Teknikbubblan central del när reportage nomineras till Stora Journalistpriset

Från sajten:
image

Foto: JOAKIM STÅHL/SVD

Journalisterna Caroline Englund och Erik Wisterberg nominerades i dag till Stora Journalistpriset för kategorin ”Årets förnyare”. Detta för Breakit-reportaget de gjorde om H&M, Ellos och andra stora e-handelskedjor inom kläder och skor vid hantering av returer. Returer som visade sig fraktas runt om Europa med ökad miljöpåverkan som följd. Vad många inte vet är att vår alldeles egna Facebook-grupp Teknikbubblan var en central del i det hela.

Teknikbehov

För att kunna göra reportaget behövde de en liten GPS-sändare som skulle inkluderas i paketen som returnerades. Erik Wisterberg, som numera jobbar på Svenska Dagbladet, har varit varit medlem i Teknikbubblan sedan 2016 och passade därmed på att ställa frågan där.

Hur det började: Vad som hände sen: pic.twitter.com/Ze2c6iXSfO

— Erik Wisterberg (@wisterberg) October 30, 2020

 

Ganska omgående fick Wisterberg kontakt med Jens Nylander som lite försynt först bad om ursäkt för att han svarade med sin egen produkt. Ganska omgående blev det dock uppenbart att den ej ännu lanserade Tracker Mini från Automile skulle lösa behovet.

Därför behövdes GPS-sändare

Bakgrunden till reportaget och att man från redaktionens håll ville spåra paketen var att de stora klädbolagen inte alltid var så öppna med hur returerna gick till. Framför allt var det Ellos som vägrade svara på alla former av frågor.

Det var också Ellos som skulle visa sig bli den största nyheten. Det visade sig att det paketet hanterades längst bort av alla, 236 mil söder om Stockholm, någonstans i mitten av ingenstans sydväst om Polens huvudstad Warszawa.

Innan de satte planen i verket hade de testat GPS-sändarna på redaktionen ett bra tag för att hitta den bästa kombon av uppdateringsintervall och batteritid. Detta grundarbete lönade sig då just Ellos-paketet låg på en hubb i närheten av Jönköping ett bra tag innan det åkte vidare till Polen.

Stora reaktioner

Reaktionerna på reportaget lät inte vänta på sig. Företag medgav att det är ett problem med de många returerna. Både ur miljöhänsyn men naturligtvis också ekonomiskt. Anledningen till att man använder sig av utländska hubbar är att det helt enkelt är billigare.

Ellos däremot vägrade fortsatt att prata med Caroline Englund och Erik Wisterberg.

Vi frågade Erik Wisterberg varför han valde just Teknikbubblan för att lösa redaktionens behov.

Jag gillar verkligen den typen av grupper som inriktar sig på en och samma sak. Hur mycket kompetens som finns samlat där.”

Vem som helst är välkommen att gå med i Teknikbubblan, Applebubblan, Android-bubblan eller några av våra andra grupper på Facebook. Tänk också på att vi har Bubblan.teknikveckan.se här på sajten för dig som föredrar det formatet i stället.

6 gillningar