Vi bygger och förälskar oss i hörlurar från AIAIAI

Från sajten:
image

AIAIAI är ett danskt företag som startades 2006 och såg sin uppgift vara att ta fram de perfekta Hi-Fi-lurarna. Sedan dess har de levererat hörlurar till DJs och artister världen över – både för scenen och studion.

Så det verkar på pappret som de har lyckats med sin uppgift, men vad tycker vi? Vi testar hörlurarna TMA-2 HD Wireless som kommer i ett färdigt set, en byggsats kan man säga. För deras lurar är modulära och vi kan själv välja huvudband, kupor med ljudelement samt kuddarna för passform och ljudbild. Dessa är ett set där vi får allt av det bästa. Huvudbandet har inbyggd elektronik och blåtand, 40 millimeters högtalare i kuporna och kuddarna är enorma och mjuka som huvudkudden på en måndagsmorgon. Kuddarna kommer också med membran och filter i biomaterial.

Lyckan startar redan när vi öppnar paketet som innehåller en uppsjö påsar, en påse för varje del i pusslet. Vi sätter enkelt ihop kuporna med bågen och kopplar kablarna på bågen till ingångarna på högtalardelen, med färgmarkeringar för att göra det enkelt. Sedan klickar vi dit kuddarna och packar upp kabeln som är så kraftig och med en blänkande guldkontakt som gör att det går en rysning genom kroppen. Är detta kärlek?

Vi känner direkt att detta är kvalité, med en mattsvart finish i stilrena linjer och en enkelhet som tilltalar. Helt i återvunnet material. Huvudbandet finns i flera varianter att välja på, med tunnare plastbåge, extra vaddering, i olika material och hårdhet. Vårt har inbyggd elektronik och blåtand, knappar på sidan och en integrerad mikrofon i ena änden som inte ens syns. Det är ett litet hål. Vad vi föreställer oss är såklart dessa lite tyngre än de andra men är fortfarande lätta, vi har också de största kuddarna med ett filtliknande material som är otroligt skönt, men ska sanningen fram så är just dessa kuddar inte speciellt snygga, om vi ska jämföra med de i skin. Men väl på så är detta förlåtet, för vi förstår vad AIAIAI är ute efter med dessa kuddar. Balsam för huvudet och de rejäla kuddarna lägger sig runt örat och personifierar vad over-ear är. Det finns gott om utrymme och örat ligger precis och bara touchar högtalaren.

För att få maximalt ljud väljer vi att koppla in den rysningsbringande kabeln i vårt externa ljudkort vid datorn. Vid första lyssningen upplevs det som ett ovanligt lågt ljud men vi kan ändå känna hur högtalarna får våra öronsnibbar att vibrera och det är så kristallklart ljud att vi skulle höra en nål falla i studion som vi plötsligt blev inkastade i, för vi är där. Spelar vi en sämre producerad låt eller en livespelning, så hör vi allt, det kan nästan bli påfrestande hur exakt ljudet är och vi vill ganska snabbt byta till en välproducerad låt med bas och vrida upp ljudet mer än vad vi är vana vid. Vi känner hur våra trumhinnor fyller sitt syfte och trummar på till musiken, öronen får uppleva vad vi upplever när vi är på konsert och står längst fram vid scenen. Är detta kärlek?

Summering

I allt vi utsätter dessa lurar för briljerar de. Musik, video, podcast och ljudböcker. Kristallklart ljud som får oss att förstå vad HD-ljud faktiskt är. Det här är vad våra ögon fått uppleva mellan resan 480p till 4K. Utförandet i det blygsamma designen och mattsvarta färgen, där varje del känns premium – allt från den rejäla kabeln med guldkontakten, den lilla lilla kabeln som kopplas in i kåporna, med designmedvetet placerade hålen och ljudet. Det är som att gå på konsert eller faktiskt sitta i studion tillsammans med artisten vi lyssnar på. Är detta en recension eller en regelrätt hyllning och reklamarbete tänker ni nu. Det är kärlek, det är rätt igenom varm och skär kärlek som tagit våra öron in i en annan dimension och förstört alla relationer till andra hörlurar. Som en älskarinna som får oss att aldrig återvända hem.

TMA-2 HD Wireless och tillhörande moduler säljs hos välsorterade ljudbutiker och på AIAIAIs hemsida. Detta set finns runt 3500 kronor.

Plus

  • Äkta HD-ljud
  • Variation med moduler är genialiskt
  • Enkel och väldigt tilltalande design

Minus

  • Priset är högt, men det är värt det. Vi skulle valt dessa utan blåtand som blir något billigare.

Betyg 5/5

Teknikveckan rekommenderar starkt

Produktsida: AIAIAI TMA-2 HD Wireless.

1 gillning

Så bara att skrota Airpods Max om man jämför med dom här?

Haha, nej.

Med tanke på deras 5/5 betyg så blir man ju fundersam…
Airpods Max slår dom här oavsett alltså?

De har inte samma integration på Apples enheter som AirPods Max. De blir bara ett par vanliga bluetooth-lurar som måste parkopplas.

Det får nog ses lite mer objektivt kanske. För mig är dem perfekta, aldrig använt AirPods Max, men jag föreställer mig att detta är ljudet de levererar, och då sett till halva priset så känns de väldigt väldigt bra, det geniala med moduler, snygga och från ett stort dj/studio-ljud företag från Danmark, det skapar kärlek som förtjänst 5/5 helt utan jämförelse med Apples lurar! :heart:

1 gillning

Det där med betyg är svårt. Vad ska man sätta för betyg på iPhone 12 om man gav den allra första iPhone 5 av 5 i betyg?

Alla betyg baseras från det datum som recensionen skrivs.

Annars skulle allt jag testade slåss mellan 5 eller 0. Fem om det jämförs med hur det var när jag hade iPhone 3G och 0 om jag jämför med allt som sägs komma, Därav att koncept och kommande telefoner som presenterats men inte lanserats är så otroligt tråkigt för oss som recenserar.

En recensents betyg baseras alltså ofta på alla andra recensioner hen gjort och kunskap inom området.

2 gillningar

Sennheiser HD-25 rules