Vad är Matter och hur fungerar det?

Från sajten:
image

Äntligen kom då dagen när Matter officiellt lanserades. Men, vad är Matter och varför är det en så stor snackis i teknikvärlden när det gäller smarta hem?

Att bygga upp ett smart hem är inte bara kul utan även utmanande i vissa fall. I alldeles för många fall så köps det in ett antal olika produkter som ska utgöra stommen i det smarta hemmet. I en del fall så visar det sig att vissa produkter inte vill fungera med varandra eller att de inte går att ansluta till den hubb eller gateway som redan används.

Uppgiften att som konsument förväntas ha full koll på vad som fungerar ihop eller inte har heller inte varit så lätt alltid. De som lever och andas smarta hem dagarna i ända har någorlunda koll men det löser trots allt inte problemen. För de som inte kommit igång än (och de är många) är det en djungel av produkter där osäkerheten om vilka som fungerar tillsammans är stor.

Därför var det tacksamt när elektronikbranschen valde att gå ihop och samarbeta kring en gemensam och fungerande standard – Matter!

Varför behövs Matter som en ny standard för smarta hem?

Matter är en gemensam standard för produkter till ditt smarta hem som är tänkt att överbrygga svårigheterna med kompatibilitet mellan olika tillverkare. Svårigheterna kring smarta hem består oftast i att en exempelvis en temperatursensor från företag X inte fungerar med systemet från företag Y eftersom kommunikationsprotokollen inte stöds eller kommunicerar med varandra.

Det är dock inte bara problematiken med att produkterna inte kommunicerar mellan varandra. Många gånger så krävs också olika gateways eller hubbar för att bygga upp ett smart hem. Helt enkelt därför att en hubb inte kan hantera alla förekommande produkter för smarta hem på marknaden idag.

Visst finns det hubbar som försöker lösa det men ingen kommunicerar tyvärr med alla förekommande protokoll. Detta leder ofta till att konsumenten många gånger har flera olika hubbar i sitt hem. Givetvis kan det vara trevligt och utmanande att ha många prylar hemma och då smarta hem snabbt växer till ett nyttigt intresse så växer också antalet prylar. Som drar energi på ett eller annat sätt. Många bäckar små och i dessa tider är det inte helt optimalt även om utvecklingen av tekniken och kraven på denna leder till mer energieffektiva lösningar.

Oavsett vilket så är det en djungel därute för den som vill börja bygga sig ett smart hem. Vi pratar om olika generationer av produkter, olika kommunikationsprotokoll, det är trådlöst och det är kabelanslutet samt produkter som kräver hubbar och de som inte kräver någon alls.

För att inte tala om alla appar som behövs laddas ner på mobilen för att kunna uppdatera och hålla koll på produkterna. Det blir snabbt ett par stycken som alla har olika gränssnitt och där en del lämnar mer att önska än andra. Dessutom behövs apparna för att installera enheterna i ditt smarta hem, även om du tänker styra dessa med en annan lösning. Visst, undantagen finns men inte alla känner till dessa.

Det här med kommunikationsprotokoll är ju en del av problemet med det smarta hemmet. Ett kommunikationsprotokoll kan enkelt beskrivas som ett språk som används för att de smarta produkterna ska kunna samtala med varandra och veta vad som ska göras. För den som ska sätta ihop ett smart hem idag så ser det ut så här många gånger när det gäller just protokollen:

 • Wi-Fi
 • Bluetooth
 • 433 MHz
 • Zigbee
 • Z-Wave
 • io-homecontrol
 • KNX
 • Thread

Utöver detta finns det givetvis fler protokoll och detta ställer till det för användaren. Enklast hade ju varit om det bara fanns ett protokoll som pratade med alla produkter. Men, förutsättningarna är annorlunda och vissa protokoll behöver ha en längre räckvidd än andra där en del meshar med varandra. I vissa fall behöver större datamängder transporteras och i en del fall skiljer sig hastigheterna åt också.

Det är med andra ord inte helt lätt att få allt att fungera på ett så smidigt sätt som möjligt. Därför föddes idén med Matter.

Vem står bakom Matter?

Idén till Matter föddes för ett antal år sedan av de stora elektronikjättarna Apple, Google, Amazon och Samsung för att nämna några. Alla företagen har som bekant en märkbar närvaro i våra hem via röststyrning i form av Siri, Google Assistent, Alexa och Bixby samt många gånger även med andra produkter. I början var arbetsnamnet Connected Home over IP (CHIP) och drevs av organisationen som då hette Zigbee Alliance.

