Tidig föregångare till MS-DOS hittades på gammal diskett

Från sajten:


Nu kan du se den tidigaste versionen av 86-DOS som hittats och som numera finns uppladdat till Internet Archive.

86-DOS var ett operativsystem som utvecklades av Seattle Computer Products (SCP) i slutet av 1970-talet. Till en början kallades det för ”Quick’n’Dirty Operating System” med förkortningen QDOS innan det döptes om till det lite mer städade namnet 86-DOS. Det var tänkt att vara ett enkelt och snabbt system för att köra program på dåtidens 16-bitars Intel 8086-processorer. Microsoft köpte sedan rättigheterna till 86-DOS år 1981 och gjorde om det till MS-DOS – det som sedan blev ett av de vanligaste operativsystemen på den växande datormarknaden.

Gene Buckle som är kodentusiast råkade hitta den äldsta kända versionen av 86-DOS (version 0.1-C) på en av de tusentals gamla disketter som han har kommit över. Han förevigade detta stycke datorhistoria från år 1980 genom att ladda upp det till Internet Archive och sedan kunde han även testa operativsystemet med hjälp av en emulator.

Buckle har även hittat fler historiska skatter bland disketterna som andra versioner av 86-DOS och tidiga ordbehandlings- och stavningsprogram. Han har dessutom fortfarande över 1 500 stycken 5,25-tums disketter att gå igenom – så vi får se vad mer han kan gräva fram för fynd.

Via:Ars, PopSci

2 gillningar