Vätgas på tub, är det framtiden?

Från sajten:
image

Liknelsen med tandkräm kanske låter konstigt men tyska forskare har hittat ett sätt att kunna hantera vätgas i en tandkrämstub liknade behållare.

Den 1 februari skickades en pressrelease ut som visar att forskare på IFAM, Fraunhofer (Institute for Manufacturing Technology and Advanced Materials) ett sätt att spara energin från vätgas i en mindre behållare utan krav på speciella behov för att tanka eller förvara vätgasen och som i nuläget skulle kunna användas i mindre elfordon. Men vem kan säga var detta kommer sluta.

Många ser vätgas som ett av framtidens drivmedel. De finns redan vätgas- bilarna, bussar och lastbilar ute på våra vägar i framförallt Tyskland. Men på mindre fordon är det svårt och väldigt opraktiskt att montera stora trycktankar som ska klara 700bar. Ett vanligt bildäck ligger på mellan 2-4bar. Gasol flaskor hamnar på ungefär 22bar. Det kan även jämställas med trycket från ett djup på mer än 7 kilometers under havsytan.

POWERPASTE kan vara en lösning då den erbjuder ett säkert sätt att lagra vätgas i sin kemiska form utan stora tankstationer och risker. Pastan är en lösning som heter Magnesiumhydrid, (MgH2).

© Fraunhofer IFAM

Bensin och diesel som alla vet är ett drivmedel som värden försöker fasa ut och då krävs nya medel för att kunna driva våra fordon, oss själva och gods. Vätgas är det säkert många som provat på att laborera med i skolan på NO-lektionen (det har hetat och heter inte NO längre).

POWERPASTE kan lagras i rumstemperatur i helt vanligt atmosfäriskt tryck står det och tål dessutom en temperatur på runt 250 °C innan den börjar brytas ned. Även tankningen kan utföras av vem som helst och var som helst då man helt enkelt bara byter behållaren och tillsätter helt vanligt vatten. Det gör den lämplig för el-scooters och el-cyklar.

Men tekniken skulle kunna leda till att även el-bilar och andra typer av transporter ska kunna ta tillvara på POWERPASTE. Kanske inte till 100% som vätgas utan mer som en “reservdunk” till och börja med.

Under 2021 kommer (IFAM) starta en fabrik för att sälja POWERPASTE till allmänheten. Tyvärr får vi vänta på ämnet. Denna fabrik byggs just nu med målet att börja kunna leverera under 2021. Ungefär 4ton POWERPASTE per år har målet satts på.

Källa: Fraunhofer Institute for Manufacturing Technology and Advanced Materials IFAM

Forskningsraport i PDF

Film om POWERPASTE

1 gillning

Detta är coolt.

Är det så att Pippi Långstrump var en föregångare när hon tankade med Karlssons klister? Ser ju förvånansvärt likt ut :slight_smile:

’Tankade klister’, var det det man gjorde på den tiden med klister, inte boffade? :sunglasses:

1 gillning

Wow…:flushed:

…but…why?