Fler och fler företag anslöt sig till samarbetet eftersom de såg en stor vinning i det. Inte bara för att underlätta gentemot konsumenterna men också för att kunna minska sina utvecklingskostnader, returhantering samt bredda sin marknad för att nämna några av fördelarna.

Matter Companies

Istället för att utveckla en produkt och sedan anpassa denna till flera olika plattformar kommer bara en version att behövas framöver. Antalet returer till följd av felköp hos konsumenterna kommer också att minska vilket innebär besparingar för företagen. De som väljer att satsa fullt ut på standarden kan bredda sin marknad snabbt eftersom fler användare nu kan dra nytta företagets produkter = mer intäkter som kan användas till att utveckla fler och bättre produkter för oss konsumenter.

Just nu har mer än 280 företag verksamma inom elektronikbranschen valt att stödja Matter vilket är imponerande och bådar gott inför framtiden. Zigbee Alliance valde sedermera att byta namn till Connectivity Standards Alliance (CSA) för att minska förvirringen eftersom Zigbee är ett protokoll som ovanpå allt inte stöder Matter.

Hur ska Matter fungera?

Matter är i sig inget nytt kommunikationsprotokoll utan ett lager som ligger över andra protokoll. De protokoll som stöds är alla IP-baserade och omfattar i dagsläget Wi-Fi, Thread, Bluetooth Low Energy och Ethernet. Fler protokoll kan tillkomma i framtida uppdateringar men i dagsläget är det dessa som används för Matter-standarden.

Såväl Wi-Fi som Ethernet finns redan i våra hushåll idag och används av många tillverkare av smarta hem-produkter för att ansluta till varandra i ett lokalt nätverk. De kan också ansluta till molntjänster och till andra typer av produkter vilket ökar användningsområdet. Med tillskottet av Thread blir produkterna dessutom mer energieffektiva samtidigt som de meshar och bygger ett stabilare nätverk i hemmet. En stor fördel med produkter som använder Thread är att de inte behöver en dedikerad hubb eller gateway heller. De kan ansluta till det som kallas för Thread Border Router och fungera med andra produkter därigenom. Exempel på produkter som kan agera som Thread Border Routers idag är högtalare, routers och belysningsprodukter som exempelvis Apple HomePod mini, Apple TV 4K, Nest Wifi, Nanoleaf Lines och Nanoleaf Shapes.

En fördel med Matter är att produkter sömlöst kan ansluta till varandra och fungera stabilt och säkert vilket förklaras i videoklippet nedan. Matter-kompatibla produkter ansluts till Matter-kontroller med hjälp av QR-koder, Bluetooth Low Energy eller manuell inmatning av produktens unika kod, allt för att komma igång så enkelt som möjligt.

En viktig punkt också är att Matter fungerar lokalt och krypterat. Med andra ord så kommer ditt smarta hem att fortsätta fungera även om Internet ligger nere tack vare att dina enheter kommunicerar lokalt över IP-nätverket i hemmet. Produkterna kan i vissa fall kommunicera med molntjänster men behöver inte göra det för att allt ska flyta på i hemmet.

Vilka produkter kommer att fungera med Matter?

Inte alla vilket ska sägas direkt. Många företag har redan uttalat sitt stöd för den nya standarden och lovat att såväl nya som befintliga produkter kommer att få stöd, detta via uppdateringar av produkterna eller de gateways/hubbar som produkterna är anslutna till. Ett par av företagen som tidigt deklarerat sitt stöd för Matter är Philips Hue, Aqara, Eve, WiZ och Nanoleaf. Givetvis är även Apple, Google, Amazon och Samsung tidigt ute eftersom många av deras produkter kommer att användas för att styra det Matter-kompatibla hemmet.

