Technics EAH-AZ80 är hörlurar utan krusiduller

Från sajten:
image

True wireless-hörlurar finns det idag fler av än vad Stephen Hawking någonsin kunnat räkna till. Så vad ska tillverkarna göra för att sticka ut? En gimmick som skärm på etuiet, roliga färger eller skall dem kanske bara hålla sig till det dem kan – ljudet.

Idag lanserar det Panasonic-ägda Technics sina nya truewireless-hörlurar. Det är två nyheter i serien och vi har under en tid haft Technics EAH-AZ80 hemma för test, som är den högst rankade av de två nyheterna AZ60 Mark II och AZ80. Ett par eleganta trådlösa hörlurar som kommer från ett företag som är väl etablerat inom hifi-branschen, det kan väl nästan bara bli bra?

Första intrycket

Versionen vi fick hem kom i en otroligt elegant förpackning, något större än vad vi hade räknat med när vi packade upp de små trådlösa hörlurarna. När vi öppnar på locket så möts vi av snyggt inpackade hörlurar, en ultratunn Qi-laddare, ett läderfodral till etuiet, en hel drös olika storlek på pluggar och en vit putsduk med Technics tryckt på som hänger från askens lock. Stiligt.

Fortsatt under uppackningen så känner vi av samma elegans, lurarna ligger i ett mattsvart etui med varumärket tryckt i guld uppe på locket som är slipat för att se ut som svart rostfritt stål. När vi öppnar upp locket på etuiet så fortsätter samma färgkombination där. Matt svart och guld kombinerat med mer svart. Byggkvaliteten är påtaglig när vi plockar upp hörlurarna ur etuiet och låter dem vila i handen. Lätta, men utstrålar ändå tyngd.

Vi blir uppmanade av bladet vi fått i kartongen att ladda ned appen Technics Audio Connect för att installera våra hörlurar. Sagt och gjort så är vi snart igång. Installationen är enkel och det är bara följa anvisningarna i appen så ligger sedan hörlurarna sparade i programvaran.

Appen

Appen är såklart till för mer än att bara hjälpa oss ansluta ett par blåtandshörlurar till telefonen. Här får vi också möjligheten att anpassa det mesta i våra hörlurar. Vi kan såklart ändra EQ och anpassa ljudet efter hur vi själva vill ha det och det finns också en rad förinställda lägen vi kan välja bland. Vi kan på samma sätt ställa in hur mycket omgivningsljud som skall stängas ute och släppas in i de olika brusreduceringslägena.

Vi får också full översyn och kan se batteristyrka i vardera hörlur och etui. Vi kan sköta uppdatering av hörlurarna och se vilken typ av codec som används för det vi spelar för tillfället. För hörlurarna har en rad olika codecs att använda sig av och vi kan ta emot lossless med hjälp av LDAC i upp till 96 kHz/990 kbps.

Funktioner

De platta aluminiumsidorna på hörlurarna agerar också som touchknappar, de svarar direkt på beröring utan några problem med att uppfatta vad vi vill göra. Jämfört med andra hörlurar med touch-kontroller så är dessa väldigt pålitliga. En touch för play/paus, två för byta låt, hålla in för röstassistent och så vidare, det är som det brukar vara på de flesta lurar idag. Vi kan få olika kontroller på de två lurarna, eller spegla dem om vi vill använda oss av en ensam hörlur.

Etuiet kan laddas med både USB-C och ståendes på en trådlös laddare. Ett fulladdat etui kan sedan ge oss totalt 24 timmars speltid och då håller varje hörlur i upp till 7,5 timme mellan laddningarna. Med allt aktiverat och samtal igång håller batteriet i 4 timmar.

Fyra stycken mikrofoner på vardera hörlur ger oss totalt 8 mikrofoner som tillsammans skall arbeta med brusreducering och förbättra ljudet när vi talar i telefon, Technics kallar det JustMyVoice och är deras process för att filtrera ut allt onödigt ljud runt omkring.

Vi får också möjligheten att ansluta upp till tre enheter samtidigt, för att enkelt skifta mellan telefon, dator och iPad. Hörlurarna är dessutom uppkopplade var för sig och helt på egen hand och är optimerade för att kunna användas en i taget. Vi har dessutom kontroller på båda hörlurarna som vi kan anpassa efter eget tycke i appen som tidigare nämnts.

Hörlurarna har sensorer som pausar musiken när vi tar ur hörlurarna och på samma sätt känner dem av om vi har en eller två hörlurar i öronen och anpassar sig snabbt efter detta.

