Tips på alternativ till Kronaby-klocka? (oavsett hybrid eller inte)

Tjena, jag är ute efter ett armbandsur i klassisk klock/kronograf-stil och alltså inte modern smartwatch a la Apple Watch. Vill helst att det ska vara en hybridklocka men annars en vanlig klocka, gärna med någon extrafunktion som tidtagning eller nått annat användbart. Vill gärna kunna se datum också.

Gillar designen på Kronaby men skulle vilja veta vad det finns för alternativ. Vet att Kronaby blev uppköpt efter konkursen och fortfarande lever men känns inte superstabilt. Vill hur som helst ändå veta vad det finns för alternativ med liknande koncept. Jag hade för mig att Skagen hade liknande klockor fast kanske lite mer avskalad design. Men när jag gick in på deras hemsida hittar jag inte ens några hybridklockor alls. Har dom slutat med hybrid nu eller?

Inspirationsbild:

1 gillning

Tjena!

Finns egentligen bara en klocka som är smart nog att kallas smartklocka, och det är Apple Watch.
Men, om du vill ha en klassisk tidvisning utan någon digital display så tänker jag osökt på Frederique Constants smarta klocka. Oklart hur up to date den är dock.

Följer upp lite… Withings är nog mer up to date, men knappast snyggare. :relaxed:

Ja nu var det ju inte en smartklocka jag sökte utan en hybridklocka så. Annars vet jag sedan innan att Apple Watch finns ja :wink: Nu är det dock främst utseendet och den klassiska looken jag söker, sen får det gärna finnas lite halvsmarta funktioner gömda. Men jag kompromissar inte med utseendet, det utseende jag söker alltså. Även om Apple Watch är snygg ur andra aspekter, en annan look.

Den där Frederique verkar ju också ha konkat eller nått? Allt var Sold out. Jo Withings har jag funderat lite på. Men ser lite tunna ut. Vill gärna ha lite tjockare boett likt Kronaby. Men ju mer jag tänker på detta ju mer inser jag att jag kanske ändå inte vill ha en hybridklocka. Marknaden verkar ju dö ut, företagen konka. Då slutar ju apparna uppdateras också. Vill inte ha en klocka där inte all funktionalitet funkar. Så tar gärna tips på icke uppkopplade klockor med utseendet Kronaby.

Jag är lite klocknörd själv och kan inte riktigt ge upp mina mekaniska ur, men har också insett att jag kanske inte behöver det smarta av en klocka.

Men om du vill få in lite notifieringar så kan detta möjligen vara något: https://wearchronos.com

Jag var med på deras pre-order 2016 och prylen funkar bra. Den adderar såklart lite höjd till boetten (att sen jag personligen kände att jag inte ville ha mer notifieringar än på telefonen och datorn är en annan sak).

Tack för tipset. Har du något tips på en icke-uppkopplad klocka annars som liknar Kronaby? Jag är lite inne på Triwa. Men skulle gärna ha en helvit (inte silver) urtvala OCH ha dagens nummer på urtavlan och det verkar dom inte ha någon modell som har. Då är det en silvervariant som gäller. Men är ändå en stark kandidat.

Jag är insnöad på mekaniska urverk så jag har rätt dålig koll på quartz-ur.

Jag skulle kanske kolla in lite klassiska Timex (Men's Watches | Shop all Men's Timex Watches).

Eller om du vill gå upp ett snäpp (till en klocka du i princip kan ge i arv), så tycker jag Hamilton har mycket snyggt och prisvärt (Women's & Men's Watches | Official Website | Hamilton Watch)

Ett annat mycket gott alternativ är valfri Seiko 5, du får en under $100 ny på typ Ebay. Mekaniska automaturverk av lite billigare japansk kvalitet men som kommer funka i all evighet ändå.

