Vad är Thread och hur fungerar det?

Från sajten:
image

Thread har nämnts då och då i olika hemautomationsforum de senaste åren och har då beskrivits som något bra och revolutionerande. Det har dock inte dykt upp några konsumentprodukter i större utsträckning som fått fart på utvecklingen. Men, när Apple presenterade HomePod mini för ett tag sedan så visade det sig att denna smarta högtalare skulle levereras med stöd för just Thread.

Helt plötsligt verkar det hända en hel massa. Företag som Eve och Nanoleaf berättar glatt som sina planer på att stödja Thread. Eve kommer att släppa ett antal firmwareuppdateringar till sina nyare produkter (de som är äldre ser tyvärr inte ut att få stöd) och Nanoleaf har visat upp en ny LED-strip och en ljuskälla som båda stöder Thread. Sedan tidigare har t ex Nest Wifi och Google Nest Home Hub Max stöd för wifi men det är inget som direkt blivit användbart hos gemene man än.

Men räcker det inte med alla de protokoll vi har idag då? Det finns ju många olika protokoll i form av 433 MHz, Zigbee, Z-Wave, io-homecontrol, Bluetooth osv så varför då ytterligare ett? Just Zigbee och Z-Wave är ju idag relativt etablerade inom smarta hem och gör vad de ska så varför förändra något som fungerar? Precis som med mycket annat här i världen så finns det både för- och nackdelar med protokollen som används idag. Alla användare har sina preferenser och ser fördelar med dessa men svär lika högt varje gång något hänger sig eller temporärt strular.

Vad är Thread?

Thread är tänkt att bli framtidens trådlöst protokoll för IoT-produkter som meshar och därigenom ger betydligt bättre täckning i ditt hem samtidigt som svarstiderna blir märkbart bättre. Detta innebär att det blir enklare med smarta hem och framför allt säkrare och stabilare.

Thread är en IP-baserad teknologi som förbrukar sparsamt med energi och som samtidigt bygger ett meshnätverk i ditt hem för dina smarta prylar. Fördelar med detta är att det blir stabilare och om en produkt inte svarar så finner signalen en annan väg, en slags självläkande approach till det hela. Dessutom kommer batterierna i enheterna att dra nytta av ökad livslängd då tekniken är lågenergieffektiv. Det har nämnts att en produkt som använder ett AA-batteri kan med Thread få upp till 4 års livslängd.

Precis som Zigbee och Z-Wave som också meshar så sticker Thread ut genom att inte kräva en hubb för att knyta samman alla produkterna i ditt smarta hem. Enheterna ansluter till varandra oavsett hinder på vägen och ser till att systemet är stabilt även om en enhet ligger nere.

Thread använder IPv6 och 6LoWPAN

En viktig punkt är dessutom att Thread använder öppna standarder som IPv6 / 6LoWPAN vilket omskrivet innebär att dina smarta prylar ska kunna prata med varandra oavsett tillverkare. Det ska alltså inte behövas någon hubb från de olika tillverkarna för att produkterna ska kunna samverka i ett smart hem. Upp till 250 enheter kan kopplas samman utan att du upplever några problem eller störningar.

När du idag använder tjänster som Apple HomeKit, Google Assistent, Amazon Alexa och IFTTT så fungerar dessa egentligen bara som ett slags fjärrkontroller som ser till att dina prylar ser ut att prata med varandra.

Med Thread är det fullt möjligt att prylarna pratar direkt med varandra och inte är i behov av en hubb för detta. Det säger sig själv att om du tar bort hubben och låter prylarna kommunicera direkt så minskar risken för långsamma svarstider i och med att många tjänster är molnbaserade. Ju längre omvägar desto längre tid innan det händer något. Det har dykt upp videos på nätet där tester visar hur mycket snabbare än ljuskälla tänds via Thread än via det vanliga protokollet – imponerande snabbt ska tilläggas.

Vad innebär Thread för mig som användare?

Alla har vi väl upplevt problem i våra smarta hem i form av att enheter inte svarar. Att det tar lång tid innan lampan tänds från det att du tryckte på din smartphone eller att du kanske oroat dig för säkerheten. Med Thread elimineras många av dessa problem och helhetsupplevelsen kommer garanterat att bli bättre med ett stabilare smart hem och snabb respons när du så önskar.