Dessutom är det inte alla smarta produkter som kommer att få stöd för Matter. Inte via den första versionen av Matter men i kommande releaser är tanken att fler produktkategorier ska inkluderas. I första omgången finns följande produktkategorier med:

 • Ljuskällor, strömbrytare och andra kontroller för belysning
 • Smarta pluggar och mikroreceivers/inbyggnadsmottagare
 • Dörrlås
 • Termostater och andra HVAC-produkter (Heating, Ventilation and Air Conditioning)
 • Solskydd
 • Säkerhetssensorer
 • Garageportskontroller
 • Trådlösa accesspunkter och bryggor
 • TV-apparater och mediespelare

Produkter som säkerhetskameror och robotdammsugare till exempel är inte en del första versionen av Matter utan väntas komma i nästa version. Här väntas även laddning av elbilar, energimätning och köksapparater inkluderas som alla blir en del av det smarta i ditt hem. Först tar vi oss an Matter 1.0 innan det är dags för Matter 2.0, eller hur?

Som framgår i videoklippet ovan så blir det alltså möjligt att styra en och samma produkt från olika enheter. Med andra ord så blir det möjligt att kontrollera en termostat från exempelvis Nest med en HomePod mini, en Android-telefon eller en Alexa-högtalare – så länge alla produkter är Matter-kompatibla. I detta sammanhang nämns “Multi-Admin” vilket innebär precis vad det låter – att en produkt kan styras av olika kontroller, exempelvis Apple Home och Samsung SmartThings.

Värt att tänka på också är att Matter är Open Source och finns på GitHub vilket innebär att det är fritt fram för företag att ta sig an standarden även om det i slutändan krävs en certifiering för att få märka sina produkter med Matter-logotypen.

Vad behöver jag för att få Matter att fungera?

Givetvis behövs produkter som har stöd för Matter men också någon form av Matter-kontrollenhet vilket kan vara en Android eller iOS-mobiltelefon med ett uppdaterad operativsystem. Det kan vara en smart högtalare, en router eller en tv-apparat där alla är uppdaterade till att kunna kontrollera andra enheter med stöd för standarden. Pratar vi om Apple Home och Google Home till exempel så kommer dessa att kunna styra både produkter som är kompatibla med Matter och de som inte är det. Det ena utesluter inte det andra vilket är positivt med tanke på den mängd produkter som redan finns på marknaden.

En av de stora fördelarna med Matter är att du som användare inte behöver en dedikerad app för att lägga till en ny, kompatibel produkt. Detta innebär att det kan bli slut på att behöva ha ett trettiotal appar i din mobil för att styra och lägga till alla produkter du har i ditt smarta hem. Troligtvis blir det ändå så att för mer avancerade styrningar så kan den, till produkten, dedikerade appen behövas beroende på hur många inställningsmöjligheter som integreras i Matter-kontrollen. Så du behöver kanske bara fem appar i slutändan vilket i sig är bättre än trettio men det blir med all sannolikhet väldigt individuellt utifrån de egna preferenser och krav man har som användare.

Har du idag en Philips Hue Bridge eller en Aqara M1S eller M2 Hub så kommer dessa att få en OTA (Over The Air) uppdatering som ger stöd åt alla anslutna tillbehör och produkter i dessa hubbar/bryggor. Många har redan idag en del av de produkter som kommer att uppdateras vilket innebär att du i bästa fall inte behöver köpa något nytt inledningsvis. Även WiZ har deklarerat att alla deras produkter från mitten av 2021 och framåt kommer att uppdateras kostnadsfritt för att stödja Matter. Glöm för all del heller inte bort IKEA som med sin nyligen lanserade hubb, DIRIGERA kommer att få stöd för Matter också, troligtvis under nästa år.

Matter kommer inte vara den kompletta lösningen eller frälsningen för det smarta hemmet men ett stort steg på vägen. I takt med att företagen antingen uppdaterar sina befintliga produkter eller lanserar nya med stöd för Matter så kommer spridningen att öka. Men, de flesta räknar trots detta med att det totala genomslaget för Matter ligger längre fram i tiden. Även yttre faktorer som den rådande bristen på elektroniska komponenter kan göra att utrullningen tar längre tid än förväntat. Lägg därtill den skepsis som finns bland många användare och inte minst hos de som inte direkt kastar sig över innovationer direkt när dessa lanseras.

Matter ser dock ut att vara här för att stanna och vi ser glatt fram emot att kunna dela med oss av våra egna erfarenheter av standarden. För ja, du gissade rätt – vi kommer att kasta oss över produkterna som blir kompatibla med Matter!

Känner du att något är otydligt eller att vi glömt något – kommentera gärna i Bubblan så justerar vi i artikeln. Hoppas den bringar lite klarhet i vad Matter är!

