Upprop inifrån Apple mot dåliga arbetsförhållanden

Från sajten:
image

Allt mer fokus läggs på Apple och arbetsförhållandena inom företaget. Men då det tidigare var underleverantörers villkor i fabrikerna så handlar det nu om medarbetarna på de amerikanska kontoren och säkert runt om i världen.

Apple är inte immunt mot strukturer som skapar dåliga arbetsförhållande för vissa individer som jobbar där. Detta menar anställda som ligger bakom uppropet #AppleToo.

Apple workers are coming together to talk openly about issues we want addressed in our workplace.

Discrimination, harassment, and retaliation happen at #AppleToo.

If you work or worked for Apple, or a third party, connect with us at https://t.co/sQMQ22Thvf.

— Apple Workers #AppleToo (@AppleLaborers) August 23, 2021

Hashtaggen anspelar på det faktum att Apple länge setts som en drömarbetsplats som i mångt och mycket varit immunt mot de problemen som uppmärksammats genom till exempel MeToo. Men i USA har fokus också legat på bristen på mångfald. Där glastaken för minoritetsgrupper varit tämligen tjocka.

På Appletoo.us kan vi läsa bland annat följande:

“For too long, Apple has evaded public scrutiny. The truth is that for many Apple workers — a reality faced disproportionately [..] the culture of secrecy creates an opaque, intimidating fortress. When we press for accountability and redress to the persistent injustices we witness or experience in our workplace, we are faced with a pattern of isolation, degradation, and gaslighting.

No more. [..]”

Förra veckan kunde vi också läsa om hur en kvinnlig medarbetare blev tillsagd att stanna hemma och inte komma till jobbet efter att hon varnat om sexism på arbetsplatsen. Den som gav orden om att hon skulle stanna hemma var också en av hennes plågoandar.

For anyone trying to catch-up on my #Apple saga, I gathered the major Tweets & articles so far here: https://t.co/ilsbtyaFgz pic.twitter.com/Z78hzLnTIa

— Ashley M. Gjøvik (@ashleygjovik) August 17, 2021

Foto Allan Levine CC0 1.0 Universal (CC0 1.0) Public Domain Dedication

2 gillningar

Nu har Ashley Gjøvik fått sparken med argumentet att hon läckt företagshemligheter (vilket inte är helt ovanlig anklagelske när man pratar om intern kultur) och för att hon inte ville ta detta samtal på plats utan ville ha allt på mail.

Inte ovanligt i stora företag där det är lättare att ge någon kicken än ta diskussionerna.

1 gillning

Intressant att Apple avskedade henne dagen före hon skulle lämna sin affidavit

De måste ju ha förstått det kommer att bli blås runt hennes avskedande.

Speciellt när Appletoo stories börjar dyka upp