Styr Apple Watch med handgester

Från sajten:


En upptagen hand och en oförstående Siri kan hindra oss från att styra vår Apple Watch – men det finns en smidig lösning.

Även om den här funktionen primärt riktar sig till människor med funktionshinder så fungerar den överraskande bra för vem som helst. Det blir nästan lite kul att bara försöka bemästra sättet att styra sin Apple Watch med hjälp av handgester.

Aktivera AssistiveTouch:

  • Gå in på Apple Watch i din iPhone och tryck på Inställningar.
  • Sedan går du in på Hjälpmedel och scrollar ner till AssistiveTouch och trycker på den.
  • Aktivera AssistiveTouch och tryck på Handgester.
  • Aktivera Handgester och tryck på Läs mer för att prova handgester på Apple Watch.

Det är fyra olika handgester som Apple Watch kan registrera för att styra i gränssnittet. Nypa ihop med pekfinger och tumme en eller två gånger och knyta hela näven en eller två gånger. Nu kan vi ställa in vad dessa fyra handgester ska göra när vi utför dem.

Anpassa handgesterna:

  • Tryck på den handgest du vill ändra.
  • Välj styrning.

Det finns flera sätt att styra klockan med hjälp av handgester och det är upp till dig vilket som passar bäst. Är man van vid att styra klockan med hjälp av touch är de allmänna styrningsfunktionerna enklast. Men har man många appar kan det bli drygt att scrolla igenom allt.

Det finns även ett val som heter Åtgärdsmeny som ger extra avancerad kontroll i styrningen. Det är som en liten popup-meny med flera kontroller och genvägar inklusive en rörelsepekare som finns i Åtgärdsmeny > Interagering > Rörelsepekare. Denna agerar nästan som en muspekare på skärmen och kräver lite träning för att bemästra.

Om man vill slippa att styra med hjälp av rörelsepekare och handgester i menyer går det att ställa in autoskanning. Autoskanning hoppar automatiskt mellan alla appar eller knappar i menyer och det är bara att trycka när den markerar det du vill starta. Den går att justera mellan tre olika hastigheter.

En liten kort genomgång av handgester på Apple Watch och vill man fördjupa sig ännu mer är det bara att gå in i inställningarna och börja pilla.

En liten nyhet i iOS 16 är att vi kommer kunna skapa genvägar med handgester till exempelvis våra lampor i HomeKit:

Turn on lights with hand gestures from watchOSBeta

1 gillning

Magisk röst!