Tyskt företag lovar fixa Matter för Somfy RTS

Från sajten:
image

Matter är ju ett hett område nu inom det smarta hemmet. Det är dock inte lösningen på allt men det dyker tacksamt nog upp kreativa lösningar på vägen.

Att Matter mer eller mindre påstås vara guds gåva till det smarta hemmet är väl att ta i men visst, när alla produkter har stöd för standarden så blir det säkert enklare. Dock så finns det ju ganska många produkter ute på marknaden redan som antagligen aldrig får officiellt stöd för standarden vilket kan bero på hårdvarubegränsning eller att protokollen som används för kommunikation inte stöds. Ett av dessa är Somfy RTS som använder frekvensen 433,42 MHz för kommunikation och är ett envägsprotokoll vilket innebär att användare inte får någon återkoppling på enhetens status. Nu har dock tyska företaget Mediola tagit fram en egen lösning på RTS och Matter.

Mediala Matter Bridge för Somfy RTS är, precis som det låter, en brygga som ska se till att produkter som använder Somfy RTS kan användas med Matter. Genom att dessa produkter får stöd för Matter via bryggan så kan de också användas på fler plattformar, bland annat Apple Home som idag inte tillåter RTS som en kompatibel lösning tack vare att den inte har dubbelriktad kommunikation. För Apple Home-användare med produkter som använder Somfy RTS skulle detta alltså innebära att nya möjligheter öppnas upp i automatiseringar och kontroll av bland annat solskydd. Utöver Apple Home så kan dessa då även användas med Samsung SmartThings, både Google Home och Amazon Alexa stöds redan idag via den smarta controllern TaHoma från Somfy.

Den som investerar i Mediola Matter Bridge för Somfy RTS kan även styra enheter direkt från den egna kostnadsfria appen, Connect App. Produkter som läggs till i bryggan synkroniseras automatiskt med den plattform som används av användaren via Matter. Utöver att stödja solskydd från Somfy via bryggan så går det även att kontrollera belysning, grindar och garageportar för att nämna lite fler kategorier. Observera att en del funktioner inte nödvändigtvis blir tillgängliga via Matter då inte all funktionalitet kring en produkt i nuläget alltid stöds av standarden.

 

Rekommenderat pris för Mediola Matter Bridge för Somfy RTS är 149 euro men just nu lämnas en rabatt på 50 euro till de 1 000 första kunderna. Leverans ska ske från den 14 januari nästa år.

Källa: Mediola