Behöver inte vara quartz-ur? Har jag råkat uttrycka det av misstag? :laughing:

Har iaf själv inte bra koll på olika urverk och hur en klocka fungerar. Nu är det främst estetik jag söker :slight_smile:

Tack för länkarna! Det var väldigt kul att kolla runt där. Nu har jag lite att välja och jämföra mellan :smiley: Gillade nog Timex mer än Hamilton trots att det är billigare. Men jag gillar lite mer ren design. Aldrig hört talas om dessa märken. Vad har dom för rykten?

Den som vill får gärna skicka fler länkar :slight_smile:

1 gillning

Nej, du har absolut inte sagt quartz, men refererat till Kronaby och Triwia som har billigare quartz-urverk. Så det var helt enkelt baserat på prispunkten jag drog den slutsatsen.

Estetik är inte alls en dålig början på ett klockintresse, tror dom flesta börjar med det som lite nedlåtande kallas “parfym-klockor” (typ Guess, CK, Diesel). Jag gjorde det iallafall.

Väldigt förenklat kan man säga att quartsverk går på batteri, är väldigt precisa och billiga men kanske inte håller en livstid, medan mekaniska urverk drivs av en fjäder, som antingen laddas med energi via att man vrider upp dom (manuella verk) eller genom rörelseenergi (automatiska verk). Mekaniska urverk är generellt dyrare (och exklusivare) men kan servas och håller en livstid. (Jag har till exempel min morfars Certina från 50-talet som tuffar på utmärkt.)

Timex är ursprungligen ett amerikansk lågprismärke som var lågpris långt innan Swatch. Dom har spottat upp sig designmässigt senaste åren.

Hamilton är också ursprungligen ett amerikanskt märke som gjorde fickur. Numera en del av Swatch-gruppen där jag skulle betrakta dom som en del av deras mid-range märken tillsammans med Longines och Tissot.

Lite beroende på andra krav du har och mer exakt vad du gillar skulle jag rekommendera att kolla runt lite på Tradera. Finns nästan alltid en hel del gamla fina grejer för ett par tusenlappar. Som den här t.ex. Tradera | Köp & sälj begagnat & second hand

Usch vilket misstag jag gjorde nu. Googlade Longines och kom in på sidor med nya Longines-klockor och dom är ju så jäkla häftiga. Men det är ju runt 20 papp för dom. Jag vet att även det är lågt pris eftersom det finns en enorm marknad med exklusiva klockor för låååångt över det.

Min budget är ju väldigt liten i sammanhanget. Mellan 1000 - 3000 har jag att röra mig med. Förstår ju att man kanske inte kan få allt man vill. Jag får väl välja bort de mest exklusiva märkena helt enkelt.

Begagnat är jag lite tveksam till så länge det inte handlar om en närstående eller släktings klocka då känns det lite roligare. Men att köpa nån gubbes gamla klocka på Tradera och gnugga in på min handled känns inte värt. Då köper jag hellre en sämre klocka men ny.

Man måste börja någonstans…

Men lite tillbaka till din första fråga. Fossil har ju en del hybridklockor som kanske kan vara värda att kolla på.

Även Tag Heuer Connected finns ju. Kanske lite stiff prislapp för en smartklocka dock.

Värdet på gamla smartklockor är väl rätt kass. Första generationens Apple watch duger väl bara som dörrstopp nu. :face_with_raised_eyebrow:

Festina köpte ju konkursboet efter Kronaby. Borde väl verkligen stärka upp för att Kronaby kommer att fortsätta att leva vidare och utvecklas.

Tror Kronaby kommer tillbaka i Sverige med nya tag. Dom säljer ju fortfarande- och uppdateringar kommer i samma takt som tidigare. Senast förra veckan.
Nu finns det ju en tung ägare bakom - Festina.
Jag skulle nog ändå välja den om man inte vill ha en smart klocka. Har själv och dessutom senaste generationen AppleWatch.

Om du orkar kolla runt så finns det mycket bra saker här och Jensa är bra att ha med att göra.

https://www.klockia.se/klockor-smycken

Om du steppar upp i pris till 5-6000:- så blir det lite lättare att hitta vad du söker.

