Vi blir kära i en mångsidig lysande taklampa

Från sajten:
image

Det här med smart belysning går inte att undvika om du vill skapa ett eget smart hem. Faktum är att det är med just belysningen som många börjar sin resa mot det smarta hemmet. Anledningen är enkel – det krävs inte så mycket av dig som användare och utbudet är otroligt stort.

Antingen köper du ett startpaket med färgade ljuskällor och någon form av gateway/brygga eller så köper du fristående, wifi-uppkopplade sådana som är lättinstallerade och ofta prisvärda. Sen finns det smarta armaturer för såväl inomhus som utomhusbruk som har det smarta inbyggt från början.

Vi har fått ett antal recensionsprodukter från Yeelight och först ut är deras taklampa Arwen Ceiling Light. Yeelight är en del av Xiaomi-sfären som har sitt största fokus på just smart belysning. Arwen är en rund taklampa i plafondstil och samtidigt stor vilket får mig att undra om den möjligtvis är för stor…

Innehåll och förpackning

Förpackningen imponerar och det går inte att missa vad som förväntas av produkten. Det är tydlig information runt om och även visuellt är det tydligt vilket är bra för de som eventuellt står med en i handen och undrar vad den klarar av.

Yeelight Arwen Ceiling Light

Yeelight Arwen Ceiling Light är en taklampa som primärt lyser upp med olika nyanser av vitt ljus. Men, till skillnad från många andra liknande taklampor på marknaden så har denna även en uppåtriktad stämningsbelysning där du kan välja fritt vilken färg du vill ha.

Yeelight Arwen Ceiling Light

Förpackningen innehåller själva taklampan, en monteringsplatta, manual, skruvar och pluggar samt en fjärrkontroll med tillhörande manual. Manualen är bland annat på engelska men det visar sig att denna knappt behövs eftersom installationen är föredömligt enkel. Men, mer om det sen.

Yeelight Arwen Ceiling Light

Väl uppackad ser vi att det är en stor och stilren taklampa som med enkelhet bör passa in i de flesta hem. En vit plastkåpa sprider ljuset nedåt och en kant runtom ser till att den smälter in fint mot det vita taket här hemma. Ramen är tillverkad i metall vilket ger en bra kvalitetskänsla.

Trevlig detalj är att taklampan är damm- och insektssäker och det är bra för vem av oss har inte haft en plafond i taket som börjar mörkna i mitten p g a döda insekter?

Installation

Yeelight Arwen har en smart konstruktion där själva belysningsdelen snäpps fast med två tydliga knappar på monteringsplattan. Just monteringsplattan har ett väl tilltaget utrymme för att kunna dra ut kablaget från taket. Plattan skruvas enkelt fast i taket med två vanliga skruvar och sedan ser du till att anslutningskablarna leds ut genom hålet.

Yeelight Arwen Ceiling Light

Kablarna ansluts enkelt genom att tryckas in på avsedd plats – föredömligt enkelt måste jag säga. När monteringsplattan och elkablarna sitter på plats snäpper du enkelt fast belysningsdelen och säkerställer att den sitter fast. Även detta är föredömligt enkelt och smart och du behöver inte hålla på och trixa med en skruvmejsel eller annat för att fästa det hela.

Yeelight Arwen Ceiling Light

Den medföljande fjärrkontrollen används för styrning, val av lägen, dimning samt för att tända och släcka. Fjärrkontrollen paras genom att först bryta strömmen till lampan och sedan hålla den nära plafondens mitt. Cirka 60 sekunder senare är allt klart och du kan styra taklampan utan att använda mobilen. Lite synd dock att det inte finns något väggfäste till fjärrkontrollen så detta är något man får lösa på egen hand.

Olika appar ger olika möjligheter

Installationen går som förväntat och jag valde att installera via Yeelight-appen. Inga konstigheter alls, produkten använder Bluetooth för installation och ansluts sedan till ditt wifi-nätverk. Det går också att använda Xiaomi Home-appen för att installera om hellre vill det.

Yeelight-appen bjuder på många olika inställningsmöjligheter och även ett “Moonlight Mode” vilket kan vara trevligt för de mindre som kanske är lite mörkrädda. Det finns också en del förinställda scener i Yeelight-appen för de som bara vill fixa belysningen snabbt. De två sista skärmdumparna nedan är från Xiaomi Home-appen.

Yeelight app

Yeelight app

Yeelight app

Yeelight Arwen har stöd för Apple HomeKit vilket innebär att du kan installera direkt i Hem-appen också. För dig som använder andra ekosystem för ditt smarta hem så fungerar lampan även med Amazon Alexa, IFTTT, SmartThings och Google Home för att nämna några. Det märks att Yeelight vill göra det enkelt för sina användare vilket uppskattas.

Men, nu till det ofina i kråksången om man säger så. Som jag nämnde tidigare så har taklampan stöd för dels, nedåtriktad belysning i olika vita nyanser men också för flerfärgad stämningsbelysning uppåt. Möjlighet att finjustera, styra och välja färg på den uppåtriktade belysningen finns dock inte i Apple HomeKit. Ej heller hittar jag ett sätt i Google Home-appen att styra detta på, det finns visserligen den traditionella färgpaletten här men jag lyckas inte styra något med den av “Ambient Light”-funktionen. Det är lite synd att det finns den här typen av begränsningar men så länge det ändå går att lösa kan jag leva med en app extra i mobilen.

Ljuset då?

Jodå, så det räcker och blir över. Jag monterade taklampan i vår tvättstuga då det suttit en äldre modell här med lite GU10:or i som gav sådär belysning. Efter installation av Yeelight Arwen var det lite som ett uppvaknande. Oj, vad bra ljus det blev och det kalla vita ljuset lyser verkligen upp på ett mycket bra sätt. Med en färgtemperatur på mellan 2700-6500 K så behövs inte mycket mer. Nu går det ju att se smutsfläckarna på kläderna betydligt enklare än tidigare. Spridningen av ljuset är också mycket bra och denna blev ett riktigt lyft här ska sägas.

Yeelight Arwen Ceiling Light

När det mörknat framåt kvällen var det dags att testa stämningsbelysningen. Riktigt coolt ska sägas. Du får det nedåtriktade vita ljuset och kan sedan välja mellan 16 miljoner olika färger uppåt som sprider sig ut från taklampans mitt. Detta skapar en vacker belysning i taket, speciellt om du dimmar ner belysningen i plafonden och väljer en smakfull färg som då ger taket en annorlunda look. Denna kombination skapar en trevlig atmosfär i vilket rum som helst.

2 gillningar

För oss HomeKit vägrare, Zigbee stöd?

Var köper man denna lampa?

Skriver någon 16 miljoner färger dyker vår inredningsmästare upp som på beställning…:grin:

1 gillning

Nej, bara wifi.

1 gillning

Ser ut som att den finns hos Proshop och Computersalg men säkert hos fler. Inet brukar väl också ha en del Yeelight liksom Webhallen.

1 gillning

Ok, tack. Funkar iofs också! Var lite snabb i tanken där

Zigbee funkar väl bra på andra plattformar också?

För övrigt tycker jag personligen att produkter numera nästan går bort om de kräver Wi-Fi istället för att kommunicera med en brygga, t ex över Zigbee. Snabbare och man slipper ännu en pryl över wifi.