  • Tillräckligt med ingångar
  • Mycket billigare än LG Thunderbolt

Minus

  • Vore trevligt med exklusivare material
  • Endast för den som jobbar kreativt eller har extra pengar

Betyg 4,5/5

Teknikveckan rekommenderar starkt

Produktsida: Dell UltraSharp 4K USB-C.

1 gillning

Låter som en bra skärm för de pengarna!
Har själv 27" 5k LG skärmen från Apple och är grymt nöjd med den ihop med min MBPr.
Vore kul om ni kunde jämföra LGn med Dellen.

Jo, den jämförelsen vill man ju göra! Men aldrig fått lägga vantarna på LGs. Men denna är riktigt trevlig som sagt och värd sitt pris! :slight_smile:

Jo, nu har ju Apple plockat bort LG skärmarna så nu kan man välja mellan en för 60 eller 80kkr… lite över min budjet :-/

Ja, såg det med precis att Apple tagit bort den och att den utgått hos LG (borde jag kanske kollat innan recensionen). Men kan hoppas det är tecken på att det är en ny appleskärm för de vanliga dödliga på gång! :desktop_computer:

Hur blir det med storleken på iconer osv när man kör hidpi på en 4k skärm som är 27" ? Blir det lagom eller behöver man ha 5k (som LGn)? Eller hur bra skalar detta? Har inte testat på Mac, men vi på PC att det ser ofta kasst ut när man skalar.

Tycker det ser väldigt bra ut faktiskt! Kör skalning för att få det i storleken jag vill ha det, och ser krispigt och fint ut precis som skärmen på MacBooken! :slight_smile:

Beror nog på skärmen. Jag kör med en 4k 28" och kör man i “äkta” hdpi så blir allt giganstiskt. Som att köra 1920 på den.
Har valt att ändra skalningen för att få en bra balans mellan läsbarhet och hur mycket man kan ha på skärmen. Blir då inte lika skarpt som på den inbyggda skärmen på macbook pron.
Kör den i 3008 nu.

Edit: Vill man att det ska se riktigt bra ut så är det nog 5K som gäller. 4K i hidpi funkar bra på 24"

Ok tack för svar.

Är detta en vettig skärm till hemmakontoret istället för två 24", eller är den för liten?
Samsung 32" wide. Eller hittar man något bättre i den prisklassen?
32" wide på Netonnet