Tile - En räddare i nöden om du tappar bort ägodelarna

Från sajten:
image

I dagens hektiska tillvaro är det inte helt ovanligt att vi glömmer bort saker och ting. Marknaden för smarta spårare har vuxit på senare år och vi tittar närmare på nyheterna från Tile.

Tile är en av föregångarna inom smarta spårare då de haft sina produkter ute på marknaden i flera år. För dig som eventuellt inte har koll på vad en smart spårare är så handlar det om en modern (och smartare) version av de enheter som fanns förr. För ni har väl inte glömt bort den lilla prylen som skulle fästas i nyckelknipporna och som man då kunde vissla på för att få reda på var man lagt nycklarna? Den som fungerade lite som den ville? Tile gör precis detta och mycket bättre och säkerligen har många stressade eller förvirrade människor haft nytta av deras spårare genom åren.

Personligen har jag inte använt mig av smarta spårare alls då jag troligtvis har ett för stort kontrollbehov över mina ägodelar för att förlägga dessa. Någon enstaka gång har jag väl irrat runt och undrat var jag lagt mobilen hemma men den har snabbt återfunnits. För ett tag sedan köpte jag en AirTag från Apple för att förstå hur de fungerar men också för att ha något att jämföra med när jag blev tillfrågad om att testa de nya och uppdaterade spårarna från Tile. I grund och botten fungerar de på samma sätt men skillnader finns såklart och här reder vi ut varför vi gillar Tile trots att jag är fast i Apples ekosystem sedan många år.

Förpackning & innehåll

Det var inte länge sedan Tile presenterade helt nya versioner av sina populära spårare. Vi fick se en ny och mer slimmad Tile Pro, en lite mjukare formgiven Tile Mate, en förbättrad Tile Slim samt den självhäftande Tile Sticker. Strax innan lanseringen damp det ner ett paket med alla nyheterna och jag har nu testat dessa i någon veckas tid och tycker att de faktiskt gör vad de ska och till ett bra pris.

Förpackningarna är tydliga när det gäller innehållet, om än lite svåröppnade när man som jag helst inte vill slita upp dessa som ett barn på julafton. Upptill på framsidan ser vi också att det finns en kompatibilitet med både Google Assistent och Amazon Alexa och det återkommer vi till.

Baksidan listar lite information om vad de gör samt vilken räckvidd de olika produkterna har. Alla produkterna har fått förbättrad Bluetooth-räckvidd och för Tile Pro är denna nu 120 meter medan de andra nu har 76 meter. Med andra ord fullt tillräckligt för de flesta hem som är den plats där vi oftast förlägger våra prylar i vardagen.

De versioner jag fått hem för att testa är alla svarta men för dig som vill, så finns nya Pro och Mate även i vitt. Finishen är snygg och för Pro och Mate är det stora skillnader jämfört med tidigare versioner.

Tile Lineup 2021 Products

Produkterna är lätta och ger ett kvalitativt intryck. En fördel som jag ser det med såväl Pro som Mate är att dessa är enkla att fästa direkt i en nyckelknippa vilket faktiskt innebär att prisvärdheten ökar. Inget behov här av att köpa till en extra hållare för enheten vilket lätt kan sticka iväg om du behöver ett större antal spårare för familjen.

Installation

Att installera de olika enheterna i appen Tile är en barnlek. Tydliga instruktioner för hur du går tillväga gör att det inte tar många minuter att få igång dessa. Tänk på att du behöver ge åtkomst till Bluetooth som är det protokoll som Tile använder för att hitta dina borttappade prylar.

Tile app installation 1

Beroende på vilken Tile som du köpt eller har för avsikt att använda så kan du välja vilken kategori denna ska tillhöra. I de flesta fall misstänker jag att det handlar om nycklar och väskor men givetvis så fungerar dessa lika bra med plånböcker, leksaker eller varför inte husdjuren?

Tile app installation 2

När din valda enhet är installerad så kan du via appen dubbelkolla att det hela fungerar som det är tänkt. Klicka på “Find” varpå en ljudsignal spelas upp från din plånbok eller nyckelknippa. Det hela är enkelt och fungerar bra men tänk på att det inte handlar om en sekundsnabb koll så du får avvakta några sekunder innan en signal upprättats och enheten ljuder.

Tile app installation 3

Det är också möjligt att söka omvänt om du skulle vara av med din mobiltelefon för en stund. Då kan du trycka på logotypen på din spårare varpå denna kommer att söka efter din mobil som då spelar upp en signal så du kan lokalisera den.

