Svenskar är fega när det kommer till samhällsfrågor på internet

Från sajten:
image

I en undersökning gällande näthat i Sverige så visar det sig att många svenskar håller igen med sina åsikter för att de är rädda för näthat.

Hela 66 procent av svenskarna undviker att ta ställning eller dela sina åsikter i samhällsfrågor på grund av rädsla för vad andra på nätet ska tycka och mötas av hatiska kommentarer.
87 procent anser dessutom att näthat påverkar demokratin.

Undersökningen är ett samarbete mellan Insight Intelligence, TietoEVRY, Trygg-Hansa, Göteborgs Stad och MUCF (Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor). Där 1000 svenskar mellan 16 och 70 år har deltagit. Undersökningen visar att få drabbas (3%) av näthat men att rädslan för att råka ut för det är större.

“Det är främst oron för näthat som påverkar oss. Vi kan se det i svaren, hur folk begränsar sitt sätt att utrycka sig och ta ställning i olika frågor, säger Lukas O Berg, VD på Insight Intelligence”.

  • Endast tre procent av de som upplevt näthat har polisanmält det.
  • Fem procent svarar att de utsatt andra för näthat under det senaste året.
  • 67 procent tycker att samtalstonen på sociala medier är för hård.
  • 47 procent tycker att man i viss utsträckning måste tåla ett hårt språk eller förolämpningar när man är online.

Bevisligen gäller denna spärr och rädsla inte alla har en privat utredning av undertecknads Facebookflöde visat. Facebook är också där flest drabbas av näthat och i denna fråga precis som i många andra så är det den som skriker högst som hörs – varesig personen i fråga har rätt eller fel.

Hela undersökningen finns här.

Via: Insight Intelligence.

Fega eller skrämda?

2 gillningar