Uppkopplade lampor eller uppkopplat ekosystem - vad är skillnaden?

Hela detta inlägget är reklam för Wiser:
image

Det uppkopplade hemmet kommer i många former och variationer — från enkla lampor till komplex fastighetsstyrning.

Många är vi som börjar vår smarta hem-resa med framförallt uppkopplade lampor. En förhållandevis enkel start där det bara är att byta ut de gamla lamporna mot uppkopplade varianter.

Utöver app-styrningen är det inte ovanligt att vi även sätter upp en trådlös fjärrkontroller på väl utvalda ställen i hemmet.

Därefter är lätt hänt att börja snegla på sensorer och kameror. Trygghet är ett effektivt incitament för att få investeringsacceptans på fler uppkopplade prylar.

Med fler uppkopplade enheter hamnar vi emellertid snabbt i utmaningen att få produkter från olika tillverkare att prata fint med varandra. För det finns exempelvis Apple HomeKit som är enkelt att använda men saknar stöd för den breda massan produkter. Vi har Google Home som stödjer det mesta men där är det inte alltid intuitivt att skapa automatiseringar och flöden. Därefter finns det en rad mer eller mindre komplicerade tredjepartssystem.

Det finns ett alternativ

Alternativet är att satsa på ett och samma ekosystem. Det vill säga att en tillverkare står bakom flera segment av det uppkopplade hemmet. Men då måste vi göra ett vägval. När det kommer till sensorer av olika slag är det dock enkelt. De är nästan alltid beroende av en internetansluten hub. Större produkter som behöver mer bandbredd så som kameror är i sin tur direktuppkopplade mot det trådlösa nätverket. Däremot finns det lite olika skolor beträffande lamporna.

De kan antingen vara direktuppkopplade till internet via Wi-Fi eller genom att de ansluts till en hub som i sin tur har nätverksaccess. Oavsett behöver de alltid aktiv ström. Det går inte längre att kontrollera dem om någon släcker lyset genom de traditionella lampknapparna.
Uppkopplade lampor finns i princip endast som E27, den traditionellt stora kontakten som vi ofta ser i taklampor. Därefter har vi E14 som vi känner igen från många fönsterlampor. Slutligen GU10 som är fattningen, det vill säga anslutningsstiften, på de lampor som vi använder i de flesta takspottar.

Wiser app

Genom att sätta intelligensen i knapparna har vi möjlighet att både använda vriddimmers, vanliga knappar men också uppkopplade lampknappar med inbyggd rörelse- och ljussensor.

Men det går också att göra helt vanliga lampor, oavsett fattning, uppkopplade genom att istället sätta intelligensen i de vanliga lampknapparna. Det finns flera sätt att göra det på. Antingen installerar vi så kallade inbyggnadspuckar på redan existerande knappar. Eller så ersätter vi dem helt med nya varianter som är uppkopplade från början. Det ena utesluter inte det andra. Med Wiser från Schneider Electric som vi använder som exempel i den här artikeln finns det flera varianter att välja mellan.

Lampa

En helt vanlig traditionell dimbar filament-lampa kan kosta en femtedel av vad en uppkopplad variant kostar.

Fakta om dimbara lampor

 • Alla lampor är inte dimbara och det står tydligt på förpackningen huruvida de kan dimmas eller ej. Står det ej något är de ej dimbara.
 • Armaturer med inbyggd ljuskälla är det ofta tvärt om. Där brukar det istället stå tydligt att de inte kan dimmas, om så är fallet.

Fördelen med uppkopplade lampknappar handlar om stabilitet – det finns ofta inga batterier som kan ta slut och även vid nätverksavbrott så går det att tända och släcka som vanligt. Fördelen att sedan använda ett system som inte bara erbjuder lamprelaterade produkter utan även sensorer och kameror är enkelhet. Stabilt och enkelt alltså. Men finns det några nackdelar?

Här kan det vara bra att känna till att det som måste anslutas direkt till elnätet, som inbyggnadspuckar och direktuppkopplade lampknappar kräver certifierad elektriker. Det är också genom dem vi köper denna typen av produkter.

Men när de fasta installationerna är på plats kan vi själva addera till sensorer och kameror som vi behöver för att göra de automatiseringar vi finner önskvärda i våra hem.

Anslut röstassistent

Så ansluter du Wiser till Google Home

 1. Starta Google Home-appen på din telefon.
 2. Tryck + längst upp i vänstra hörnet.
 3. Välj Konfigurera enhet.
 4. Välj Fungera med Google.
 5. Sök upp Wiser och tryck på Wiser By SE.
 6. Logga in med det användarnamnet som du skapade när du installerade ditt hem i Wiser-appen första gången.
 7. Om du inte ser dina Wiser-enheter direkt kan du säga “Ok Google synkronisera mina enheter”

Några utvalda automationen och scenarier i Wiser-systemet

Genom att sätta en rörelsesensor utanför sovrummet tänder vi upp badrummets två lampor under två minuter på 20% dimning. Men det gäller bara mellan 22.00 och 05.00 på natten.

Här har vi satt upp en upp en rörelsesensor utanför sovrummet så att badrummets två lampor tänds upp under två minuter på 20% dimning. Det aktiveras emellertid endast mellan 22.00 och 05.00 på natten.

Wiser lampknappsautomation

Genom att skapa scenarier där vi ställer in alla lampknappar, dimmers och inbyggnadspuckar på ett visst sätt kan vi sedan koppla det till en lampknapp.

I detta fallet tänds hela huset upp till 30% förutom sovrummet som endast dimmar upp till 10%. Det har vi kopplat till en trådlös tryckknapp i just sovrummet.

Så kommer du igång

Anlita en elektriker

 1. Börja med att hitta din Wiser-certifierade elektriker.
 2. Gå tillsammans igenom dina önskemål och behov i hemmet.
 3. Elektrikern köper in och installerar produkterna.
 4. När väl allt är på plats är det endast du och de du delar ut tillgång till som kan styra ditt hem.
 5. Sensorer och andra enheter som du vill utöka med och kan installera själv hittar du bland andra hos Bauhaus.se, elbutik.se, proffsmagasinet.se och m.nu.

Behörig elektriker?

Hoppas du blivit klokare på skillnaden mellan olika sätt att se på uppkopplade produkter samt för- och nackdelarna med att blanda enheter från flera olika tillverkare jämfört med att köra ett och samma ekosystem.

Kommentera och berätta gärna vad du använder för system idag, om det är något du saknar eller hur du skulle vilja ha det i framtiden. :)

1 gillning

Går det att integrera wiser mot andra system? Exempelvis Home Assistant, Domoticz…?

Absolut! Wiser Schneider - Zigbee - Home Assistant Community

@Esse du testade ju Wiser nyligen och producerade en fin film. Har du fått någon uppdatering kring stödet för Matter? Vet att de lovat att det ska komma. Men i och med att HomeKit stöd inte skulle komma till Wiser undrar jag om Matter-stödet skulle resultera att man ändå får in alla puckar och uttag i Apple Home?

Det som stödjer Matter kommer även komma in i Homekit. Jag har inte fått någon ny information. Men om jag känner den här processen rätt kommer det börja med några få enheter och sedan breddas allteftersom.

1 gillning

Hoppas på en uppföljande video sen då :slight_smile:

Jo men absolut!

1 gillning