Svenska digitala företag har gått bra under pandemin

Från sajten:
image

Det går riktigt bra för några av våra svenska digitala bolag och har gjort senaste åren. Nu ökar tillväxten ytterligare under pandemin.

Det värmländska spelbolaget Embracer Group har gått från ett börsvärde på 1 miljard till 50 miljarder på bara fyra år och medans andra branscher får kämpa så passar de på att köpa 8 bolag. I veckan när de kom med sin senaste rapport visade det sig att nettovinsten har ökat med hela 81 procent.

Vi har växt från nästan ingenting till över 4000 anställda och den sista tiden har det gått ännu bättre”, säger Lars Wingefors, vd på Embracer Group.

Ljudboksföretaget Storytel är ett annat svenskt digitalt företag som gynnats av pandemin. Tjänsten finns idag i 20 länder och de har sett störst ökning i de länder som slog igen sina skolor.

“I de länder där skolorna stängde ner såg vi ett väldigt stark uppsving när nya kunder kom in och började lyssna på ljudböcker”, säger Jonas Tellander, vd på Storytel.

Men det svenska bolaget som växt mest under pandemin är Bambuser som levererar en videoshopping-tjänst. Där användaren kan shoppa hemifrån av en försäljare på videolänk – ett modernt TV-shop helt enkelt. Bolaget har ökat med otroliga 900 procent.

“Sedan corona kom så har vi fått ett enormt uppsving. Vi har ett digitalt verktyg för att hjälpa alla inom detaljhandel att sälja trots att butikerna är nedstängda”, säger Maryam Ghahremani, vd på Bambuser.

Erik Sprinchorn, förvaltare på Tin Fonder som placerar pengar i de svenska bolagen och följer tillväxten tror på fortsatt ökning i det digitala segmentet och att förutsättningarna för digitala affärer aldrig varit bättre.

Via: SVT.

Från sajten:
image

Svenska Embracer Group köper tre spelstudior från Square Enix.

Från ingenstans (Värmland alltså) startade Embracer Group och började köpa spelstudios och spellicenser som om det inte fanns någon morgondag. Nu har man köpt loss Eidos Montreal, Crystal Dynamics och Square Enix Montreal från japanska Square Enix. Det hela betalas via lån hos Svenska banker.

Prislappen var 300 miljoner dollar och för det får man även licenserna att skapa fler Tomb Raider, Deus Ex, Legacy of Khain och Thief-spel. Utöver 50 ej namngivna spel som också följer med. Affären förväntas vara klar i tredje kvartalet i år. I och med affären har Embracer 14 000 anställda och 124 spelstudios. Dessa har i sin tur sina moderbolag som inkluderar

 • Coffee Stain
 • Koch Media
 • Deep Silver
 • THQ Nordic GmbH
 • Amplifier Game Inves
 • Saber Interactive
 • DECA Games
 • Gearbox Entertainment
 • Easybrain
 • Asmodee
 • Dark Horse Entertainment

Historiskt sett har uppköpta spelstudios fått fortsatta verka som enskilda entiteter med liten toppstyrning från koncernbolaget.

Embracer håller även på att bygga upp ett museum där man vill samla varenda spel som någonsin givits ut samt några som kanske inte ens kom så långt.

Svenskt Borderlands nu då. :thinking:

Låter som det skulle kunna ske någonstans på gränsen mellan Värmland och Dalarna!

2 gillningar