Räckvidden i ditt smarta hem förbättras också avsevärt. Har du allt som oftast upplevt att en produkt som använder Bluetooth eller wifi för att kommunicera, tappar kontakten så är du inte ensam. Med Thread får du ett stabilare nätverk hemma och många produkter kommer framöver att ha stöd för t ex både Bluetooth och/eller wifi samt Thread. Där Thread används när det är möjligt för att falla tillbaka på Bluetooth eller wifi om det skulle behövas. Behovet av extenders och förstärkare hör till dåtiden när Thread tagit sig in i var mans hem.

För dig som användare innebär detta också att dina uppkopplade produkter pratar med varandra oavsett om det rör sig om radiatorer, ljuskällor, sensorer eller lås. Detta förenklar mycket för dig som redan är igång med ett smart hem men också för dig som vill börja sätta upp ett. Thread är tänkt att vara framtidssäkert vilket bara är positivt för dig som användare.

Vad är en Border Router?

En Border Router är en enhet som blir vägen ut mot internet i ditt Thread-nätverk. Exempel på dessa är t ex Nest Wifi och Apple HomePod mini så alltså inga sensorer eller ljuskällor kan fungera som Border Router. Thread skapar ett meshnätverk mellan alla dina kompatibla enheter i hemmet utan att du behöver konfigurera så mycket och till dess hjälp använder de existerande enheter som fungerar som Border Router för att prata med tjänster utanför ditt hem.

Thread in Homes

Är Thread säkert?

Thread använder sig av AES-kryptering som enligt uppgift täpper till en del av de säkerhetshål som finns i andra nätverksprotokoll. Även Zigbee och Z-Wave använder sig av AES-kryptering men Thread sticker ut genom att backa upp säkerheten med samma nivå som banker använder samt nyckelkryptering.

Vad är CHIP och vad har det att göra med Thread?

CHIP eller Connected Home over IP är ett nytt projekt som presenterades i slutet av 2019 med syfte att få fler smarta produkter att fungera med varandra oavsett tillverkare. I samarbete med Zigbee Alliance sätts ett ramverk upp och där kommer Thread att vara en av teknikerna som ska användas för att få produkterna att fungera med varandra.

Tanken med CHIP är att tillverkarna ska implementera minst en teknik som möjliggör kommunikation med andra fabrikat. Målet med den första specifikationen är Wi-Fi, upp till och inklusive 802.11 ax (samma som Wi-Fi 6), som är 802.11 a/b/g/n/ac/ax; Thread över 802.15.4-2006 på 2.4 GHz; och IP implementeringar för Bluetooth Low Energy, versioner 4.1, 4.2, och 5.0 för nätverket och trådlösa protokoll.

Vem står bakom Thread?

Thread Group är en grupp av företag som alla ställt sig bakom protokollet och valt att stödja samt hjälpa till att utveckla Thread. I styrelsen för Thread Group sitter representanter för Apple, Google, Yale, Qualcomm, Lutron, Somfy och Siemens.

En av uppgifterna de tagit på sig är att utbilda marknaden och utvecklarna kring fördelarna med Thread för att nå ut till så många som möjligt. Thread Group certifierar dessutom produkter och teknologier som ser till att allt fungerar som det är tänkt.

Det är fullt möjligt för företag att bli medlemmar i Thread Group och några av de mer än 50 medlemmarna är Ikea, D-Link, LG, Signify, Tado, Eero, Bosch och Samsung. Fler och fler företag ansluter sig hela tiden.

Vilka produkter är kompatibla med Thread?

Vi har tidigare nämnt både Apple HomePod mini samt Nest Wifi. Även Google Nest Home Hub Max är kompatibel och de nya produkterna från Nanoleaf Essentials. På gång att få stöd för Thread är även Eve Door & Window Sensor, Eve Energy, Eve Aqua och Eve Thermo, detta via kostnadsfria uppdateringar av produkterna.