Hörlurarna har också en IPX4-klassning och står emot skvätt och svett för att kunna användas när som helst och överallt. Hörlurarna har också Alexa inbyggt som även det kan anpassas via appen. Samtidigt kan vi använda dem för att styra vår telefons röstassistent, som att aktivera Siri till exempel.

Passformen i örat är såklart viktigt, både för att de ska sitta skönt, hålla sig på plats och få ut maximalt av ljudet och brusreduceringen. Därför skickar Technics med så mycket som 7 olika storlekar på pluggar, från XXS upp till XL.

Ljudet

Det helt klart viktigaste av allt. Technics har verkligen använd utrymmet som finns och lyckats få in ett element med membran på hela 10 mm i dessa små lurar. Ett membran helt i aluminium för rent och klart ljud. Skalet runt används som en ljudkammare för att maximera allt ljud i den lilla kroppen. Det är ett väl arbetat ljud och vi får lita på att Technics kan sin sak efter alla dessa år. Känslan och ljudet vi får stärker tanken av att de faktiskt vet vad de håller på med.

Ljudet är kristallklart och brett, vi hör minsta detalj i ljudet och för musik är de helt perfekta. Det kristallklara ljudet med en bredd som gör att vi hör varenda instrument och kör-slinga, samtidigt som vi kan anpassa ljudet efter eget tycke och aktivera bass+ som ger en extra push i basen som faktiskt märks av.

Så vad tycker vi om Technics AZ80?

Som Technics själva förklarar det så är hörlurarna framtagna för att vi inte skall behöva välja eller byta hörlurar efter vad vi gör. Dessa skall vi kunna bära bekvämt hela dagen, få bra brusreducering till och från jobbet medans vi lyssnar på podcast eller musik, vi skall ha bra mikrofon till samtal och videomöten på jobbet, vi skall till och med kunna ge oss ut på en löprunda och sedan varva ned efteråt med riktigt hifi-ljud.

Med tanke på att de faktiskt checkar av samtliga punkter på sin egen lista så får vi ändå säga att de har lyckats.

Att det är ett par avskalade, eleganta hörlurar har vi fastställt, funktionerna finns där och fungerar precis som de ska. Det blir knäpptyst med brusreducering på, vi hör bra med medhörning på, vi kan ta klara och fina samtal och vi kan verkligen inte klaga på ljudkvalitén. Men vad får dem att sticka ut från mängden av hörlurar idag?

EAH-AZ80 lanseras idag och kommer i färgerna svart och det något mer utstickande silver med en prislapp på 3499 kronor.

Recension: Technics EAH-AZ80

Fördelar

  • Avskalad design
  • Snygga och exklusiva
  • Riktigt bra och anpassningsbart ljud
  • Funktioner som märks av och fungerar

Nackdelar

  • Något plastigt och lätt etui
  • Laddningstiderna är ganska långa
  • Kostar en slant

Detaljer

  • Vattentålighet: IPX4 (bara hörlurarna)
  • Frekvens: 20 Hz – 40 kHz (LDAC 96 kHz/990 kbps)
  • Elementets storlek: 10 mm
  • Blåtand: Bluetooth 5.3
  • Profiler som stöds: A2DP, AVRCP, HSP, HFP
  • Codec: SBC, AAC, LDAC
  • Laddningstid hörlur: ca. 2 h
  • Laddningstid etui (USB): ca. 2,5 h
  • Laddningstid etui (trådlöst): ca. 3,5 h
  • Snabbladdning 15 minuter: ger 70 minuter lyssning
  • Batteritid (brusreducering på): ca. 7 h
  • Batteritid (bruserducering av): ca. 7,5 h
  • Vikt hörlur (samma på båda): 7 gram
  • Vikt etui: 50 gram
  • Pris: 3499 kronor

Sammanfattning

Kanske är det just det, att de inte sticker ut som gör dem till vad det skall vara. Avskalade hörlurar som inte gör så mycket väsen av sig utseendemässigt, utan ger oss väsen i syftet de är tänkta för. Ett par vuxna och proffsiga true wireless som vi vill ha med oss överallt. HiFi i fickan helt enkelt. Det är svårt att hitta något med dessa hörlurar som inte gör oss helt nöjda. Är det kvalitet och ljud ni är ute efter så är Technics helt rätt väg att gå och AZ80 är klart värda sitt relativt höga pris.

Betyg: 5 / 5

Teknikveckan rekommenderar starkt!

Hur står sig dessa jämfört med Airpods Pro 2?

Kan tyvärr inte riktigt svara på det, men gillar de faktiskt betydligt bättre än mina vanliga AirPods Pro! :grimacing: :heart_eyes:

1 gillning