Vi blickar tillbaka och ser när Phil Schiller visade upp Lightning

Från sajten:


Det är nästan läskigt att tänka på hur länge sedan det var Apple visade upp den första iPhone-modellen och nu cirka 16 år senare är det dags för Apple att byta ut laddporten för andra gången.

Allt började med första iPhone-modellen som kom utrustad med samma laddkontakt som iPod, en bred och ganska otymplig sak som hette 30-pin connector. När iPhone började ta allt mer mark så började även tillbehör att dyka upp i affärerna. Det såldes bland annat mindre stereoanläggningar som hade 30-pin inbyggt så vår iPod eller iPhone kunde stå majestätiskt i laddaren och pumpa ut musik från vårt iTunes-bibliotek. Alla som hade en iPod innan iPhone lanserades tyckte även det var smidigt att kunna ladda sin iPod och iPhone med samma kabel, så man skulle kunna säga att för Apple-användaren var livet just nu toppen.

30-pin så långt ögat kan nå – nästan i alla fall

Sen en dag under den tidiga hösten 2012 var det många av oss som kände som att vi fick en blöt disktrasa i ansiktet – iPhone 5 visas upp. Från ingenstans kom en helt ny kontakt som Apple kallade Lightning och den hade krympt och blivit 80 procent mindre än 30-pin-kontakten. Inte nog med att den hade blivit mindre så var det även betydligt enklare att peta i laddsladden på kvällen då vi slapp tända lampan för att se vilket håll 30-pin-kontakten skulle in i telefonen på. Med Lightning behövde vi inte vända på sladden då det gick bra att stoppa in den åt båda hållen. Trots dessa trevliga nyheter så blev många, inklusive undertecknad rätt irriterad och lite besviken. Min fina Logitech Pure-Fi Anywhere-stereo som jag kunde placera min iPhone 4S i var nu inte alls lika fin och alla mina laddare som jag hade köpt på mig är var bara att slänga på tippen.

Så vacker och den fick vara med på så många ungdomsfester.

I sann Apple-anda så hade Apple en lösning – en adapter. Det var en ganska klumpig sak som vi kunde pressa ned i vår stackars stereo. På toppen av den rätt dyra adaptern satt en Lightning-port där vi placerade mobilen och med mobilen på plats svajade det mer än vad vår alldeles egna Mathias Severyd gör när han är på finlandskryssning och klockan slagit 03:30.

Adaptern som ingen älskade.

Som tur är så är människan rätt bra på att både glömma och gå vidare i livet (i alla fall de flesta) så när både stereo och nya kablar och andra tillbehör var inköpta så var det som att Lightning alltid hade funnits där och all irritation var borta. Det var ju rätt nice med en liten och behändig kontakt som var lika enkel att peta in i telefonen som att dra ut den. Lightning har sedan 2012 fått hänga med i iPhone men med iPhone 15-serien som kommer presenteras nästa vecka är det dags att säga adjö till Lightning. Vi tror inte att omställningen kommer bli lika dramatisk som sist då de flesta ansluter trådlöst till både musikanläggningar och sin bil idag. Många har även gått över till trådlös laddning och behöver förhoppningsvis inte köpa på sig allt för många adaptrar och extra kablar i höst.

För att uppleva lite nostalgi igen så kan ni ta en titt på när Phil Schiller gick upp på scenen 2012 och presenterade något som snart går i graven – Lightning.

5 gillningar

Borde med andra ord vara heelt oanvändbart :sweat_smile:

Helt rätt uppfattat :joy:

16 år senare är det dags för Apple att byta ut laddporten för tredje gången.

Tredje porten är det, men det är bara andra gången man byter. :wink:

2 gillningar

Såklart, tack! Och välkommen tillbaka till forumet!

Jag hade verkligen helt glömt att rätt många iPhones hade 30-pinkontakten. Minns det väl på mina iPods men det känns märkligt att se den stora otympliga kontakten på en iPhone.

iPhone, iPhone 3G, iPhone 3GS, iPhone 4 och iPhone 4S.

Värst var det väl om man köpte en iPad 3.

1 gillning

Det gjorde jag, efter iPhone-eventet i september. En månad senare kom 4:an med lightning. :flushed:

Min första Appleprodukt dock. :smiling_face_with_three_hearts:

1 gillning

Mm blev mer än 10 år

“For the next decade”