Sveriges Radio vill att radion ska fortsätta vara det självklara valet i bilen

Från sajten:
image

En stor del av allt radiolyssnande sker i bilen. Det är inte bara en gång vi suttit kvar i bilen på parkeringen för att få lyssna klart på en låt eller slutet på en dokumentär.

Tretio procent av radiolyssnandet sker i bilen och Sveriges Radio vill att det ska fortsätta vara så trots alla streamingtjänster för musik, poddar och ljudböcker som finns idag. Bilen är där radio känns självklar, undertecknad kan stryka under att det är den enda platsen radio fortfarande avnjuts med jämna mellanrum även om en oftast sviker radion för att gå direkt till en musiktjänst.

Men radion är oftast det första vi möts av när vi vrider på nyckeln i bilen, så har det varit i alla tider. Nu jobbar Sveriges Radio hårt för att det ska fortsätta vara så trots moderniseringen som sker i bilar idag. De har optimerat sin app för Apple CarPlay och Android Auto. Senast i raden av optimeringar handlar om det nya systemet Android Automotive som lanseras först i Polestar 2 och i kommande Volvobilar. När radio kommer i appform är det fler aspekter att jobba med – som bilder och vilken information som lyssnaren ska mötas av på skärmen i bilen. Sveriges Radio tror på framtiden och att radion ska fortsätta vara en självklar del av våra bilsemestrar och resan till jobbet. Men det kommer krävas jobb – vilket de lovar att utföra.

Hur lyssnar du på radio idag?

Via: Sveriges Radio Pressblogg.

Radio i bilen och i peltorkåporna på jobbet. Men spotify tar över mer och mer när programledarna i radio blir skrikigare och skrikigare.

2 gillningar

Haha, verkligen! Ibland längtar man tillbaka till när radion var tråkig. För är mest gap, skrik och försök till humor på radio nu förtiden. Det var bättre förr! :slight_smile:

Radio lyssnar jag på i nu bilen när jag har jeans på mig och inte får upp min för stora mobil för att starta Pocket Cast :grinning_face_with_smiling_eyes:

Lite som att se på linjär-TV, det bara finns där men är aldrig något som lockar. Så snart Android Auto finns trådlöst så att man enkelt kan starta ljudbok, podd, musik utan att fippla på telefonen så blir det ingen radio för mig. Förutom Radiosporten då :blush:

1 gillning

Lyssnar till 99% på FM-radio i bilen, SR P1 och SR P4, resten är musik som finns lokalt sparat på telefonen.

(uselt att dom inte fortfarande inte lyckats göra en iPad app i rätt format)

Lyssnar i princip aldrig på radio längre. För dålig mix av musik eller för mycket reklam.

Spotify i bilen, podcasts/ljudböcker på jobbet

Enda gången jag lyssnar på radio är vid kortare resor tillsammans med min fru. Då pratar vi med varandra istället och jag orkar inte fippla med att bestämma vad vi ska lyssna på.

Är jag själv i bilen blir det nästan alltid Apple Music eller nån podcast, samma sak vid långresor.

Bara att dra på P4 så är saken biff.

1 gillning

100% Spotify, vidrigt med all reklam och skitmusik på radio.

3 gillningar

Lyssnar väldigt ofta på P1 i bilen och även många P1-program i poddformat.
Radioutbudet i Sverige är ju annars ett skämt. Det är 4 kanaler från SR och 4-5 reklamkanaler som alla är skit. That’s it!
Kommer ihåg på 90-talet när jag både bodde och reste mycket till London. Fanns så många piratkanaler som spelade det senaste från alla subkulturer. :heart_eyes:

2 gillningar

Och på tal om radio. Kommer även ihåg när internetradio blev en grej. Både när vissa websidor sände live. Speciellt Down Sound Studio på Jamaica sände live en gång i veckan och jag satt och spelade in varje avsnitt på Minidisc. Sedan när köpte jag Argon Inet radio med 14000 radiokanaler från hela världen. Hade några favorikanaler från bla Sydafrika, Jamaica, England. Och frun kunde lyssna på sin favorit från Barbados.
Härliga minnen.:heart_eyes:

1 gillning

Spotify: till 99%
Podcaster: sällan, om jag ska åka en bit och är ensam i bilen.
Radio: mycket sällan, men om det blir radio så blir det P1, men senast för någon vecka sedan i kö så hade jag P4 på för att få senaste info om trafikolyckan det berodde på.
Reklamradiokanaler: Aldrig.

Reklamradio gav jag upp för många år sen. Bytte då till P4. Har för några månader gått över till P1 med bieffekten att sambon kallar mig gubbe ännu oftare :smiley:

3 gillningar

Det är kärlek det!

Kör faktiskt SR appen i Android Auto ibland och den är riktigt bra. Annars radio växlas mellan Mixmegapol och Rock klassiker. Men när barnen är med är det deras spotify lista som gäller :slightly_smiling_face:

P4 (Sportradion) när vi är på väg hem från lantstället på söndagarna. Annars föredrar jag P1.

P3 gav jag upp för länge sedan efter kraftig huvudvärk efter lyssnat på Hanna Hellquist Kodjo Akolor. De kan vara ok var för sig men när de släpps in tillsammans i samma studio blir det bara för mycket.

1 gillning

Får inte upp SR appen i android auto, krävs det nyare än v8 av android för att det skall fungera?

Kan hända jag vet faktiskt inte. Kör Android 10 på min Note 10 plus.

Brukar lyssna på P4 i bilen samt Melodikrysset på lördagsmorgonen hemma.