Fler produkter kommer att få stöd successivt eftersom detta kan ske via en uppdatering av enhetens mjukvara. Så länge produkten stöder IEEE 802.15.4-standarden så ska de kunna uppgraderas till Thread.

Vill du läsa mer om Thread-kompatibla produkter kan du klicka här.

Vad tror ni, är Thread så betydelsefullt som det framställs som? Diskutera vidare i Bubblan.

Källa: Thread Group

4 gillningar

Tack Micke för en riktigt bra intro till Thread och CHIP. Tog mig friheten att länka till den från Svenska Hemautomatiseringsgruppen på Facebook, hoppas det är OK för dig.
En grej jag funderar över… Du skriver att noderna kan kommunicera direkt mellan varandra och behöver därför ingen Hub och det blir på så sätt väldigt responsivt. Du har säkert rätt i att man kan sätta upp associationer mellan enheterna (typ som i Z-Wave). Men vill du göra lite mer avancerad automation så behövs det naturligtvis en Controller, antingen llokalt på nätverket eller i molnet (alltså på samma sätt som i ett system med Z-Wave eller Zigbee). Och är det inte i praktiken där fördröjningarna ligger? Thread är ju trots allt bara ett nytt meshat radioprotokoll.

Vi kommer under 2021 se en enorm anstormning av produkter baserade på Thread och CHIP. För att inte gå i fel spår så kommer vi nu ge ut ett nyhetsbrev “Effektmagasinet” som vänder sig till villaägare som vill göra sitt hus smart.

Skulle Eve i teorin kunna implementera Thread på gamla bluetooth enheter med mjukvara? Vad krävs egentligen?

I teorin ja, som jag har förstått det hela. T ex så kommer Eve Home att uppdatera en del av sina nyare produkter så att dessa får stöd för Thread.

Men, precis som med många andra uppdateringar till äldre produkter så begränsas det säkert av vilket chip som sitter i produkterna samt att man ogärna uppdaterar flera år gamla produkter. Det blir upp till tillverkarna att visa sin välvilja här men jag skulle inte förvänta mig för mycket dock.

Så kan det vara, ju mer avancerade automationer som önskas så krävs säkert en mer renodlad controller. I fallet HomePod mini så agerar denna som en border router och jag har testat svarstiden på att tända och släcka en Nanoleaf Essentials E27 mot en Philips Hue Lustre E14 placerade i samma rum och anslutna till HomeKit. I fallet Nanoleaf som har stöd för Thread så tänds belysningen blixtsnabbt medan Hue har en fördröjning på ca 1,5 sekund.

Visserligen så är detta inget som jag uppfattar som nödvändigt i ett smart hem, just responstiden för belysning. Finns mig veterligen ingen som skulle ha krav på snabbare aktivering av en ljuskälla. Det intressanta kommer på sikt att bli stabiliseringen av nätverket i hemmet med bättre räckvidd som jag ser det.

Är båda dessa anslutna till en hubb när du testade detta eller ingen av dem är det?

Lite klargörande hur just Eve tänker ang bla uppdatering av gamla enheter: HomeKit Over Thread With HomePod mini and Eve | evehome.com

Tack för svaren!
Länken innehöll allt man ville veta i kommentarsfältet. Av texten tolkade jag att allt som har bluetooth kan användas med Thread. I kommentaren är dom tydliga med att det bara är modeller från 2020.
Eve support är för övrigt väldigt loja. Har försökt komma underfund med ett problem jag har, men det slutar bara med att Volker bortförklarar allt och säger mer eller mindre ”tack och hej”. Jag får aldrig något konkret svar eller någon hjälp alls med mina problem när det kommer till Eve.

Någon som känner till en e27 förutom Nanoleaf som har stöd för Thread? Lamporna är för breda för kupolen.

Nog dåligt med det än så länge, Hue stödjer ju det men då endast bryggan så det blir ju lite mesig meshing :slight_smile:

Hue måste alltid ha hub.

Trist! Tycker dock att det borde komma fler ganska snart.

Ja det lär det göra!

Tycker påståendet om 1,5 sekunders svarstid låter helkonstigt, det har jag aldrig någonsin upplevt.