Tiptapps kamp mot Stockholms stad

Från sajten:
image

Att köra andras grejer till återvinningen är ett brott om Avfallslagstiftningen och därmed förbjuds Tiptapp och andra liknande tjänster.

Tippapps grej är att personer kan utannonsera vad de behöver bli av med och vad man är beredd att betala för detta. Därefter tar andra vid och utför uppdraget. Tiptapp tar sedan 10% av arvodet.

Men detta uppskattas alltså inte av Stockholms Stad som meddelar att så här får det inte gå till för det är nämligen bara kommunen som får ta hand om avfall och återvinning.

Till DN säger Camilla Husebye Becker, handläggare på miljöförvaltningen “[..] vår roll är att utöva tillsyn över att miljöbalken efterlevs. Avfallslagstiftningen har inte tagit höjd för de nya tjänsterna”

Behöver man hjälp att bli av med större grejer skall man därför vända sig till Stockholm Vatten och avfall som har upphandlat entreprenörer för ändamålet.

Alla inblandade verkar dock överens om att lagstiftningen är något föråldrat och att den bör förändras.

Via: DN.se

Från sajten:
image

Tiptapp ger sig inte och kommer inte ta bort appen trots beslutet om att det inte är helt korrekt att använda den. Detta då endast delar tjänsten – som låter andra frakta bort ens saker till återvinningen – anses vara olagliga.

Appen har blivit populär i Stockholm och erbjuder enkel kontaktväg mellan personer som vill bli av med skräp och personer som kan hämta upp och slänga på återvinningen för en liten peng.

Men man har också en kategori som heter bortskänkes och detta är helt ok.

Samtidigt låter man hälsa till Breakit att man inte fått något beslut skickat till sig och egentligen inte kan agera förrän det sker.

Från sajten:
image

Tiptapp är inte olagligt enligt en ny dom!

Appen som låter Stockholmare hämta andra Stockholmares saker för återvinning är helt ok att använda. Därmed faller Stockholm Stads påbud om att appen måste sluta med sin verksamhet. Detta beslutade Mark- och miljödomstolen nyligen.

Via DI Digital.

Tidigare artikel från 16 oktober 2018:

Ta-hand-om-andras-skräp-appen Tiptapp fortsätter verksamheten trots att Stockholm stad menar att det är olagligt att hjälpa andra med att köra saker till återvinningen.

Detta då man överklagat beslutet och anser att det därmed inte vunnit laga kraft. Personerna bakom appen verkar vara beredda att ta det här hela vägen till högsta instanser och på så sätt försöka ändra lagstiftningen.

Tiptapp inser att den här frågan handlar om överlevnad och på deras webbsida har de tagit fram en sektion där de förklarar sin syn på det hela.

 

Älskar tipp tapp, 340 spänn för att få iväg all den skit och jag slipper smutsa ned bil, fälla säten och slita ur barnstolar. La upp annonsen och 10 sekunder senare var det 10 pers som ville hämta. Helt galet.8 gillningar

Får de göra vad de vill med sakerna typ lägga ut de till försäljning? Eller måste det till återvinningen? Får du någon kvittering på vart det tog vägen? Så det inte slängs i skogen t e x.

De får behålla det om de vill men gällande att det går rätt till så skriver de följande:

Verifierad Återvinning - Hur fungerar dokumentationen?

Vid varje återvinningsannons måste den som hämtar avfallet gå igenom dessa steg, innan annonsen kan markeras som klar och pengar betalas ut.

  • Steg 1 - Vid upphämtning: Användaren tar en bild av bakluckan som visar att allt är upphämtat och lastat.

  • Steg 2 - Vid återvinningscentralen: Användaren tar en bild av bakluckan när hen anländer till återvinningscentralen.

  • Steg 3 - Efter sortering: Slutligen tas en bild som visar att bakluckan är tom efter att allt är slängt.

  • Geo-Koordinater och tidpunkter: Alla dessa bilder laddas upp direkt i appen tillsammans med geo-koordinater för att bekräfta att användaren är vid en återvinningscentral, och även tidpunkten för att säkerställa att besöket sker när återvinningscentralen är öppen.

Process och kontroll

  • Användarna visar att de återvinner korrekt genom att använda appen för att dokumentera hela processen.

  • All återvinning kontrolleras både automatiskt och manuellt av vårt supportteam.

  • Om något steg inte följs korrekt, eller om informationen inte stämmer, blockeras den användare som gjort avlämningen. Denne kontaktas sedan för att tillhandahålla eventuell saknad information.

  • Viktigt att notera är att inga betalningar görs förrän hela kontrollprocessen är klar och godkänd.

Genom dessa noggranna kontroller ser Tiptapp till att all återvinning som hanteras via plattformen sker på ett ansvarsfullt och miljövänligt sätt.

Återbruk

En mans skräp, en annan mans skatt! Den som hämtar kan givetvis också välja att behålla hela saker för eget återbruk!

2 gillningar

Underbar tjänst det där. Var på tippen för nån vecka sen med en massa skit. Först måste man ju fälla sätena, sedan klä in bilen i filtar för att det inte ska bli skitigt i bilen, sen åka iväg till tippen, köa o trängas som ett djur med alla andra, åka hem, plocka ur filtar ur bilen, fälla tillbaka säten o sånt. Nästa gång blir det tipptapp.

2 gillningar

Japp det är en hemsk process faktiskt och ärligt talat är detta så prisvärt så om man räknar in soppa och sin egna tid så är det inget att ens tänka på.

Nu är ju priset för att åka 2 mil med elbil försumbar, ~6kr för mig. Men just det där att slippa alla moment o slippa slita o svettas som ett djur är ju värt mycket.

Hur funkar det, kommer de upp till lägenheten o hämtar ens grejer? Eller måste man själv släpa ner det och eventuellt hjälpa till att packa in det i deras bil?

Gott att det finns ett system då denna typ av saker oftast drar till sig folk som vill göra det enkelt för sig.

1 gillning

Man kan välja helt själv i annonsen. Man kan bocka i att de kan hämta utanför, i hemmet och om de ska bära själva eller inte. Jag valde att de gör allt och jag satte priset själv.

1 gillning

Jag tycker det är rätt så enkelt. Upp med locket och fyll flaket, töm och stäng locket. Stanna på bolaget och köp en platta öl för de sparade pengarna. :joy::joy:

2 gillningar

Ja det är bra, de fick rätt mycket skit i början för då hDe de inte samma kontroller. Men har använt appen till mer än att slänga. Köper du nått stort på blocket kan du använda tipptapp så åker de och hämtar hos säljaren och kör hem det till köparen.

2 gillningar

Ja det är ju kanon för de som ingen bil har t e x eller att slippa och hyra ett släp för det kostar väl de pengarna idag. Sen är det ju en bra extrainkomst för de som kör. Win, win helt klart.

1 gillning

Verkligen!

Öppningen för återbruk gör det väl fullt möjligt att oseriösa kan slänga skiten i skogen om det anses smidigare än att åka till återvinningen och fotodokumentera hela processen?

@Marcus_Attefors har gjort sig skyldig till medhjälp idag? :joy::joy:

Det blev lyckligtvis helt legalt för fyra år sedan.

Jag antog att det var det då de hållit på några år. Tråkigt när myndigheter vill stopp bra saker, bättre att sätta upp regler hur det ska utföras på ett säkert sätt. Det är ju ändå miljön det handlar om i slutändan.

Tror att mycket handlar om det @marges tar upp

1 gillning