11 gillningar

Bra artikel @Micke_Rehn !

1 gillning

Väldigt bra! @Micke_Rehn

1 gillning

Har lite svårt att greppa hur pass mkt allt kommer ”gifta” sig.

Kör idag både Google Home och Homekit (Google mest för rösten och Homekit mest för dashboard).

Kommer jag kunna få in tex Homekit kameror och se livefeed i Google Home, kommer jag kunna få in en Nest CAM och se livefeed i Homekit?

Kommer jag kunna få in Aqara sensorer (dörr/fönster) i Google Home, som då kommer kunna visa status, skicka notis, trigga en automation? (Nya Google Home skulle väl stödja det här). Använder Homekit till det här idag, alla Aqara sensorer mm

Som sagt hur mkt kommer allt gifta sig?

Att behöva ha en hub för varje tillverkare är ju inte särdeles smart. Kan inte EU lagstifta om det?

Precis, det är inte smart och förhoppningsvis i en framtid om och när allt stöder Matter så kommer inte dedikerade hubbar att behövas längre. De kommer inte att försvinna men de kommer garanterat att bli färre. Som det är nu så kommer det ändå att finnas kvar en del på marknaden eftersom många tillbehör kommer att få stödet, inte direkt utan via just en befintlig hub (Philips Hue och Aqara till exempel). Dessa använder Zigbee som kommunikationsprotokoll vilket ej har stöd men via bryggan som använder Wi-Fi kan stöd appliceras. På sikt kommer säkerligen Aqara att gå över helt till Thread som då inte kommer att kräva anslutning via deras hubbar. Men, det kommer att ta tid och resultatet blir säkert bra ...om ett antal år :slight_smile:

1 gillning

Inget jag behöver foka på med andra ord. Får låta barnet sköta det åt mig :sweat_smile:

Tack Tobias och en del kommer att gifta sig och en del leva i ensamhet :slight_smile:

OM, jag säger OM, alla produkter får stöd för Matter så kommer du att kunna se en kamerafeed från en Apple HomeKit-kamera i din Nest Hub och Google Home. Men, nu är inte kameror med i första omgången av Matter - troligtvis i andra versionen som släpps nästa år enligt ett samtal jag hade med Arlo på IFA-mässan i Berlin.

Detta kräver givetvis också att de chip som använts i kamerorna kan uppdateras vilket dessvärre inte är helt självklart. Bra om det går men i vissa fall kan hårdvaran vara för gammal för detta. Då kommer du att behöva, antingen köpa en ny kamera eller bara acceptera att den inte går att styra lika öppet som du hade önskat.

För sensorer i Google Home så bör det ske en förbättring här. Mina sensorer från Aqara syns i Google Home men jag kan inte göra något kul med dessa. När de får stöd för Matter via Aqara hubben kommer de att kunna användas för att trigga scener eller automatiseringar. Den nya appen från Google som ska ha stöd för Matter kommer att fixa detta. Detta bidrar till att Google Home dessutom blir mer kompetent som en smart hem plattform vilket inte skadar alls.

Skillnaden mot de som använder Apple HomeKit idag kommer inte att bli så stor eftersom här styrs det mesta redan så som vi önskar med automatiseringar, sensorer och annat som triggar. För en Google Home användare kommer en ny värld att öppnas om man säger så.

Men, exakt vilka kameror (när det blir aktuellt) som får stöd och hur de får det återstår att se. Har ännu inte sett någon specifikation kring detta men hoppas på det bästa. Får mina Logitech Circle-kameror stöd drar jag en lättnadens suck :slight_smile:

4 gillningar

Väldigt omfattande och bra genomgång av Matter! @Micke_Rehn

1 gillning

Tack för bra artikel! Jag har också en fundering; Som jag förstår det är Matter i uteslutande ett lager för att underlätta för användare (konsumenter)? Jag jobbar på ett företag som bl.a. utvecklar egna BLE- och radioprotokoll för våra B2B produkter. Ser stor potential i protokoll som t.ex. Thread som jobbar med självläkande mesh-nätverk och låg energianvändning. Kommer företag som oss kunna gå över till Thread (som jag förstår är typ open source) för våra B2B produkter och sälja dessa produkter och lösningar, även om det inte är riktade mot konsumentmarknaden? Behöver man i så fall fortfarande licensiera sig enligt Thread, eller kan man bara kopiera och använda sig av den teknologin?

