Tekniskt fel gav laddnota på 11 500 kronor för laddning av elbil

Från sajten:
image

En Uppsalabo fick rejäl chock när han såg kvittot på sin laddning – en bra bit över 10 000 kronor. Det här är historien om hur ett datafel blottlade problemet med allt för många spelare som är inblandade i våra laddtransaktioner.

När David Ohlén fick kvittot för 2,5 timmar elbilsladdning utanför stadshuset i Uppsala blev han minst sagt förvånad – 11 624 kronor och 50 öre ville Parkster ha för laddningen. Parkster är likt exempelvis Easypark en tjänst som hanterar betalning och igångsättning av både parkering och laddning.

Samma kvitto visade att han hunnit med att ladda 2 324,9 kWh. En imponerande siffra med tanke på att laddaren bara klarar att leverera en effekt på 3,7 kW. Det ger 3,7 kWh per timme. Totalt skulle han alltså maximalt kunnat ladda strax över 9 kWh under tiden han stod där.

Vid första kontakten med Parksters kundtjänst fick han dock inte gehör för att makulera transaktionen. Han hade ju laddat där och kundtjänstmedarbetaren såg inget konstigt med det.

I stället vände sig David Ohlén till Uppsala Parkering då de äger laddstolpen – där avslutades ärendet nästan omedelbart med hänvisning till att de lämnat över det till operatören av laddaren – ett företag som heter Eways.

Därefter tog det stopp. Men efter påstötningar från Teknikveckan fick David Ohlén ganska omgående också svar i från Uppsala Parkering att debiteringen hade stoppats – innan något drogs från bankkortet. Därefter hörde även Parkster av sig och bekräftade ingen debitering kommer ske.

Efter mycket om och men hörde Eways av sig till Teknikveckan. Där lovar man att det inte kommer hända igen. Mattias Larsson som är Customer Care Manager på Eways säger i ett mail till Teknikveckan:

“Det som hänt här är att under en pågående laddsession har laddstationen tappat kontakten med nätverket vilket föranledde att ett felaktigt laddvärde skickades från laddstationen.

Den mänskliga faktorn har här gjort att den spärr som normalt ligger på för höga laddvärden ej var aktiverad på denna laddstation.
Från både från vårt och våra samarbetspartners håll säkerställer vi nu rutinerna kring att dessa spärrar automatiskt alltid är på vid driftsättning eller utbyte av laddstation.

Vi tittar även över de gemensamma rutiner vi har för att trygga kundupplevelsen när något händer, så att kundupplevelsen blir så positiv som möjligt när något gått fel.

Enligt uppgifter kunde debiteringen stoppas i tid så att inga pengar drogs från kundens konto.”

David Ohlén säger å sin sida till Teknikveckan att det är skönt att det ordnade sig. Men samtidigt tycker han det är märkligt att tre företags datorsystem kan släppa igenom en helt orimlig debitering och att det ligger på kunden att bevisa och att rätta till det som uppenbarligen gått helt fel.

1 gillning