Tile har kompatibilitet med både Google Assistent och Amazon Alexa vilket innebär att du kan fråga dina röstassistenter var dina bilnycklar finns. Då många av oss idag har en smart högtalare hemma kan detta underlätta för dig att få reda på var du lagt dina nycklar eller plånbok.

Användning i vardagen

Då jag normalt sätt (tack och lov) inte brukar tappa bort saker så har jag fått testa på lite mer kreativt sätt. Typ, blunda och släng iväg bilnycklarna ut i buskagen eller i skogen när familjen gjort en utflykt. Därefter har jag sedan testat via appen att söka efter nycklarna eller plånboken och fått en ljudlig signal som jag kunnat navigera efter. Visserligen ett enklare test men det fungerar i varje fall vilket ju är det viktigaste. Har jag befunnit mig på min arbetsplats har jag sökt efter nycklarna från olika konferensrum och platser vilket också gett ifrån sig en signal vilket i mitt fall också inneburit att betongväggarna inte satt några käppar i hjulet.

För min bilnyckel valde jag att fästa en Tile Pro då jag tycker formen passar bra till just dagens lite klumpigare bilnycklar. Fördelen med Tile Pro är att den inte tar speciellt mycket plats heller med sin slimmade formgivning. En annan positiv sak med de nya enheterna (ej Sticker) är att det finns en QR-kod på baksidan av spårarna och denna kan användas av en person som hittar dina borttappade prylar. Vid skanning av koden så får man fram kontaktuppgifter till dig vilket gör att dina saker kan komma tillrätta snabbare.

Tile Mate fick fästas på cykelnycklarna vilket passade bra. Har faktiskt inte tänkt på att dessa ju kan hoppa ur fickan kanske när jag cyklar till och från tåget om dagarna så en smart liten extraförsäkring här. Den gör inte mycket mer väsen av sig än en normal låstagg så inget otympligt som du får dras med här.

Plånboken är ett ont måste för min del. Än så länge är inte allt inlagt i mobiltelefonen så jag släpar runt på en del betalkort samt givetvis körkortet. Detta då i en slim plånbok som jag hittade via något Kickstarter-projekt för ett tag sedan. I denna fick Tile Slim enkelt plats och även om den bygger på lite i tjocklek så känns det ändå helt plötsligt lite tryggare med denna. Å andra sidan hoppas jag slippa använda den för just plånboken men här har de lyckats bra med designen genom att göra den tunn så den lätt slinker ner i plånboken, börsen, väskan eller varför inte där adressetiketten brukar sitta på resväskan?

När det gäller den självhäftande Tile Sticker så har jag sett horribla bilder där denna fästs på fjärrkontroller men icke i mitt hem. Vem vill ha en sådan på en snygg Apple TV-fjärr? Inte denna skåning! Den hamnade därför på laddningsasken till mina Xiaomi-hörlurar men i ärlighetens namn så är jag inte helt bekväm med denna lösning. Jag tycker den tillför klumpighet, även om jag inte släpar runt på asken så ofta så blir den genast lite otympligare. Men, å andra sidan så blir det enklare för mig att hitta den om det nu är så att den ligger på laddning på ovanvåning när jag springer runt som en yr höna på bottenvåningen och letar. Optimalt här hade varit en betydligt tunnare version så den inte stack ut så mycket.

Tile Premium

Något jag inte testat är deras premium-paket som finns att köpa till. Klassiskt abonnemangsupplägg med antingen en månadskostnad om 39 kronor eller en rabatterad årskostnad för 369 kronor. Med detta abonnemang får du tre fördelar i form av smarta varningar, fria batteribyten (dock bara applicerbart på Pro av de nya produkterna) samt utökad garanti. En gratis provperiod finns och jag ska väl aktivera den för att se om, framför allt de smarta varningarna är något för mig. Det som jag tycker verkar bra med smarta varningar är att dessa kan påminna dig om att du faktiskt glömt att ta med dig något när du lämnar hemmet. Hade varit riktigt bra då jag i veckan kom ner till tågstationen och skulle låsa cykeln men upptäckte att nycklarna låg kvar hemma… Dessa kan också vara användbara om du är på väg att lämna jobbet …och ryggsäcken med datorn i så en bra fördel men om det är värt pengarna får du avgöra själv.