1 gillning

Tack för ett grymt svar @Micke_Rehn !

Ja Google verkar göra ett stort kliv uppåt vad gäller smarta hem (får man hoppas).

Använder ju båda idag som sagt, men känns som Google med alla deras skärmar, högtalare mm är ett ”bättre” val än Homekit. Dock är Homekit väldigt enkelt att jobba med redan idag. Så ja man får väl se helt enkelt.

Gillar dock Googles produkter vad gäller smarta hem iaf vad gällerbpris och tillgänglighet , även om man sitter på mestadels Homekit idag, men allt blir mkt dyrare så fort det ska vara Homekit kompatibelt.

Bra fråga, jag har primärt fokuserat på det som rör konsumentmarknaden men visst finns det säkert många användningsområden även för B2B. Exakt hur det ligger till här vet jag dock inte men kolla in hemsidan för Thread: https://www.threadgroup.org

Jag brukar kunna hitta en hel del nyttiga webbinarier där mellan varven som jag kollar på. Ofta på en för teknisk nivå för mig men det känns ändå som att jag plockar upp något då och då. Någonstans tror jag att det hägrar en licensiering av något slag även för Thread men jag reserverar mig för detta.

Fantastiskt artikel @Micke_Rehn, hatten av!

1 gillning

@Micke_Rehn är vår egna expert på Matter och Thread. Finns ingen som förklarar det så tydligt som Micke!

Bra jobbat.
Håll oss gärna uppdaterade när det blir 'skarpt läge', praktiskt fungerande produkter.

Hej, jag kommer skaffa smart belysning inom kort som första delen i smart hem bortsett från högtalare. Jag använder Google Home och googlade nu på vilket fabrikat jag ska välja. Hue verkar ha störst utbud men det blir för dyrt. Sedan har Wiz och Deltaco samt Cleverio intressanta prylar till bra priser men jag skulle vilja mixa dessa 3 för att få det jag villhöver. I artikeln nämns att man kan styra en pryl från olika plattformar som tex Android smartphone eller en iPhone osv men i vårt hem har vi Samsung telefoner så det är mer tvärtom. Alltså att vi vill kunna styra tex IKEA, NEST, WIX mfl via Google Home-appen.
Går det?

1 gillning

Vi har allting i både, Apple Home, Google Home och Home Assistant. Vår go to är alltid Home Assistant förutom i köket där vi har en Nest Hub som vi styr lite med.

Min rekommendation är alltid att kolla på Home Assistant, men det passar inte alla för att det är och kan vara väldigt komplicerat.

Välkommen till forumet!

Hej och tack.
Home Assistant har jag inte hört talas om förut men mitt mål är det berömda "samboanpassade" valet. Jag vill själv också att det ska vara enkelt och bara funka ...
Men då kan det funka så som jag skrev då?

Jag har lagt ner 1000+ timmar under åren på vårt hem med Home Assistant så det passar inte alla. Man behöver inte göra så mycket givetvis men fördelen med Home Assistant är att du slipper alla hubbar till respektive märke.

Vi har några wifi lampor och ledbelysning, resten är Zigbee protkollet och allt går till en dator med Zigbee adapter.

Förstår att detta blir en djungel och rätt komplicerat, men rekommenderar att titta på Home Asssistant tråden här på forumet.

Ni kommer förmodligen klara er med t.ex. IKEA hub och deras lampor om man inte vill göra det för avancerat.

Ett litet tips, det är kul att tända och släcka, ändra färg osv på lampor via mobilen till en början. Efter ett tag så vill man att det bara sker automatiskt. Går jag upp på natten så ska belysningen tändas i badrummet till 30% och släckas efter några minuter osv osv. När man börjar få till sånt så blir det riktigt kul och en "game changer" enligt mig. Vi använder i stortsett aldrig vanliga brytare längre. :slight_smile:

1 gillning

@TSagare

I all välmening så hade jag rekommenderar att du håller dig till tillverkarens hub, åtminstone initialt. Detta om du inte har ordentlig lust att lägga ner mycket tid för att sätta dig in i Home Assistant och därefter mycket tid samt tycker det är väldigt roligt att hela tiden hålla på och pilla, tweaka, bygga och felsöka. För detta krävs med Home Assistant och det passar för vissa, andra inte.

1 gillning