Tesla hade under flera år en miss i sitt avtal som gjorde att kunderna kan hävda ett års ångerrätt. Flera kunder har fått rätt hos Allmänna reklamationsnämnden (ARN) men Tesla vägrar följa det.
Lagen om distansavtal och avtal utanför affärslokaler – eller “Distansköplagen” i folkmun stipulerar att alla privatpersoner som köper en vara över distans har 14 dagar på sig att testa produkten och om det inte passar av någon anledning så får de lämna tillbaka den.
Detta gäller även biltillverkare som säljer sina bilar över internet så som Tesla. Distansköplagen säger också att om inte information om ångerräten ges till kund på ett tydligt och korrekt sätt så förlängs den med 12 månader. Totalalt 12 månader och 14 dagar med andra ord.
I flera fall där kunder reklamerat sina Teslor för andra fel och sedan ångrat köpet då Tesla inte velat eller kunnat fixa dessa problem så har ARN givit kunden rätt just på grund av att informationen runt ångerrätten inte varit korrekt från Teslas håll – inte på grund av ursprungsfelet.
Felet är nu korrigerat och avtalet som innehåll felformuleringen används inte längre. Däremot går det att hitta det med en enkel googling. Den felaktiga formuleringen lyder:
“Endast om du (i) är konsument, (2) äger dit Fordon och (3) det här Avtalet ingicks genom använda medel för distanskommunikation (t.ex. online eller via telefon) kan du göra en avbeställning i upp till 14 dagar efter leverans av Fordonet eller efter Fordonet tillgängliggjordes för din upphämtning”
Felet ligger alltså i att Tesla hävdar att ångerrätten gäller från och med bilen finns tillgänglig för upphämtning – inte från och med den hämtas.
Tesla har inte återkommit om hur de ser på att avtalet var fel samt när det ändrades till rätt version – däremot har de vägrat följa Allmänna reklamationsnämndens rekommendation. Därför finns de med på Råd och Röns svarta lista hela tre gånger och fem nya fall är på väg.