Kan avslöja att det är just klockia jag gick in på för nån timme sen och suttit med sen dess. Har skapat en pinteresttavla och lagt in en mängd klockor därifrån som jag gillar och har börjat rangordna dem nu och skapat ett excel dör att jämföra specifikationer :grin:

Det är ju dock hittills en Timex-klocka jag gillar mest. Men känns lite jobbigt om den har ryktet som “billig”. Men får förmodligen försöka komma över det. Men ska först göra klart hela min research.

Inte hunnit kolla på Tag Heuer än.

Ang Kronaby och nya ägaren så läste jag om det ja att dom har en ny ägare men hade aldrig hört talas om namnet Festina. Läste att det var något spanskt bolag. Fick bara nån dålig magkänsla “hur bra är spanjorer på klockor egentligen, och kvalitet överlag?”… Fast nu när jag tänker, är inte Fossil typ spanskt? Eller minns fel kanske. Skulle ju kunna kolla upp innan jag skriver också, men orkar inte. Jag visste i alla fall inte hur stort det är, men låter ju mer betryggande när jag läser era kommentarer. Jag har Kronaby med som alternativ hur som helst, det har inte varit uteslutet någonsin men har velat ha mer att välja mellan bara.

Edit: En till fråga, hur bra är Lambretta?

Festina & Lambretta använder billiga billiga standard Miyota verk. De gör sitt jobb men inget man lyfter på ögonbrynen när man ser. Kvalitékänslan är ju så där.

Börjar nog bli galen. Letar och letar och letar på Google. Hittar inte the one. Har i alla fall börjat klarna vad det är jag vill ha. Hybrid har jag helt släppt. Nu är det viktiga att jag får rätt utseende. De flesta klockor är för tunna. Jag har insett att det är en höjd på ca 12,5-13 mm jag vill ha:

  • 12,5-13 mm tjock boett
  • Vit urtavla.
  • Brunt läderband.
  • Sen ganska djup insida med vinklad ytterkant på insidan.
  • Tre knappar/krona på sidan. Detta innebär att det mestadels är kronografer det handlar om.
  • Urtavlans utseende spelar också roll och här är det svårt att definiera. Det får inte vara för rent som Kronaby Nord. Men inte fööör plottrigt heller.
  • Det får gärna finnas en såndär liten ruta med dagens datum men det är inget måste.
  • Däremot två eller tre mindre urtavlor med annan räkning.
  • Jag har mestadels gillat när det finns en ”marin vintage”-känsla över urtavlan. Men det har ofta saknats den vinklade kanten eller något då.

EDIT: Varför funkar inte alla bilder nedan? Dom syns ju i preview när man skriver, men inte här när man sparat.

”Marin vintage”-känsla, fler urtavlor och fler knappar, men saknar den extra höjden på boetten och den vinklade kanten på insidan:
https://cdn.shopify.com/s/files/1/2808/5896/products/eEFMKMR3TeCtWpFbGpK4_AV_1844_BROWN_1500px_620x.png?v=1573824596

Vinklad insida, MEN för dåligt märke och ful logga:
https://www.klockia.se/static/files/28/2194whi.jpg

Vinklad insida, MEN för avskalad urtavla:

Vinklad insida, MEN vill inte ha färgade urtavlor och helst inte visare i guld:

Tror jag faktiskt ger upp detta nu. Det tar för mycket tid. Får nog lägga detta på is och ta upp igen när det råkar dyka upp nått jag gillar.

Du sprider vitt och brett i pris och modell. Bestäm dig för vad det får kosta och sedan in på några av dom stora sidorna för löp av klockor - nästan alla märken.
Är inget sanningsvittne eftersom jag använder AppleWatch 24/7 då jag är hörselskadad och även använder IPhone (11).
Tog hem en Kronaby- men har inte provat den ännu. Är ju lite ”halvvägs till AppleWatch” om man vill ha ngt som ser ut som en klocka men även är uppkopplad.

bild

Festina är en av dom största bolagen inom klockor. Pengar finns - så det var nog det bästa för Kronaby.
Uppdateringar kommer med jämna mellanrum - så ngn jobbar med det i alla fall.